BĂTĂLIA CAPITALĂ

Locuitorii mun. Chişinău şi Bălţi îşi vor alege pe 20 mai curent primarii. Rezultatele Barometrului de Opinie Publică arată că niciun candidat nu are şanse să urce în fotoliul de primar din primul tur. Principala intrigă a alegerilor de duminică este cine va ajunge în turul doi. La Chişinău, cele mai mari şanse le au socialistul Ion Ceban (30%), Silvia Radu (23%) şi Andrei Năstase PPDA (15%). La Bălţi, favoriți la scaunul de primar sunt candidatul Partidului Nostru, Nicolae Grigorişin (31%) şi socialistul Alexandru Usatîi (26%).

Bătălia pentru alegerile de duminică reprezintă mai mult decât o luptă pentru un mandat de primar care va fi în funcţie un an, susţin mai mulţi experţi politici. Rezultatul acestora ar putea să influenţeze alegerile parlamentare din toamnă şi, în cazul în care ar fi câştigate de Andrei Năstase, candidat susţinut de PPDA, PAS şi PLDM, ar fi o şansă şi un prim pas în direcţia ruinării sistemului oligarhic.

Vor influenţa alegerile din toamnă

Municipiul Chişinău trece printr-o perioadă foarte dificilă. Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, consideră că alegerile de duminică reprezintă o posibilitate de a le oferi cetăţenilor un dram de speranţă că lucrurile ar putea să fie schimbate în statul nostru. Jocurile dintre socialişti şi democraţi sunt foarte evidente, la fel şi faptul că Silvia Radu este propulsată în acest joc de reprezentanţii actualei guvernări.

„Este absolut necesar să iasă la vot toţi cetăţenii. Cei care şi-au înaintat candidaţii cred că îşi vor consolida propriul partid. Această tactică lamentabilă a eşuat, de aceea trebuie să ne concentrăm cu toţii eforturile să alegem un candidat cu şanse, care ar putea schimba situaţia. Dacă vom merge mai puţini la vot ori vom acorda votul unui candidat fără şanse, vom continua să locuim în acest stat capturat”, susţine Cibotaru.

La rândul său, analistul politic de la Bucureşti, Armand Goşu, consideră că dacă reprezentantul opoziţiei PAS – Platforma DA, Andrei Năstase, ar obţine un rezultat bun la alegerile locale, populaţia s-ar simţi mai motivată să participe la alegerile din toamnă, iar reprezentanţii actualei guvernări, în pofida faptului că decupează abuziv circumscripţiile electorale ca să le iasă jocul, ar putea să aibă parte de surprize.

„Marea miză a acestor alegeri locale e dată de trendul pe care l-ar putea seta cu rezultat bun, în primul rând al lui Andrei Năstase. El e candidatul care poate să reseteze jocul politic pentru parlamentarele din toamnă”, a observat Goșu.

Comentatorul politic Oazu Nantoi este de părere că victoria lui Năstase ar putea fi un prim pas în direcţia ruinării sistemului oligarhic. „Candidatei Silvia Radu i s-a creat de la 6 noiembrie până în prezent un rating care nu poate fi neglijat. Important este ca Andrei Năstase să iasă în turul doi şi atunci vom vedea în ce măsură societatea este conştientă de situaţia politică pe care o avem în Republica Moldova, şi anume cea pe care dl Thorbjorn Jagland, secretar general al Consiliului Europei, a numit-o „stat captiv”.”

Chiar dacă Năstase se bucură de o anumită superioritate în raport cu liberalul Valeriu Munteanu (5%) şi Constantin Codreanu (PUN 3% ), faptul că unioniştii vor merge separat de un candidat care trebuia să fie unul comun pe flancul opoziţiei proeuropene ştirbeşte din şansele celui din urmă să acceadă în turul doi, mai spun experţii.

Rezultatul depinde de mobilizarea electoratului proeuropean

Potrivit datelor Barometrului de Opinie Publică, la întrebarea pentru cine aţi vota în turul doi, în cazul în care ar accede Radu şi Ceban – pentru Ion Ceban și-ar da voturile 31%, pentru Silvia Radu – 32 %, iar 37% din votanţi ar forma numărul indecişilor.

În cazul în care acced Radu şi Năstase, Silvia Radu ar obţine 33%, iar Andrei Năstase 21%, 41% nu ar şti pe cine să voteze. Dacă acced în turul doi Ceban şi Năstase, socialistul ar obţine 33% din voturi, Năstase – 27%, iar 40% nu ar şti cu cine să voteze.

„Rezultatele depind de rata de participare la alegeri. Ceban nu are o susţinere totală, dar, cu o rată scăzută de participare la alegeri, el are şanse mari să câştige. Radu şi Năstase trebuie să convingă alegătorii să iasă la vot în cazul în care acced în turul doi”, a declarat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Comentatorul politic nu exclude că scrutinul va fi determinat şi de orientarea geopolitică a candidatului. Din acest punct de vedere, rezultatul alegerilor va depinde în mod crucial de capacitatea de mobilizare a celor două tabere divizate după principiul geopolitic – eurasiatic şi proeuropean.

Scenariul care nu-i convine lui Plahotniuc

Istoricul Octavian Ţîcu accentuează într-un editorial, pentru cotidianul.md, că doar unul dintre cele trei scenarii de alegeri în turul doi este convenabil cetăţenilor, celelalte două le convin lui Plahotniuc şi Dodon. „Varianta convenabilă nouă, tuturor, este să ieșim pe 20 mai la vot masiv și să susținem opoziția PAS-PPDA, fără a pulveriza voturi pentru alți candidați”, afirmă istoricul. Varianta ideală pentru PD și Plahotniuc este ca în turul doi al alegerilor să intre Ion Ceban și Silvia Radu, pentru că, în acest caz, cetăţenii vor alege „fufa” doar pentru că e mai bună decât „ciobanu”.”

Varianta mai puțin plăcută pentru PD, susţine Octavian Țîcu, este ca în turul doi să intre Ceban și Năstase, pentru că în acest caz va prefera să susțină victoria lui Ceban, așa cum a făcut și cu Dodon împotriva Maiei Sandu. „O asemenea victorie a socialiștilor ar isteriza la maxim occidentalii, care, fiind amenințați cu repetarea scenariului și alegerile din toamnă, vor dori să-l sprijine cu toate forțele pe Plahotniuc ca pe o soluție de salvare a „cursului european”. Fie acesta ipocrit, fie declarativ.

În plus, acesta are ocazia să controleze primăria, prin instrumentalizarea unor dosare în care sunt implicați consilierii socialiști și chiar Ceban însuși. Marele risc pentru Plahotniuc este că predarea primăriei Chișinăului rușilor înseamnă sfârșitul credibilității sale în fața europenilor, dar mai ales a americanilor, care îl vor debarca de la putere la alegerile din toamnă prin susținerea opoziției”, estimează istoricul.

Conform rezultatelor BOP, la Bălţi, pentru Nicolae Grigorişin (PN) ar vota 28%, pentru Alexandru Usatîi (PSRM) – 26%, Arina Spătaru (PPDA) – 8%, Elena Griţco (CI) – 7%, Sergiu Burlacu (PUN) – 4%. În cazul în care candidaţii Arina Spătaru, Elena Griţco, Sergiu Burlacu s-ar retrage eventual din cursă, cele 19% din sufragii ar putea fi acordate candidatului Grigorişin şi aproape că i-ar asigura victoria din primul tur. Cel mai probabil însă e că şi la Bălţi va fi turul doi al alegerilor, unde vor accede candidatul PN şi al PSRM. E dificil de presupus cum vor vota bălţenii în turul doi, a precizat Arcadie Bărbaroşie.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu