Batista cu papion

Val-Butnaru

În somnul lui Plahotniuc, Ghimpu visează că a fost închis Jurnal TV. Cum vă place? Dar despre asta vom vorbi mai târziu. Acum să răspundem la întrebarea care îi preocupă pe toți – de ce a fost posibil la București, iar la Chișinău – nu? Din punctul meu de vedere, răspunsul e la suprafață: fiindcă la București există o clasă politică ce nu-și poate permite să nu țină cont de revolta populară, iar la Chișinău există un sindicat politic criminal ce își permite să scuipe pe revendicările a sute de mii de oameni. Fiindcă la București există un președinte al României care a declarat că-i va invita pe protestatari la Cotroceni, să le asculte propunerile, iar la Chișinău există o rață mută căreia îi lipsește ceva, dar nu se știe ce anume.

La Chișinău mai există o păpușă de doi metri care face spume la gură când i se spune că protestatarii de la Platforma DA trebuie invitați în Parlament ca să fie ascultați. La Chișinău mai există un clovn cu papion, dar cu glod pe sub unghii, care execută doar ordinele lui Plahotniuc. Uneori mi se pare că Ghimpu s-a transformat într-o batistă în care Plahotniuc își suflă nasul. Poate greşesc, poate ar trebui căutat și găsit batista asta? Poate, nu neg. Clovnul a pornit să atace protestatarii dintr-un motiv cât se poate de simplu: el se teme că la viitoarele alegeri formaţiunea politică emanată de Platforma DA îl va debarca de la guvernare. Pe el și pe toţi ceilalţi care au furat. Asta e singura explicație. Pentru a rămâne la putere, Ghimpu va face alianță și cu Ngu-a-Baba din Volta Superioară. Pentru a rămâne la putere Ghimpu nu mai suflă un cuvânt despre procurorul european. A luat apă în gură. Cât costă apa, domnule Ghimpu? Pentru a rămâne la putere, Ghimpu nu mai vorbește de miliardul furat. Batista lui Plahotniuc vrea să inoculeze ideea că problema miliardului a fost rezolvată odată cu arestarea lui Filat și a altor câțiva hoți mărunți. Ghimpu, ca și Plahotniuc, îi consideră pe oameni niște proști care nu înțeleg că miliardul e cu totul în altă parte.

De fapt, despre ce vorbim noi? Clovnul înțelege foarte bine unde e miliardul și de ce e lăsat Gurin să procurărească acest pământ. Înțelege, dar tace. I s-a uscat în gură de atâtea dosare penale pe numele lui și al lui nepot’su, care se prăfuiesc în sertarele lui Plahotniuc, vorba arestatului. I se vor dezlega mâinile și i se va descleșta gura abia atunci când aceste dosare vor fi puse pe rol. Exact ca în cazul celor de la PLDM. Fanii lui Filat ne cereau probe de fiecare dată când vorbeam de Plahotniuc. Acum, acești fani vorbesc fără nicio probă despre Plahotniuc cum că acesta ar ține în captivitate R. Moldova. Că taie și spânzură, că vrea să cumpere deputați și aleși locali. Nu, zău? De unde ați mai luat-o și pe asta? Băieţi, aşteptăm probe care să ateste cele afirmate. Fără nicio probă va vorbi și Ghimpu. Staţi calmi, nu mai e mult de aşteptat. Chiar dacă preferau până nu demult să evite numele Plahotniuc, la fel au început să vorbească tot mai mulți comentatori și analiști din România. La fel vorbesc și observatorii europeni. Și diplomații. Cât amuzament a trezit declarația Ambasadei SUA la Chișinău în care, invocându-se clasa politică moldovenească, se pomenește și de „persoane fizice”!

Întrebare pentru Ghimpu: oare cine o fi fiind aceste persoane fizice care nu fac parte din clasa politică și nu dețin nicio funcție în stat? Nu cumva e vorba de tipul care-și suflă nasul în batista cu papion? Nu sunt sigur, dar tare mi s-a mai părut că e vorba anume de el. Nu mai vorbesc de faptul că Ghimpu ar prefera mai degrabă să i se taie o mână, nu-i așa, decât să pronunțe numele Plahotniuc.

Și acum să revenim la somnul lui Plahotniuc în care Ghimpu visează că a fost închis postul Jurnal TV. La o emisiune, Ghimpu a anunțat triumfător că Ministerul Justiției (care acum e al lui Plahotniuc, a precizat Ghimpu) le-a cerut autorităților de la Berlin extrădarea lui Victor și Viorel Țopa. Ceea ce a vrut să spună Ghimpu trebuie înțeles astfel: Victor Țopa, fiind finanţatorul Jurnal TV, nu va mai putea întreține această televiziune, fiindcă Plahotniuc îl va băga la pușcărie. În felul acesta, Plahotniuc și Ghimpu, Voronin și Leancă, Dodon și Usatîi și mulți alți bandiți și mafioți vor scăpa de coșmarul vieții lor – Jurnal TV.

Dragi mafioți, îmi pare rău să vă întristez, dar acest lucru nu se va întâmpla. Cu Victor Țopa, fără Victor Țopa, Jurnal TV, ca și ziarul „Jurnal de Chișinău”, va rămâne coșmarul vieții voastre de hoți. De asta nu scăpați! Atâta timp cât aici se aude vocea revoltei populare, de asta nu scăpați!

În ceea ce îl privește pe Victor Țopa, am mai spus-o și cu alte ocazii – să apară în fața unei instanțe de judecată eliberată din prizonieratul lui Plahotniuc și să-și demonstreze nevinovăția. Dar să apară și Plahotniuc, și Ghimpu, și Voronin, și Leancă, și Dodon. Dar nu acum. Mai așteptați puțin, nu mult. După ce va veni libertatea, să triumfe adevărul!

Val Butnaru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)