Bibliotecile (nu) au vacanţă mare

În perioada estivală, majoritatea oamenilor ar opta pentru un cocktail la piscină sau un şezlong la mare, dar nicidecum pentru o vizită la bibliotecă. Odată cu vacanța de vară cei mai mulţi elevi și studenţi se pare că au uitat de localurile lor îndrăgite din prejma testelor și a examenelor, preferând să lase cărțile pe etajerele din bibliotecă. Cine e dornic să citească pe timp de vară, ne spun bibliotecarii.

De când cititul a devenit sexy, e într-adevăr în trend să porți o carte cu tine oriunde, chiar dacă te afli în grădină la bunici sau pe o plajă exotică. Deşi atât bibliotecile Chișinăului, cât și cele de la ţară au devenit mai pustii în această perioadă, mulți cititori rămân la fel de activi, împrumută cărți și participă la diverse activităţi. Biblioteca „Ovidius” din Chișinău s-a încadrat în proiectul „Lecturile Verii 2013”. „Programul este lansat cu scopul susținerii și promovării lecturii de către copii în perioada vacanței de vară”, afirmă directoarea bibliotecii Liuba Ciobanu. În cadrul acestuia, de trei ori pe săptămână, sunt organizate activități în grădinițe ori în aer liber și sunt invitați scriitorii celor mai preferate cărți. Acest tip de program se desfășoară și la alte filiale ale bibliotecii „B.P. Hasdeu”, precum „Onisifor Ghibu”, „Ștefan cel Mare” ș.a.

Zile călduroase, lecturi fierbinți…

La biblioteca „Ovidius” se oferă recomandări și celorlalți cititori printr-un clasament de romane alcătuit din zece titluri. Iar directoarea speră că aceste „povești frumoase vor lăsa niște semne de întrebare și vor răspunde unei game largi de aşteptări”. Lecturile fierbinți, așa cum sunt catalogate cărțile de echipa bibliotecii, conţin titluri precum „O femeie de succes” de Pamela Morsi și „Sorgul roșu” de Mo Yan.

Dacă tot vara este anotimpul topurilor, atunci la biblioteca „Ștefan cel Mare” a fost realizat unul al celor mai citiți autori. Astfel, la secția adulți au fost selectați scriitorii cu cele mai multe cărți împrumutate. Din literatura română în listă se înscriu Mircea Eliade, Mihail Sadoveanu și Ion Druță, iar din literatura universală – Paulo Coelho, Jules Verne și Danielle Steel. Astfel, pe cât de călduroase sunt zilele verii pe atât de fierbinți pot fi lecturile dacă își ocupă locul nu doar în clasamente, ci și în viața cotidiană a unui cititor.

„Copiii își găsesc refugiu și odihnă în bibliotecă…”

Bibliotecile din oraș tind să-și mențină cititorii aproape, în orice perioadă a anului, dar și la sate situația pare a fi din ce în ce mai optimistă. „Elevii, liceenii, chiar și studenții sunt cititori fideli în această perioadă, chiar dacă numărul lor scade în comparație cu perioada de studii”, afirmă Valentina Gonța, bibliotecară din satul Sireți, raionul Strășeni. În luna iulie, activitatea stagnează, dar la sfârșitul lui august, elevii încearcă să recupereze pentru a începe anul de învățământ cu succes. Biblioteca publică din Crihana Veche, r. Cahul, are un program vast și în această perioadă. „Am cititori de la prima oră”, ne spune bibliotecara Maria Cudlenco.

„Părinții sunt plecați peste hotare, iar copiii își găsesc aici refugiu și odihnă”, adaugă ea. Clubul de vacanță cu filme în desene animate, tabără și alte programe inițiate de bibliotecă devin atractive pentru micuții dornici de a afla lucruri noi. Astfel, se menține o atmosferă de poveste pentru lumea picilor, căci cei maturi au alte priorități.

În ritmuri diferite de la o instituţie la alta, bibliotecile își prepară vara un cocktail propriu, în care ingredientele principale rămân a fi cărțile, entuziasmul și dispoziția bună. Toată acestea sunt niște stimuli pentru a ne petrece vacanța frumos, dar, neapărat, și util.

Victoria Bortă, stagiară

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)