BEM-ul, motivul discordiei dintre Negruţă şi PLDM?

 

Maia Sandu, Natalia Gherman, Veaceslav Negruţă şi Vlad Filat

Valeriu Munteanu: „Domnul Negruţă a plecat din funcţia de ministru pentru că era forţat să legalizeze tranzacţia de la BEM”

După ce la 14 august curent şi-a depus demisia din funcţia de ministrul al Finanţelor, la 12 septembrie Veaceslav Negruţă trimite o cerere prin care solicită să i se retragă statutul de membru al Partidului Liberal Democrat. Veaceslav Negruţă a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor în perioada 2009-2013. Liberalii afirmă că Negruţă a plecat pentru că nu s-a supus ordinelor conducerii PLDM de a înstrăina BEM-ul.

Fostul ministru şi-a motivat dorinţa de a părăsi PLDM invocând incompatibilitatea cu viitoarele activităţi profesionale. „Luând în considerare viitoarele mele activităţi profesionale, rog să acceptaţi retragerea mea din lista membrilor PLDM”, se menţionează în cerere. La rândul său, serviciul de presă a confirmat faptul ieşirii din PLDM a lui Veaceslav Negruţă, unul dintre membrii fondatori ai partidului: „PLDM precizează că Veaceslav Negruţă este un bun profesionist care şi-a îndeplinit cu succes sarcinile de ministru al Finanţelor, a contribuit considerabil la depăşirea crizei economico-financiare din 2009, precum şi la modernizarea sistemului financiar bugetar din Republica Moldova”. Echipa PLDM îi „doreşte succes în viitoarele realizări profesionale” (probabil că tautologia comisă e fără rea-intenţie – n.a.).

Plecare similară cu cea a lui Nagacevschi

Despre plecarea lui Veaceslav Negruţă din rândurile PLDM, JURNAL a vorbit cu comentatorul politic Ion Tăbârţă. Potrivit analistului, adevăratele motive ale plecării lui Negruţă din rândurile PLDM, ca şi în cazul plecării lui Vitalie Nagacevschi, se vor descoperi mai târziu. „Modul în care au avut loc aceste două plecări au fost similare. Cel mai probabil este vorba despre un ministru tehnocrat care a înţeles că nu prea are ce căuta în politică, cu toate că a fost un ministru bun. Exceptând cazul mult mediatizat „dosarul Sandulachi”. Cred că această plecare are undeva la bază şi anumite dezamăgiri pe care le-a trăit în perioada în care s-a aflat în politică”.

Este o legătură directă

Partidul Liberal a afirmat, comentând plecarea lui Veaceslav Negruţă din funcţia de ministru al Finanţelor, că acesta a procedat ca o persoană cu demnitate, care nu a dorit să fie martorul neputincios al privatizării BEM-ului. Contactat de JURNAL, preşedintele fracţiunii PL, Valeriu Munteanu, a declarat că există o legătură directă şi logică între demisia lui Veaceslav Negruţă din funcţia de ministru şi plecarea sa din rândurile PLDM.

„Noi am spus, şi acest lucru poate fi verificat întrebându-l pe domnul Negruţă, că el a plecat din funcţia de ministru pentru că era forţat să legalizeze, să legitimeze tranzacţia de la BEM, domnia sa însă s-a opus dorinţei şefilor de partid, legea prevalând. Îi mulţumim că a dat dovadă de demnitate şi a procedat ca un om de stat. Faptul că a plecat din rândurile partidului confirmă informaţia pe care am avut-o din prima sursă, că domnia sa nu a dorit să participe la privatizarea BEM-ului. Imediat i s-a găsit un înlocuitor dispus să participe la această fărădelege”, a menţionat Valeriu Munteanu.

Ion Tăbârţă a specificat însă că interpretarea că Negruţă ar fi plecat de la PLDM în urma unor presiuni este una speculativă. „Sigur că rivalii PLDM încearcă să speculeze. Cei care spun că preşedintele PLDM Vlad Filat are anumite implicări în privatizarea BEM-ului sigur vor face legătură între această privatizare şi plecarea lui Negruţă de la minister şi din partid. Atâta timp cât nu avem dovezi şi nu avem expunerea dlui Negruţă, nu putem afirma cu certitudine, cu toate că o anumită logică indirectă există în acest sens”.

„PLDM nu va resimţi lipsa”

Deputatul liberal-democrat Ion Butmalai a declarat pentru JURNAL că partidul nu va resimţi plecarea lui Veaceslav Negruţă aşa cum nu a regretat când au plecat şi alţi membri ai PLDM. „Domnul Negruţă trebuia să fie un deputat cu mai multă verticalitate. Este decizia sa, eu nu ştiu de ce a plecat din rândurile PLDM. Mai înainte au plecat şi Tănase, şi Godea, şi Nagacevschi. Partidul nu a resimţit lipsa lor. Negruţă trebuia să plece mai înainte de la minister. Poate el a fost manipulat de Vlad Plahotniuc”.

Contactat de JURNAL pentru a se pronunţa pe marginea plecării lui Negruţă de la PLDM, Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM, a reiterat declaraţia emisă de partid specificând că o cerere propriu-zisă încă nu a fost depusă la sediu. „Pot face referire doar la perspectiva activităţii domnului Negruţă într-o funcţie incompatibilă cu apartenenţa la vreun partid. Această condiţie a formulat-o noul său angajator. Din punct de vedere tehnic, încă nu am primit cererea, am primit un mesaj prin poşta electronică generală a partidului. Eventualele paralele cu situaţia de la Banca de Economii sunt irelevante”.

Veaceslav Negruţă nu a răspuns apelurilor JURNALului de Chişinău de a comenta decizia.

Vadim Vasiliu

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)