Bătrâni privilegiaţi

INCREDIBIL // Cea mai mare pensie din R. Moldova este de 36 de mii de lei.

De această indemnizaţie viageră beneficiază un fost angajat al sistemului bancar, al cărui nume este ţinut în secret de către autorităţi. El însă nu este singurul pensionar care are lunar o indemnizaţie de ordinul zecilor de mii de lei. Conform unor documente secrete semnate la Guvern în timpul fostei guvernări, anumitor persoane concrete le-au fost stabilite pensii de peste zece mii de lei. Mari sunt şi pensiile de care beneficiază judecătorii, procurorii, poliţiştii, angajaţii din sistemul de securitate, deputaţii şi miniştrii. Astăzi Parlamentul urmează să voteze un proiect de lege care prevede micşorarea pensiilor miniştrilor şi parlamentarilor. Iniţiativa a provocat nemulţumirea anumitor deputaţi.

Bancherul pensionar

Deşi refuză să spună cine este norocosul pensionar care beneficiază lunar de câte 36 de mii de lei, ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Valentina Buliga, ne-a dezvăluit că această persoană a activat în sistemul bancar. Decizia prin care respectivei persoane i-a fost alocată această indemnizaţie viageră a fost secretizată. Totuşi, putem bănui că această pensie îi revine lui Leonid Talmaci, primul guvernator al Băncii Naţionale, care a ocupat această funcţie timp de 19 ani şi acum are 56 de ani.

Pensii privilegiate

Pensia preşedintelui statului este mult mai modestă decât cea a bancherului – de 7500 de lei. Tot cam atât au şi câţiva pensionari – rude cu foştii demnitari. Potrivit deputatului liberal Valeriu Munteanu, există hotărâri de Guvern secretizate prin care fosta guvernare a stabilit pensii de peste 7000 de lei pentru mamele sau soacrele anumitor oficiali. Deputatul a refuzat să dea nume concrete, dar ne-a sugerat să apelăm la Cancelaria de Stat, de acolo însă ni s-a răspuns că nu au fost desecretizate documente care ar demonstra asemenea fapte.

Reducerii scandaloase

Pentru a primi o pensie de cinci mii de lei e suficient să ajungi deputat. Potrivit legislaţiei, parlamentarii, miniştrii şi şeful statului beneficiază de pensii în valoare de 75 % din salariul de demnitar. Această normă însă ar putea fi modificată printr-un proiect care urmează a fi votat astăzi de Parlament. Iniţiativa legislativă stabileşte ca pensiile acestor categorii de demnitari să fie micşorate, de la 75 % din salariu la 42 %, aşa cum se calculează pentru majoritatea categorilor de pensionari. Modificarea legislativă nu va avea efect retroactiv. Deputata comunistă Veronica Abramciuc este însă împotriva acestui proiect, considerând că micşorarea pensiilor deputaţilor ar putea determina coruperea acestora. Ba mai mult, susţine ea, de pe urma acestei modificări nu va avea nimeni de câştigat.

La pensie la 35 de ani

Astăzi, pensia medie în republică este de 800 de lei, în timp ce deputaţii, miniştrii, funcţionarii publici, militarii, au pensii cuprinse între trei şi şapte mii de lei. Profesorii, spre exemplu, au pensia medie de 360 de lei. Dincolo de valoarea pensiei, există discriminări şi la capitolul vârstă de pensionare. Cea mai mică vârstă la care se poate pensiona o persoană în R. Moldova este de 35 de ani (pentru angajaţii din sistemul penitenciar – n.r.).
Potrivit deputatului Valeriu Munteanu, în fondul naţional de pensii sunt foarte mulţi bani, aceştia însă nu sunt distribuiţi corect.

Mariana RAŢĂ