Belgia este interesată să crească investiţiile în RM

Interviu cu Philippe Beke, ambasadorul Regatului Belgiei în Republica Moldova cu sediul la Bucureşti

– Anul acesta s-au împlinit 21 de ani de relaţii moldo-belgiene. Cum apreciaţi evoluţia acestora?

Într-adevăr, în 21 de ani de relaţii bilaterale, s-au realizat multe lucruri frumoase. Din martie 1992, Ambasada Regatului Belgiei la Moscova reprezenta statul nostru şi în Republica Moldova. Din 2002 însă, relaţiile dintre Republica Moldova şi Regatul Belgiei erau realizate prin Ambasada Regatului Belgiei la Bucureşti. La Moscova aveam mai multă informaţie despre evoluţia politică a RM, conflictul transnistrean şi alte probleme. Însă după ce ne-am mutat la Bucureşti, Uniunea Europeană era implicată în lărgirea graniţelor UE. Apoi, pas cu pas, aspiraţiile de integrare europeană ale RM au dominat relaţiile bilaterale. A fost deschisă Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) belgiană – o punte între întreprinderile belgiene care vor să apară pe piaţa moldovenească, dar şi o punte pentru produsele moldoveneşti de calitate pe piaţa belgiană.

– Şi dacă a venit vorba despre relaţiile economice, care sunt principalele sectoare de care sunt interesaţi investitorii belgieni?

Există trei tipuri de investiţii. Primul constă în orientarea spre piaţa de investiţii. În acest sens, în apropierea Chişinăului funcţionează o companie care produce ciocolată, nu doar pentru R. Moldova, dar şi pentru Ucraina şi Serbia. Sunt companii care se ocupă de procesarea cărnii, lemnului.

Al doilea tip de investiţii ţine de externalizarea resurselor. Vorbim aici de companiile care se ocupă de fabricarea unor produse pentru export. O întreprindere cu capital belgian produce biciclete de curse pe care le exportă în Germania, Franţa, Belgia.

Cel de-al treilea tip este back office-ul (procesele interne ale unei întreprinderi – producţie, logistică, stocuri, contabilitate, gestiunea resurselor umane etc.). În acest sens, în RM funcţionează de ceva timp un call center. O companie oferă asistenţă contabilă pentru businessmenii care vor să investească în RM. Circa 50 de companii belgiene funcţionează în RM.

Ţin să menţionez de asemenea că CCI din Antwerpen s-a angajat să sprijine, printr-o cooperare cu Camera de Comerţ din Republica Moldova, calitatea produselor întreprinderilor moldoveneşti, pentru a da o şansă mai mare acestora pe pieţele europene, care presupun aplicarea dobânzilor comunitare. Valoarea schimburilor comerciale între Belgia şi Republica Moldova nu este foarte mare, dar există un potenţial capabil să întărească relaţiile comerciale.

– Ar putea oamenii de afaceri belgieni să investească în agricultura moldovenească?

Agricultura este un domeniu interesant, pentru că R. Moldova are soluri bune şi oportunitate de a lărgi terenurile arabile. Există o companie belgiană care a achiziţionat 800 de hectare de teren în nordul RM, pentru o afacere în domeniul agricol. Businessmenii belgieni colaborează cu fermierii moldoveni în domeniile producerii, comerţului. A treia categorie sunt cei care procesează.

Am discutat cu Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, despre dezvoltarea unei companii care ar acorda asistenţă companiilor moldoveneşti să-şi acrediteze produsele pentru a putea pătrunde mai uşor pe piaţa europeană. O bună parte din fermieri care se ocupă cu producerea produselor agricole consideră că dacă îşi ccresc culturile fără chimicale, au fructe şi legume bio. E un proces mult mai complicat. În România, o companie belgiană este interesată de achiziţionarea produselor de calitate bună, pe care să o menţină constant.

– Cum apreciaţi comunicarea dintre Dvs., în calitate de ambasador, şi autorităţile RM?

Elita politică din RM este deschisă discuţiilor. Partea moldovenească îşi expune de asemenea punctul de vedere. Aceasta nu înseamnă că se ajunge de fiecare dată la un consens. Pentru a sărbători 21 de ani de colaborare economică, diplomatică, culturală şi socială, a fost organizată o serie de evenimente. Nu le poţi face fără suportul autorităţilor.

– Evenimentele din ultimele săptămâni au aruncat RM într-o nouă criză politică. Cum apreciaţi situaţia politică din Republica Moldova?

R. Moldova are rezultate bune în domeniul integrării europene. Reformele stabilite de Parteneriatul Estic au fost implementate cu succes şi rezultatele sunt vizibile. Sperăm că această criză este temporară şi, în timpul apropiat, va fi ales un guvern pentru a continua lucrul. Aceasta ţine de decizii politice, de legislaţia locală. RM are nevoie de un guvern funcţional.

– Problema transnistreană persistă de mai mulţi ani. Credeţi că se va fi posibilă rezolvarea acesteia în timpul apropiat?

Acum un an, odată cu alegerea lui Evgheni Şevciuc în funcţia de preşedinte al rmn şi reluarea negocierilor în formatul 5+2 cu sprijinul Germaniei (finele lui 2011), eram foarte optimişti. Au fost făcuţi mai mulţi paşi în perioada în care Irlanda a preluat preşedinţia OSCE-ului. Însă s-a dovedit mai dificil decât ne-am aşteptat.

Demiterea guvernului de la Chişinău în perioada în care negocierile în formatul 5+2 de la Lvov nu au dat rezultate pozitive scade şansa. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie de continuat. Vreau să amintesc aici un proverb chinezesc: „Un salt mare se face cu paşi mici”. În unele situaţii poţi să faci paşi mari, iar în altele trebuie să fii atent.

– De câte ori pe an veniţi la Chişinău?

Minimum de cinci ori. Cred că atunci când eşti ambasador, trebuie să-ţi faci timp să vizitezi ţara în care eşti acreditat, pentru a-i înţelege mai bine necesităţile. În România, de exemplu, am vizitat aproape toate oraşele. În RM am fost în Găgăuzia, Transnistria. Voi pleca acum (miercuri – n.a.) la Bălţi, Soroca şi Ungheni. Încercăm să stabilim o cooperare belgiano-româno-moldovenească. Vom începe în zona de frontieră. Am vizitat mai multe mănăstiri, cetatea Bender. Am vizitat combinatele de vinuri. Deşi nu este diplomatic, spun că îmi plac mult vinurile moldoveneşti.

– Familia vă este aproape?

Soţia mea, Catherine Wyckaert, lucrează la Bruxelles ca director al unei şcoli de arte. Ea vine des la Bucureşti. A fost şi în RM. Dar are activitatea ei artistică în Belgia care îi ia mult timp. E fiica unui pictor celebru, Maurice Wyckaert, şi i-a moştenit dragostea pentru artă.

Cei doi copii ai mei lucrează deja, ne vedem de câteva ori pe an. Familia se reuneşte o dată pe an, pentru că fiica mea, 20 de ani, lucrează pentru Comisia Europeană. Acum lucrează pentru Naţiunile Unite în Tanzania. Fiul meu, 25 de ani, lucrează la Beijing. Comunicăm prin intermediul internetului.

– Pe final de interviu, ce mesaj aveţi pentru cititorii JURNALULUI?

În fiecare an, odată cu venirea Mărţişorului, te încarci cu energie pentru tot anul. De aceea, primăvara este anotimpul în care se pun dorinţe, se stabilesc noi obiective, la care se munceşte tot anul pentru a le realiza. Viitorul moldovenesc este unul frumos atâta timp cât există determinare şi dorinţă de a merge mai departe.

Interviu realizat de Marina LIŢA

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)