BERD intenționează să investească în România 600 milioane de euro în 2014

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) intenționează să investească în România 600 milioane de euro (810 milioane de dolari) în 2014, dar este posibil să ajungă la nivelul investit în acest an, pentru a sprijini industria energetică și cea bancară, transmite Bloomberg.

Anul trecut, BERD a investit în România 612 milioane de euro, ca parte a celor 6,4 miliarde de euro cheltuiți aici din anii ’90, a declarat miercuri la București directorul BERD România, James Hyslop.

Acesta a adăugat: ‘Am avut un an foarte important în România și încă avem câteva proiecte importante de finalizat. Preconizez că, dacă am avut 600 milioane de euro anul trecut, vom avea aceeași sumă anul acesta și ar trebui să avem 400-500-600 milioane de euro anul viitor’.

România este al patrulea mare beneficiar al fondurilor BERD, după Rusia, Polonia și Ucraina. În ultimii cinci ani, banca a împrumutat României trei miliarde de euro pentru a sprijini transformarea dintr-un stat fost comunist într-o democrație cu o economie de piață, a declarat James Hyslop.

Până în iunie, România intenționează să vândă 15% din acțiunile Hidroelectrica SA și o participație majoritară în Electrica SA. În 2004, BERD a achiziționat 2% din OMV Petrom SA.

Conform planului BERD de sprijinire a dezvoltării piețelor locale de capital, banca caută în mod activ să ajute companiile să se finanțeze singure prin vânzarea de obligațiuni, a explicat James Hyslop. Raiffeisen Bank România SA și UniCredit Țiriac Bank SA au atras deja fonduri de 775 milioane de lei (236 milioane de dolari), inclusiv de la BERD, prin două vânzări de obligațiuni în acest an

BERD a furnizat Raiffeisen 56,3 milioane de lei prin vânzarea de obligațiuni și 110 milioane de lei către UniCredit, de asemenea a aranjat un împrumut sindicalizat de 225 milioane de euro pentru divizia locală a Cosmote Mobile Telecommunications SA, pentru dezvoltarea serviciilor 4G.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanțare.

AGERPRES.ro