Bestia

pedofil_12927700-465x390

Niciodată n-am să încetez să mă mir câte se întâmplă în jurul nostru şi câte rămân necunoscute. Mă refer la dramele familiale. Într-o zi, m-a căutat o bibliotecară dintr-un sat mic din raionul Hânceşti. Avea o problemă femeia, una atât de încurcată încât am rugat-o să-mi povestească istoria de la început. Am vrut să aflu cum a ajuns în situaţia că a fost nevoită să bage cuţitul într-un om. Povestea ei m-a cutremurat.

Ecaterina lucra într-un sătuc mic de la graniţa cu România. Femeie frumoasă a fost, pentru că nu arăta rău nici acum, la cincizeci şi ceva de ani. Când a venit bibliotecară în sat, flăcăii au început a-i da târcoale. Avea şi studii, era chitită la ale ei şi în comparaţie cu fetele din cătunul lor Ecaterina le părea o stea. Dar nu s-a măritat în localitatea aceea, ci la două sate depărtare. Şi nu a cerut-o un oarecare, ci chiar agronomul-şef din gospodărie. Era mai mare decât ea exact cu zece ani, mai fusese însurat şi nu se ştie din ce motiv îl părăsise nevasta.

N-a ştiut de ce a divorţat de nevasta dintâi

Se mărită Ecaterina şi în cinci ani îi naşte lui Cosma, că aşa îl chema pe soţul ei, două fete. Tânără şi frumoasă nevastă, el om văzut în localitate – pentru toţi sătenii cuplul acesta părea unul fericit. Din momentul când s-a măritat, Cosma i-a spus nevestei că nu are nevoie de salariul ei, să stea acasă şi să caute de gospodărie şi de fete. „Când vin de la câmp, să mă simt bine şi să nu-mi lipsească nimic pentru confortul meu”. Nu era soţie mai grijulie în sat ca Ecaterina. Făcuse din casa agronomului păpuşă. Flori la drumul de lângă casă, flori în curte, în grădină nu găseai fir de buruiană, în casă lingeai mac.

Nenorocirea însă a venit pe neaşteptate. Într-o seară, la casa lor s-au oprit două maşini ale miliţiei raionale (atunci încă mai era miliţie). L-au arestat pe Cosma şi l-au dus. A umblat ea mult pe la raion să afle de ce-l învinuiesc. Îi spuneau una, alta, dar adevărul l-a aflat abia la judecată. Cică, umblând Cosma pe lanurile colhozului, la o margine de sat, a întâlnit o copilă care păştea caprele. A momit-o el şi a urcat-o în maşină. Fetiţa a fost găsită a doua zi într-o fâşie de pădure, care desparte două sate. Violată, cu rochiţa sfâşiată pe dânsa, cu vânătăi pe trup. Părinţii fetei, simpli ţărani, nu aveau prea multe date despre violator. Atât le-a spus copila că are „дядя” un semn la ochi şi că a dus-o la pădure într-o maşină albastră. Mult nu le-a trebuit miliţienilor ca să-l descopere pe acest „nene”.

Cosma a mai violat o fetiţă

A fost judecat pe opt ani de zile şi le-a plătit părinţilor fetei o despăgubire care l-a costat o avere. Fratele lui Cosma a dus tratativele, a plătit avocatul, l-a mituit pe procuror. Şi a rămas Ecaterina în acest răstimp să-şi crească fetele şi, din lună în lună, să-i ducă soţului merinde şi haine la puşcărie. Abia după ce a fost judecat el, după ce a mai trecut timp de la întâmplarea ceea, a auzit femeia de ce l-a părăsit pe Cosma nevasta lui dintâi. Cică, era elevă în clasele mari, când bărbatul ei, flăcău pe atunci, a pus ochii pe fată. El trecut de ani, dar nici gând să se însoare. Voia să se tăvălească undeva cu dânsa. Fragedă, înaltă, suplă – numai bună de iubit. Şi a dus-o Cosma într-o seară departe de sat şi a iubit-o cum a vrut el. Fără voia fetei, mai mult cu de-a sila.

Fata s-a plâns acasă şi au venit peste dânsul fraţii şi tatăl ei şi i-au dat soroc – în două săptămâni se însoară. De nu, au să-l găsească mort la margine de drum. Dar după ce s-a culcat cu fata ceea, care i-a devenit nevastă, Cosma n-a mai dorit-o. Nici când era beat nu se mai uita la dânsa. Şi ce îi rămăsese fetei? Şi-a strâns lucrurile, i-a lăsat o scrisoare, prin care-i cerea divorţul şi a plecat în Ucraina la o verişoară de-a ei. L-a divorţat judecata într-o clipită. Despre istoria asta în sat ştiau doar rudele fetei.

Şi-a bătut joc şi de fiica sa

Când a adus-o Cosma mireasă pe Ecaterina, parcă pornise o altă viaţă. Se mai născuseră şi fetele, şi nevasta lui nu era una oarecare – frumoasă şi cu facultate. Dar pesemne gustul lui pentru „trufandale” îi era în sânge. Tot după ce a fost dus la puşcărie, s-a aflat că a mai avut asemenea neplăceri, dar s-a stins focul până să ajungă istoriile în gura lumii sau la miliţie. Când s-a întors de la puşcărie, fiica lui cea mare avea cincisprezece ani. Ca maică-sa de frumuşică, veselă, sprinţară. Pe taică-său îl ţinea minte, dar nu prea bine. Şi nici nu avea pentru el vreun sentiment anume. Dar uite Cosma prinsese interes pentru fiică-sa. O aşeza la masă lângă dânsul. Ori de câte ori avea prilejul să o sărute, o făcea cu multă plăcere, o mângâia. În glumă, chipurile, îi punea mâna pe sâni, „ia să-i cântărească tata – zicea el, luându-i în palme – să văd, ai mai adăugat?”.

Ecaterina vedea toate acestea, se neliniştea, dar tot ea se gândea că n-o să îndrăznească el să se dea la fată, e fiica lui, nu? Dar uite că a îndrăznit Cosma. Venise beat nu ştiu de unde şi fata era singură acasă. Nu s-a speriat când a luat-o taică-său în braţe. Ce s-a întâmplat mai târziu a fost un coşmar. Aşa i-a găsit Ecaterina: ea cu hainele rupte pe dânsa, însângerată, şi Cosma în genunchi în faţa copiliţei: „Iartă-mă, dacă nu mă ierţi, mă bagă iar la puşcărie”. S-au înţeles atunci că în ochii lumii rămân soţ şi soţie şi fetele îi vor spune tată, dar vor trăi separat. L-au dat cu tot calabalâcul lui într-o căsuţă de vară, pe care o aveau într-un colţ de ogradă. Nu l-a mai spălat şi nu i-a mai gătit nimic de atunci Ecaterina. Din ziua aceea, ajunsese pentru ea un străin.

Pentru că şi-a violat şi omorât nepoata, a încercat să-l omoare

Au trecut anii. S-au măritat fetele. La nuntă, părinţii lor au şezut alături şi au primit paharele ca şi cum ar fi fost pereche de când lumea. S-au născut şi nepoţii. Şi uite că, vara trecută, nepoata Ecaterinei, are şi doi nepoţi femeia, zic, nepoata venise pe ospeţe la bunică-sa. Treisprezece ani avea copila. În toate lucrurile şi fenomenele din jurul ei vedea doar părţile bune. Visa la o călătorie în jurul lumii, să fie pictoriţă voia, căci avea talent – dar toate acestea s-au sfârşit în ziua când bunicul său i-a luat viaţa. A prins-o în fundul grădinii, a lovit-o, ca s-o ameţească şi apoi a violat-o. Dar pesemne că a lovit-o rău. Fata nu s-a mai trezit. Cosma a lăsat-o în fundul grădinii şi a fugit din sat. Dar spre seară a tras la gospodărie. Ecaterina l-a zărit furişându-se spre căsuţa lui şi l-a urmat. Nu-i mai păsa că face moarte de om şi că va fi judecată. A luat cuţitul de pe masă şi a înjunghiat bărbatul. Nu mai ţine minte câte lovituri i-a dat. Dar a rămas în viaţă Cosma. Mă căutase Ecaterina să-i recomand un avocat bun…

Lidia Bobână

SURSA: apropomagazin.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)