Bere și operă, un eveniment inedit organizat de UNION

Cei peste 50 de clienţi ai restaurantului „Bier Platz” din Chişinău au rămas plăcuţi surprinşi, vineri seara, de patru solişti ai corului Sălii cu Orgă din capitală, deghizaţi în barmani şi ospătari, care au ţinut un recital-surpriză. UNION a reuşit să coboare opera din scenă şi să o aducă la bere, în cadrul acţiunii OPERĂ şi BERE.

Vineri seară, în jurul orei 19.00, la restaurantul „Bier Platz” nu era nicio masă liberă. Toţi clienţii purtau discuţii şi îşi savurau liniştit berea, dar la un moment dat au amuţit şi şi-au îndreptat privirile către un barman care a început să interpreteze celebra piesă „O Sole Mio”. Era tenorul Vitalie Rusu, care asemenea unui barman a turnat o halbă de bere şi se pregătea să servească un client.

Cei prezenţi nu au rămas indiferenţi şi au început să aplaude. La puţin timp, când lumea şi-a văzut în continuare de berea din halbe, iar zumzetul discuţiilor de la fiecare masă s-a reluat, o chelneriţă s-a apropiat de un client, l-a servit cu o bere şi a început să interpreteze o altă arie celebră. Cel servit de „ospătăriţa” Cristina Josanu era baritonul Andrei Caraman, care a preluat ştafeta şi a cântat la rândul său o altă arie celebră.

În final, cei patru interpreţi din corul Sălii cu Orgă, Vitalie Rusu, Cristina Josanu, Victoria Luncaşu-Popovschi şi Andrei Caraman, au urcat în scenă şi au interpretat aria „Toreadorul” din opera „Carmen” de Georges Bizet. Spectatorii de ocazie au ciocnit halbele pline cu bere cu artiştii care au coborât din scenă opera şi au adus-o într-o berărie.

„M-am îndrăgostit de operă, operă şi bere”

Unul dintre clienţii localului, care a asistat la acest recital, a mărturisit că nici nu mai ţine minte când a fost la operă. „Nu am ştiut că berea devine mai bună când e servită cu o arie de operă. Pot să spun că m-am îndrăgostit de operă, operă şi bere”, ne spune Vadim.

Eveniment îndrăzneţ

Printre cei prezenţi s-a numărat şi regizorul Virgil Mărgineanu, care a rămas surprins că şi în Republica Moldova pot fi organizate asemenea evenimente. „Mi s-a părut un eveniment îndrăzneţ, frumos și foarte riscant, deoarece nu toți vizitatorii pot fi amatori de operă. Evenimentul a decurs destul de bine, mai ales că au fost multe aplauze. Interpreţii s-au prezentat excelent, iar halbele de bere au constituit un decor care i-a avantajat”, a spus director OWH Studio.

Mai doresc astfel de evenimente

Olandezul Sjoerd Vogelzang ne-a spus că a văzut un astfel de eveniment doar pe youtube și nu s-a gândit vreodată că va fi martor la unul de acest gen. El visa demult să vadă așa ceva şi trebuia să vină în Republica Moldova pentru a i se împlini această dorinţă. „E ceva special, foarte frumos. Astfel de evenimente ar trebui organizate mult mai des”, a specificat olandezul.

„Am simţit publicul”

Cu impresii plăcute au rămas și interpreții, care spun că s-au simțit foarte bine printre invitați. „E ceva foarte plăcut, mai ales că publicul este atât de aproape. Astfel am putut simți impresiile și senzațiile lor”, a menționat interpreta Cristina Josanu.

De aceeaşi părere este și artistul Andrei Caraman, care a specificat că a acceptat această provocare pentru că i s-a părut ceva original. „Opera se aduce anume în astfel de localuri. Vrem ca tinerii să combine berea cu opera. E ceva în premieră pentru R. Moldova și sperăm să fie organizate mai des asemenea acţiuni de promovare a culturii”, a adăugat Caraman.

„Mi-a plăcut foarte mult. În localul nostru nu a mai fost așa ceva și cred că acest eveniment ar trebui continuat pentru că mulți tineri nu cunosc ce înseamnă adevărata operă. Vrem ca pe viitor să mai avem astfel de oaspeți”, a menționat Olga Naumova, director „Bier Platz”.

Opera va veni şi în locuri-surpriză

Ideea organizării acestui eveniment aparţine directorului portalului UNION, Val Butnaru, care a dorit să atenţioneze opinia publică asupra stării deplorabile în care se află cultura. „Asemenea evenimente au loc în toată Europa, iar pentru Republica Moldova este o premieră. Nu este nicio legătură dintre operă și bere, dar alăturarea operei cu alt domeniu al vieții poate șoca oamenii, îi poate trezi. Opera se cântă pe scena teatrului de operă, dar oamenii nu merg acolo, din această cauză interpreții coboară în aceste localuri, pentru a fi mai aproape de clienții simpli”, a spus Butnaru.

UNION nu se opreşte aici şi intenţionează să mai organizeze astfel de evenimente, doar că opera nu va fi dusă la berării, ci în unele locuri la care nici nu vă gândiţi. Staţi cu ochii pe UNION pentru a afla unde va mai merge opera!

Daniela Hadei

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)