Benzina se ieftinește

benzinarie

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit următoarele preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 13–26 iulie: pentru benzina cu cifra octanică 95–15 lei şi 83 de bani, motorină – 14 lei şi 3 bani şi gaz lichefiat – 7 lei şi 51 de bani. Plafonul a fost stabilit în conformitate cu prevederile noii metodologii de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele petroliere şi vor fi valabile 14 zile calendaristice, scrie jurnal.md.

Preţul plafon pentru benzină a scăzut faţă de cel precedent cu 28 de bani, pentru motorină a crescut cu 3 bani, iar pentru gazul lichefiat a rămas neschimbat. De mâine, operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Preţurile plafon au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină şi cotaţiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.