Beau gaz în loc de apă

VITAL // Locuitorii satului Lunga, raionul Floreşti, scot din fântâni gaz, în loc de apă

Un fenomen ieşit din comun are loc de mai bine de trei decenii în satul Lunga, raionul Floreşti. Locuitorii satului scot gaz lampant din fântâni. Sătenii se aprovizionează cu apă potabilă de la apeduct, dar unii nici până azi nu s-au conectat la conducta centrală. O firmă cehă, cu finanţarea guvernului Cehiei, implementează un proiect de construcţie a staţiilor de filtrare a apelor freatice din sat.

Totul a început la sfârşitul anilor 1970. În apropierea satului Lunga se afla aerodromul militar de lângă localitatea Mărculeşti. Potrivit primăriţei satului, Galina Burduja, gazul a ajuns în apele freatice în urma scurgerii din cisternele de aprovizionare cu gaz ale aeroportului. Fiecare cisternă avea o capacitate de 15 tone. Nu se ştie cât gaz s-a scurs în urma transportării şi pompării acestuia în cisternele aeroportului, însă problema persistă până astăzi. Nici specialiştii  moldoveni, nici cei cehi, care au implementat un proiect de purificare a apei în satul Lunga, cu sprijinul guvernului Cehiei, nu au putut explica cum, după mai bine de treizeci de ani de la scurgeri, oamenii continuă să scoată gaz lampant din fântâni.

În urma studiului efectuat de către specialiştii cehi, s-au depistat zone unde concentraţia de gaz este mai mare. Aceasta este zona gimnaziului din sat. „Am depus un proiect la Fondul de Investiţii Sociale din Republica Moldova, şi deşi am luat grantul de 75 de mii de dolari pentru dezvoltarea reţelei de apeduct, până în prezent, banii nu au fost alocaţi”, declară Galina Burduja. Pentru a beneficia de grant, 15% din suma necesară pentru construcţia apeductului trebuia să le achite satul, bani pe care oamenii au fost disponibili să-i plătească. Apoi Fondul a mărit suma ce trebuia achitată de către săteni la 30%. Locuitorii satului Lunga au devenit suspicioşi şi nu au vrut să mai dea bani.

Cehii filtrează apa

Specialiştii cehi de la firma DECONTA, care au început să lucreze din februarie 2011, şi-au pus ca scop să depisteze zonele cu o concentraţie mai mare de gaz şi să construiască un sistem din filtre pentru curăţarea apelor din acele zone. Până în prezent, au fost construite două staţii de purificare a apei, unde sunt instalate filtre de separare a apei de gaz. Obiectivul proiectului este în construirea unor fântâni arteziene de unde se pompează apa care trece prin trei filtre.

După purificare, apa se scurge într-o fântână de unde ajunge în pământ. „Noi am gustat apa din acea fântână şi putem spune că este foarte bună”, declară Galina Burduja. Aceste staţii au fost construite de curând, efectul încă nu este simţit. Încă două staţii de acest fel urmează a fi construite.

Absolut toate cheltuielile pentru construcţia staţiei sunt suportate de Guvernul Cehiei. „Cehii ne-au cerut ajutorul doar atunci când a fost necesară conectarea la o sursă de energie electrică”, spune Galina Burduja.

1400 de litri de gaz extraşi dintr-o fântână

Deşi apeductul central a fost extins, până acum sunt oameni care fac drum de kilometri pentru a se aproviziona cu apă. Aceştia sunt locuitorii de pe o stradă paralelă cu aeroportul. În acea zonă sunt doar două fântâni cu apă potabilă. Din toate fântânile satului, mai mult de 50% sunt poluate, ceea ce constituie 68 de fântâni. Majoritatea acestora sunt închise de ani de zile. Din unele fântâni oamenii scot gaz pe care îl folosesc pentru a aprinde focul în sobe ori pentru lampe în cazul în care nu au curent electric.

O fântână poate da 10 litri de gaz într-o zi. Locuitorii satului spun că, într-o zi de iarnă, a fost scoasă o tonă şi patru sute de litri de gaz dintr-o singură fântână. Veneau oameni cu maşinile din satele vecine să scoată gaz din fântâni. Margareta Galaicu, locuitoare a satului, ar face şi un ban din comercializarea gazului. Un litru de gaz costă şapte lei. Margareta are în curtea casei o fântână căreia i-a lăsat o gaură ca să intre o căldăruşă mică. Odată scufundată, căldăruşa se umple cu gaz.

Victeme ale apei

Locuitorii satului afirmă că a crescut numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de cancer din cauza apei poluate. „Nu este om care să moară la noi în sat şi să nu fi avut cancer. Înainte de a-şi trage apă, oamenii beau apă din fântâni. Dacă bei apa imediat după ce e scoasă, nu se simte gustul gazului, şi oamenii care aveau de mers mult până la o fântână curată făceau aşa”, zice Margareta Galaicu.

Au fost şi cazuri când oamenii au decedat din cauza apei. Aşa s-a întâmplat cu un vecin al Ninei Moscalu. Acesta a intrat în fântână pentru a o curăţa de nămol şi s-a intoxicat cu gaz. De altfel, au fost mai multe persoane care au avut de pătimit de pe urma gazului din fântâni.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.