Bătălia pentru reformă

LUPTE INTESTINE // Lupu vrea să reformeze justiția cu Plahotniuc și Muruianu

Premierul Vlad Filat a mai făcut un pas înapoi. După ce săptămâna trecută președintele interimar Marian Lupu a semnat un decret cu privire la înființarea unui consiliu pentru reformarea organelor de drept și a justiției, organ despre crearea căruia la Guvern se discuta de mai mult timp, Filat a decis să renunțe la inițiativa sa pentru a evita un nou „show dezgustător” în alianță.

Analiștii prevesteau un nou război dintre PLDM și PD pentru întâietate în promovarea reformelor în justiție.

Deși decretul lui Lupu l-a surprins neplăcut pe Filat, făcându-l inițial să declare că în spatele acestei inițiative stă același „păpușar” din PD, ieri premierul a decis să se lase de orgolii și să fie conciliant.

Lovitura lui Lupu

„Să fiți cuminți până mă întorc”, le-a cerut lunea trecută jurnaliștilor  premier Vlad Filat, înainte de a pleca în Germania.  Dar nici de această dată lipsa oficialului din republică nu a trecut fără de scandal. Joi dimineață, președintele interimar Marian Lupu a adunat presa pentru a o anunța oficial că a semnat un decret prin care a dispus înființarea unui consiliu național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept.

Deși cu rol consultativ, noul organ își propune să coordoneze acţiunile autorităţilor publice în domeniul reformării instituțiilor de drept, să monitorizeze iniţiativele legislative care țin de acest subiect şi să vină cu propuneri pe marginea acestor inițiative.

Totul bine și frumos, doar că despre necesitatea creării unui asemenea consiliu, dar pe lângă Guvern, se vorbea deja de vreo două săptămâni în Executiv, purtându-se consultări cu viitorii membri ai acestuia. Lupu a fost însă mai operativ și i-a luat-o înainte lui Filat.

Reformă cu oponenții ei

Cei pe care i-a ales șeful interimar al statului pentru a face reformă în justiție provoacă însă multe bănuieli. Astfel, vicepreședinte al noului consiliu este nimeni altul decât controversatul politician Vladimir Plahotniuc. Membri ai consiliului lui Lupu mai sunt președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, acuzat de degradarea situației din sistemul judecătoresc, și deputatul PD Alexandru Stoianoglo, care a votat anul trecut împotriva lichidării judecătoriilor economice.

Din cei 30 de membri ai consiliului cinci sunt deputați, dintre care doi de la PCRM (Maria Postoico și Sergiu Sârbu), doi de la PD (Aurel Băieșu și Alexandru Stoianoglo) și un deputat PL (Victor Popa). Deputați PLDM nu fac parte din componența consiliului.

PLDM-ul este reprezentat în această structură de ministrul Justiției, Oleg Efrim, și ministrul de Interne, Alexei Roibu. Ambii însă au aflat din presă că au fost incluși în componența consiliului.

Din aceeași sursă au aflat că sunt membri ai acestui organ și mai mulți experți și analiști politici.

Președinte al Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept este Marian Lupu.

„Păpușarul a ieșit în față”

În opinia lui Filat, pe care decretul lui Lupu l-a luat prin surprindere, gestul președintelui interimar este mai degrabă o acțiune de PR, pusă la cale de proverbialul „păpușar” din PD.

„Păpușarul nu mai stă în spate. A ieșit prea în față”, a declarat vineri Filat, îndată după revenirea în republică, precizând că nu va da înapoi.

După ce s-a mai gândit câteva zile, ieri oficialul a ieșit cu altă poziție. Premierul a anunțat că renunță la ideea de creare a unui consiliu consultativ, pe lângă Guvern, pentru reforma în justiție.

„Nu-mi doresc ca cei care activează în justiție să asiste la un show dezgustător despre cine este mai reformator. De aceea, am decis împreună cu ministrul Justiției să renunțăm la consiliul pentru reformă pe care intenționam să îl creăm, astfel încât va rămâne doar un singur consiliu, înființat de președintele interimar. Nu e momentul orgoliilor și al competițiilor distructive. Am hotărât să fiu reconciliant”, a declarat Filat.

Oficialul susține că Guvernul va continua să lucreze pentru reformarea domeniului justiției în baza atribuțiilor care îi revin și va trata cu seriozitate recomandările pe care le va primi de la consiliul creat de Lupu.

Refuzul lui Filat

Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, crede însă că Filat a ratat din proprie vină consiliul de la Guvern.

În pofida recentelor declarații ale premierului cu privire la necesitatea susținerii reformei în justiție, Tănase susține că, acum o lună, șeful Guvernului a respins un proiect prin care se propunea crearea unui consiliu care să se ocupe de această reformă.

„Acest consiliu ar fi trebuit să fie creat prin hotărâre de Parlament, premierul însă a insistat ca noul organ să se constituie prin hotărâre de Guvern. Am pregătit proiectul de hotărâre, dar în ziua când ar fi trebuit să fie votat, nu a fost inclus pe ordinea de zi. Ulterior, proiectul a fost respins de premier fără niciun argument, de aceea am decis să constitui consiliul respectiv printr-un ordin al ministrului Justiției”, a dezvăluit Tănase, în cadrul unei emisiuni televizate.

Menționăm că, la începutul lunii aprilie, printr-o dispoziție a lui Tănase, Ministerul Justiției a creat un consiliu național pentru reforma în justiție. 20 dintre cei 21 de membri ai consiliului lui Tănase au fost incluși în consiliul lui Lupu.

Filat a refuzat să comenteze declarațiile fostului ministru.

Reforma justiției e în pericol

După scandalul provocat de decretul lui Lupu, experții și analiștii politici sunt tot mai sceptici în privința succesului reformei în domeniul jutiției.

Astfel, analistul Igor Boțan, membru al noului consiliu, crede că această confruntare dintre Guvern și Președinție mai degrabă va încurca reformarea justiției.

„Este o vorbă că sub două umbrele te plouă mai mult”, susține Boțan. De aceeași părere sunt și membrii consiliului, juristul Vitalie Nagacevschi și analistul Arcadie Barbăroșie.

„Este bine că şi Preşedinţia se implică în acest lucru, dar, dacă lipseşte o conlucrare bună între ramurile puterii executivă-legislativă, acest consiliu nu va putea să facă prea multă treabă”, a subliniat ultimul.

Un alt membru al acestui consiliu, juristul Vlad Gribincea, are alte motive pentru a crede că noua structură va fi ineficientă. El este indignat că în componența consiliului au intrat mai multe persoane care s-au opus vehement reformelor în justiție, dar și conducătorii instituțiilor care urmează a fi reformate și care, desigur, vor face tot posibilul pentru ca reforma să fie tărăgănată.

Competiția dintre premier și președintele interimar pentru reformarea justiției nu este altceva decât o luptă între cei care vor să taie tentaculele controlului asupra justiției și cei care vor să păstreze acest control, crede vicepreședintele Consiliului Baroului Avocaţilor, Ion Păduraru. În opinia lui, ultima parte este reprezentată de Marian Lupu și de cei care stau în spatele lui.

„Fac referire la Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla foarte multe procese din justiție, inclusiv la nivelul Judecătoriei Economice și al Curții Supreme. Se mai vorbea de un oarecare Platon, care a fost deputat. Să nu dăm într-o parte aristocrația din justiție, mă refer la un grup de judecători din instanțele economice, care, după aprecierea tuturor, inclusiv a mea, reprezintă pericolul cel mai mare pentru funcționarea justiției”, a declarat Păduraru pentru Europa Liberă.

Mariana RAȚĂ