Bebeluş omorât pentru că plângea

CRIMĂ // Un bebeluş a fost omorât cu bestialitate şi abandonat într-o cadă de baie timp de mai multe zile. Ucigaşul continuă să se găsească în libertate. Principalul suspect în acest caz este concubinul mamei copilului.

Mama copilului, o tânără de 17 ani din satul Coropceni, raionul Teleneşti, a reclamat la poliţie că asasinul micuţului este concubinul ei, în vârstă de 31 de ani, originar din satul vecin, Suhuluceni. Dânsa a declarat, pentru „Jurnal de Chişinău”, că, după ce a omorât copilul, bărbatul a supravegheat-o timp de câteva zile, perioadă în care o forţa să se drogheze. Peste cinci zile, femeia şi-a revenit şi a anunţat poliţia despre cele întâmplate. Bărbatul a stat trei zile în arestul poliţiei, după care a fost eliberat pe motiv că certificatul medico-legal prealabil emis de expertul din raionul Teleneşti stabilea că micuţul ar fi decedat în urma hipotermiei. Expertiza complementară efectuată de Centrul Naţional de medicină legală din Chişinău a confirmat însă cele relatate de mama copilului, precum că pruncul a avut o moarte violentă.

Eliberat peste trei zile

La 1 aprilie, Dănuţ ar fi împlinit un anişor. Nimic nu prevestea tragedia. Copilul învăţa să spună primele cuvinte. Prima iarnă din viaţa lui a fost una dificilă în care a zăcut de pneumonie. La scurt timp după ce au ieşit din spital, copilul a început iar să zâmbească. Anastasia Cocier, mama lui Dănuţ, ne spune că îl cunoştea de o săptămână pe bărbatul alături de care s-a mutat cu traiul. În una dintre seri, acesta, fiind în stare de ebrietate, a avut o izbucnire violentă, enervat de plânsul copilului. S-a apropiat de prunc şi, cu o voce care a făcut să i se ducă inima în călcâie, i-a cerut femeii să părăsească încăperea. Aceasta a refuzat. După o altercaţie între cei doi, femeia s-a pomenit după uşă, a auzit un zgomot înfundat, iar când s-a întors în cameră şi-a găsit copilul fără suflare. Ulterior, potrivit mărturiilor femeii, bărbatul l-a aruncat în cada de baie. Bănuitul de crimă a fost reţinut de poliţiştii de la Comisariatul de poliţie Teleneşti. Peste trei zile însă acesta a fost eliberat.

Sindromul copilului scuturat

Claudia Cocier, bunica lui Dănuţ, a povestit că după ce a fost eliberat fostul concubin al fiicei, a început să lanseze ameninţări la adresa familiei sale.

Deşi versiunea prealabilă stabilea că pruncul ar fi decedat de hipotermie, expertiza medico-legală finală a constatat că Dănuţ a decedat din cauza aşa-numitului „sindrom al copilului scuturat”. Sindromul prezintă o formă de traumatism cranian, apărut în urma abuzului asupra pruncului, cauzat de lovituri directe la nivelul capului, scăparea copilului din brațe sau aruncarea acestuia. Expertul legist a declarat că este indubitabil faptul că Dănuţ ar fi decedat de moarte violentă.

Procurorul adjunct al Procuraturii raionale Teleneşti, Nicolae Burduja, ne-a informat că în baza acestui caz a fost iniţiată o urmărire penală. Principalul suspect de moartea copilului este concubinul femeii, dar se verifică mai multe versiuni. Ancheta este tergiversată şi de faptul că Anastasia Cocier, mama copilului, a fost internată o perioadă în spital, pentru reabilitare. Rudele femeii au angajat un avocat. Procurorii susţin că Anastasia evită să conlucreze cu organele de anchetă. Pe de altă parte, aceasta afirmă că a fost chemată doar o singură dată la procuratură şi că nu a ezitat şi nici nu va ezita să răspundă la întrebările procurorilor.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu