Bătălia balcoanelor

CONFRUNTARE POLIGRAFICĂ // Locatarii blocurilor au intrat în lupta electorală

Pancartele electorale au împânzit faţadele clădirilor, gheretelor şi microbuzelor. Pe strada Livezilor din Durleşti, la o mică plimbare, veţi vedea agăţate pe porţi bannere cu însemne, lozinci, culori ale tuturor candidaţilor electorali.

Galina, o locuitoare a Durleştiului, a spus pentru JURNAL că pancarta Partidului Liberal a fost adusă de soţul ei. Nu ştie cum a făcut rost de ea, au agăţat-o de poartă din pură simpatie pentru Dorin Chirtoacă. „Întotdeauna am fost susţinătorii Partidului Liberal, nu urmărim un profit, pur şi simplu, îi iubim pe liberali, iar pe comunişti nu avem ochi să-i vedem”. Întrebată dacă îi putem fotografia poarta, femeia a răspuns: „Sigur, numai să nu veniţi să ne împuşcaţi!”.

Au fost aduse de nişte băieţi cu maşini

Un alt locuitor al oraşului Durleşti, Ion, vânzător la o gheretă de fructe şi legume, de care sunt legate bannerele mai tuturor partidelor antrenate în cursa electorală, a spus că acestea au fost aduse de nişte băieţi cu maşini. „Nu mi-a fost greu să le atârn, că nu car pietre. Nu mi-au promis bani, însă, dacă mă vor mulţumi cumva, voi fi bucuros. Oricum, dacă mi le vor lăsa, îmi vor fi de folos când voi merge la frigărui. Le voi folosi ca faţă de masă sau la altceva în gospodărie”.

În fiecare seară, strânge posterele PL-ului în gheretă ca dimineaţa să le agaţe înapoi. Un vecin de-al său, PL-ist, l-a rugat să facă acest lucru. De altfel, Ion este în relaţii bune şi cu primarul oraşului, care este de la PLDM, dar acest lucru nu l-a împiedicat să atârne de gheretă şi pancarta Partidului Naţional Liberal, chiar sub cea a liberal-democraţilor. „Sunt gata să o atârn şi pe cea a comuniştilor, pace să fie. Oricum, cei care au de ales pe cineva îl vor alege, fie şi o mie de pancarte în jur”. Chiar dacă se apropie de el persoane care-i cer să scoată o pancartă sau alta, Ion nu-i ascultă.

Lumea, pestriţă politic

Tot la Durleşti, pe faţada unui bloc sunt afişate, în imediata apropiere, pancarta lui Dodon, a lui Chirtoacă şi a PLDM-ului. Deşi locatarii apartamentelor pe balcoanele cărora au fost agăţate bannerele nu au fost de găsit, vecinii acestora ne-au spus că lumea convieţuieşte paşnic. Nimeni nu se ceartă din cauza bannerelor. Cei cu bannerul PLDM erau acasă, însă din cauza muzicii „chanson” şi strigătelor unor persoane în ebrietate nu au putut auzi soneria.

Contactaţi, reprezentanţii PD au declarat pentru JURNAL că pancartele se pot găsi la un sediu de pe str. Tighina. De obicei, iniţiativa de a pune un poster PD vine din partea simpatizanţilor. Unii dintre aceştia au avut probleme cu vecinii deranjaţi de însemnele PD. Purtătorul de cuvânt al PL a explicat: „Se agaţă bannere pe balcoane ori pe porţi la doleanţele simpatizanţilor. Imediat ce vine cineva şi cere o pancartă, noi o comandăm, ori i-o oferim din cele disponibile.

Din punct de vedere politic, la noi lumea e destul de pestriţă, de aceea nu trebuie să ne mire că pe aceeaşi faţadă a unui bloc putem întâlni şi trei, şi patru bannere diferite”.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)