Biblioteci stradale la Chișinău

ArticoCentrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”, în asociație cu Școala Profesională nr. 4, a lansat proiectul Little Free Library (Biblioteca Stradală), în premieră pentru Republica Moldova. Această idee a apărut în SUA și a fost adoptată cu succes de mai multe state europene.
Lansarea a debutat cu o scenetă jucată de 17 adolescenți, care au elogiat importanța lecturii în viața fiecărei persoane. Organizatorii, printre care directorul Centrului “Artico”, Sergiu Scarlat, și maestrul superior al Școlii Profesionale, Gheorghe Corlic, au lăudat inițiativa tinerilor de a instala căsuțe de lemn, înăuntrul cărora, pe rafturi, sunt expuse cărți de beletristică, literatură pentru copii, manuale şi dicţionare.
“Pe parcursul pregătirii acestei acțiuni sociale, m-am convins încă o dată că nu banul este cel mai important, primează atitudinea, implicarea și respectul. De astfel, de capacitate au dat dovadă foarte multe persoane, inclusiv toți cei care au venit astăzi”, a declarat Sergiu Scarlat.
Acesta a făcut o propunere originală, și anume a îndemnat publicul să noteze pe câte o panglică sugestii pentru următoarele cărţi de citit, pe care să le plaseze apoi în pomii artificiali din curtea centrului. Astfel, copiii și tinerii se vor putea informa în privința lecturilor viitoare.
Oricine are posibilitatea de a împrumuta și este îndemnat să doneze el o carte pentru folosul comunității. Deocamdată există două asemenea biblioteci, însă, cu timpul, tinerii speră că acestea se vor înmulți.

Maxim CIUPERCĂ
Alisa MOLDOVAN

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)