Bețișor l-a pierdut pe Șor

Experți: După o tergiversare de cinci ani, șansele procurorilor să recupereze pierderile provocate de Ilan Șor sunt minime

Procurorii Anticorupție au aplicat sechestru pe o parte din averea lui Ilan Șor, cercetat în dosarul furtului miliardului. În plus, oamenii legii au cerut mandat de arest și darea în urmărire a acestuia. Aceasta s-a întâmplat după ce fostul primar de Orhei nu s-a prezentat miercuri, 26 iunie, la ședința de judecată de la Curtea de Apel Cahul. La începutul lunii curente, Ilan Șor și-a vândut o parte din afaceri, 12 magazine duty free, unui businessman bulgar.

La aproape trei săptămâni după instalarea noii guvernări, Ilan Șor, principalul figurant în dosarul fraudei bancare, este de negăsit. Se spune că fostul primar de Orhei, care deține și cetățenia Israelului, s-ar ascunde în această țară, ce nu își extrădează cetățenii.

Întrebată despre locul aflării fostului primar de Orhei, Adriana Bețișor, șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, a spus că nu știe. „Pot să vă spun că în momentul în care instanța de la Cahul va decide admiterea demersului Procuraturii Anticorupție cu privire la aplicarea și darea în urmărire internațională, rămâne la latitudinea țării unde se află Șor extrădarea către Republica Moldova”, ne-a declarat Bețișor.

Solicitată să explice ușurința cu care a scăpat Șor, procurorul a declarat următoarele pentru JURNAL de Chişinău: „Ilan Șor s-a prezentat ori de câte ori a fost citat la Procuratura Anticorupție și instanța de judecată. În dosarul expediat în instanța de judecată, el avea măsura controlului judiciar. Deci, el nu a încălcat condițiile controlului judiciar până la ședința din 26 iunie, când s-a constatat că el, într-adevăr, este plecat peste hotare, fără încuviințarea instanței de judecată. Asta a generat acțiunile de a fi aplicată măsura de arest și anunțarea în urmărire”.

La începutul lunii curente, Ilan Șor și-a vândut o parte din afaceri, 12 magazine duty free ale companiei „Dufremol” unui businessman bulgar.

Ce se mai poate recupera după infracțiunile comise de Șor?

În ce privește recuperarea pierderilor provocate de Ilan Șor, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție a declarat că a fost aplicat sechestru pe mai multe bunuri înscrise pe persoane juridice recunoscute ca părți responsabile în cauza penală.

„Noi am făcut mai multe solicitări peste hotare. Am cerut să fie identificate toate bunurile care aparțin lui Ilan Șor și membrilor familiei sale, precum și altor persoane apropiate acestuia. Nu am primit încă răspunsuri”, a menționat procurorul.

Aceasta a anunțat de asemenea că a fost antrenată Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție. „Instituția respectivă, de asemenea, prin toate segmentele și pârghiile sale internaționale, a făcut solicitări în circa 100 de țări. Imediat ce vin răspunsurile, vor fi identificate anumite bunuri noi și vom aplica sechestru asupra lor”, a mai spus Bețișor.

„Autoritățile R. Moldova vor putea pune sechestru doar pe bunurile pe care le vor demonstra că sunt ale lui Șor. Prin urmare, șansele procurorilor moldoveni să recupereze toate pierderile provocate de Șor sunt minime”, a declarat sursa citată.

Potrivit procurorului Beţişor, valoarea bunurilor din R. Moldova, care aparțin lui Ilan Șor, asupra cărora a fost aplicat sechestru, ar fi de peste 40 de milioane de lei. În timp ce învinuirea expediată în judecată arată că lui Ilan Șor îi este încriminată suma de 5,2 miliarde de lei. Procurorii susțin că sunt în căutarea altor bunuri, astfel încât să acopere acțiunea civilă înaintată de către băncile comerciale.

Totodată, un expert care a solicitat anonimatul susține că cei cinci ani, perioada în care a fost tergiversată investigarea infracțiunilor comise de Ilan Șor, i-au permis acestuia să își ascundă averile pe numele unor persoane interpuse.

„Autoritățile R. Moldova vor putea pune sechestru doar pe bunurile pe care le vor demonstra că sunt ale lui Șor. Prin urmare, șansele procurorilor moldoveni să recupereze toate pierderile provocate de Șor sunt minime”, a declarat sursa citată.

 

Maia Sandu: „Bețișor trebuie să plece”

Referindu-se la această situație, prim-ministrul Maia Sandu a scris pe Facebook că șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, trebuie să părăsească cât mai urgent această instituție.

„Este extrem de grav că, timp de aproape cinci ani, Adriana Bețișor l-a lăsat pe Șor în libertate, cheltuind banii furați de la cetățeni, pentru că așa i-a dictat șeful său, Plahotniuc. Până astăzi, ea a tergiversat luarea deciziei de a sechestra averea lui Șor și de a cere mandat de arest”, a observat șefa guvernului.

Drept replică, Bețișor susține că a cerut de două ori mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Cât despre tergiversarea deciziei de a pune sechestru, șefa Procuraturii Anticorupție a menționat că la dosarele din frauda bancară nu lucrează o singură persoană, ci mai multe.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Dosarul lui Ilan Șor se află la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, după ce mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se recuza.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)