Becciev decorat pentru muncă „prodigioasă” şi „activitate organizatorică intensă”

Becciev

Un audit realizat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a scos la iveală abateri grave comise de conducerea întreprinderii municipale SA “Apă Canal- Chişinău”. Potrivit informaţiilor făcute publice în cadrul şedinţei serviciilor desconcentrate ale Primăriei Chişinău, şeful întreprinderii, Constantin Becciev, a efectuat o serie de achiziţii la preţuri mult mai mari decât cele reale. Acesta şi-a dotat cabinetul cu o masă de birou ovală, achiziţionată la preţul de 140 de mii de lei, cu un televizor de 49 mii de lei, dulăpior pentru tv – 39 mii de lei, fotoliu – 85 mii de lei, canapea – 21 mii de lei. Sala de conferinţe a fost dotată cu un sistem de traducere sincronă care a costat bugetul întreprinderii 485 mii de lei. Iar un aparat de cafea a costat 88 mii de lei.

Totodată, potrivit raportului prezentat de şefa Direcţiei Finanţe a Primăriei Chişinău, Veronica Herţa, conducerea întreprinderii a achiziţionat o maşină Volkswagen Touareg în valoare de aproximativ 657 mii lei. La scurt timp, maşina a fost implicată într-un accident, iar reparaţia acesteia a costat 273 mii de lei, astfel valoarea automobilului ridicându-se la suma de circa 930 de mii de lei.

Raportul mai relevă că trei întreprinderi fondate de fiica directorului Apă Canal Chişinău au contracte directe cu SA „Apă-Canal Chişinău”, una din ele fiind o firmă intermediară de la care întreprinderea cumpăra ţevi de fontă la un preţ de trei ori mai mari. Până în 2013, întreprinderea achiziţiona ţevi direct de la furnizor, o întreprindere din Federaţia Rusă, la preţul de 1537 de lei. Ulterior, compania condusă de fiica lui Becciev SA „Coloana Mecanizată de Construcţii” a devenit „dealer oficial” care procura ţevile de la aceeaşi întreprindere din Federaţia Rusă, pe care le vindea SA „Apă Canal-Chişinău” la preţul de 2400 de lei. În urma achiziţiilor efectuate de către “Apă Canal-Chişinău” prin intermediul SA “Coloana Mecanizată”, s-a stabilit că suma totală a bunurilor materiale procurate conform contractelor încheiate în 2015 a constituit 13,4 milioane de lei, în timp ce furnizorul a importat bunurile materiale respective la preţul de 10,1 milioane lei, cu 3,3 milioane mai puţin.

Procuratura Anticorupţie investighează acest caz.

Directorul întreprinderii, Constantin Becciev, a fost decorat acum două săptămâni cu Ordinul Republicii de şeful statului, Nicolae Timofti, pentru „muncă prodigioasă” şi „activitate organizatorică intensă”.