Bilanț în toiul verii

La încheierea sesiunii parlamentare de primăvară-vară 2014, o sesiune lungă și cu de toate, e necesar un scurt bilanț al celor realizate, al celor mai puțin reușite și al celor asupra cărora Parlamentul urmează să revină la toamnă.

start_1148971Pe scurt, aș putea spune că, pe parcursul acestei sesiuni, noi, reformatorii, ne-am concentrat atenția pe necesitatea de a da țării legile și deciziile cele mai așteptate de către popor. Nu voi face statistici, dar nu pot să nu menționez noul Cod al Educației, Codul Transportului Rutier – ambele fiind așteptate, deși tărăgănate de ani buni. Am realizat mai multe modificări la Codul Audiovizualului, încât să avem o presă mai democratică, mai transparentă și mai corectă și un spațiu mediatic mai sănătos. Pe unde cu greu, pe unde cu restanțe, dar ne-am mișcat înainte în pachetul de reforme legislative în domeniul independenței justiției și combaterii corupției.

Cu regret, am avut și omisiuni, și carențe, mai ales timp pierdut, ca să mă refer doar la timpul împușcat în vânt la ședința de vinerea trecută. Apoi, și mult prea multă pierdere de timp cu moțiuni de cenzură comunistă, simple sau compuse ca baloanele de săpun. Aceste moțiuni au devenit deja anecdotice, însă au poluat spațiul mediatic și ne-au furat mult timp prețios care putea fi utilizat cu mai mult folos. Este meritul majorității proeuropene că a rezistat tentativelor de destabilizare venite din partea opoziției, a pus democrația în capul mesei, urmărind și suportând ironic cum transformau comuniștii și acoliții lor ședință după ședință plenul forului legislativ în arenă de circ, de pe care își turnau inepțiile peste toți alegătorii din fața ecranelor. „Boala microfonului”, de care suferă mai ales cei mici, neluați în seamă, a devenit o adevărată molimă parlamentară a opozițiilor de tot soiul. Este adevărat că și Coaliția proeuropeană, prin necoordonări și lipsă de disciplină, a dat uneori prilej de critici și acțiuni ineficiente, care au dus la necesitatea asumării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
De asemenea, voi trece expres peste bombele mediatice încă neelucidate, care însă necesită investigații depline pentru a aduce claritate în fața cetățenilor, dar și a colegilor deputați – mă refer la așa-numitele tentative de mituire a unor membri ai legislativului. În genere, suntem consternați de servilismul prorus și obediența unor trepăduși din sânul Parlamentului, care fac sluj prin cabinetele Kremlinului și pun la cale „Rospotrebnadzor”-ul cum să lovească mai dur în agricultorii moldoveni și în economia republicii.

Cu toate acestea, avem convingerea că vom rezista! Susținerea partenerilor europeni și deschiderea piețelor vestice ne face să fim optimiști în acest sens. Faptul cel mai sigur, datorită căruia putem să afirmăm cu certitudine că sesiunea parlamentară primăvară-vară 2014 este una din cele mai importante în istoria Republicii Moldova, este, desigur, ratificarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Pentru Partidul Liberal Reformator acest Acord este însuși rostul apariției sale pe scena politică. Am evitat alegerile anticipate și am ales să avem în 2013 încredere în posibilitatea unei conexiuni puternice cu Uniunea Europeană și anume pentru aceasta am susținut consecvent un guvern proeuropean. Am asigurat stabilitatea guvernării și am obținut regimul liberalizat de vize, parafarea, semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE, care ne-a plasat sigur și ireversibil pe calea europeană.

Deși mulți respiră deja aerul campaniei electorale, Coaliția parlamentară majoritară nu ar trebui să se relaxeze, ci să asigure la toamnă o activitate bună a Parlamentului în faza finală de încheiere a mandatului său. Avem încă multe de făcut, dar și de lichidat restanțe mai vechi. Sunt multe proiecte care au fost aprobate doar în prima lectură, avem de muncit enorm la implementarea Acordului de Asociere. Amintim tuturor că noi, reformatorii, am înregistrat în Parlament două inițiative legislative, fiind ghidați de datoria de a întoarce sub controlul statului Banca de Economii și Aeroportul din Chișinău – două subiecte majore care se constituie într-o datorie morală a legislativului actual față de poporul care l-a ales.

Partidul Liberal Reformator tratează cu maximă responsabilitate anume această perioadă electorală cu multe necunoscute și cu multe mize geopolitice importante, care ne sugerează că jocurile încă nu s-au încheiat, după cum o demonstrează și evenimentele din Ucraina. Succesiunea embargourilor economice, posibilele blocaje energetice, provocările forțelor separatiste sau provocările mediatice sunt tot atâtea pericole potențiale în stare să compromită roadele guvernării și să pregătească un rezultat dezastruos al alegerilor în noiembrie, care ar deturna și ar compromite decisiv cursul european asumat. Sperăm că lucrul acesta nu se va întâmpla. De aceea grija Coaliției proeuropene trebuie să vizeze nu doar perioada pre- dar și postelectorală. Sunt necesare eforturi diplomatice sporite pentru aprofundarea și consolidarea relațiilor noastre strategice cu UE și SUA. Trebuie să alimentăm cu fapte concrete și cu acțiuni sprijinite de electorat așteptările legate de efectele benefice ale politicii proeuropene. Diminuarea gradului de euroscepticism, a tendințelor moscovasiatice și a nostalgiilor comuniste vor spori gradual șansele noastre în izbândă.
În fine, accelerarea proceselor de integrare europeană coroborate cu lărgirea spectrului social, coeziunea politică în jurul interesului național major, menținerea capacităților clasei politice și ale societății civile de reformare și sincronizare la valorile europene vor garanta ireversibila revenire a poporului Republicii Moldova în sânul familiei popoarelor europene.
Ion HADÂRCĂ,

Președintele Fracțiunii parlamentare
a Partidului Liberal Reformator

22 iulie 2014

PP