INEDIT // Bătăile şi scandalurile continuă la Băcioi

bacioi electoral

O acţiune electorală la Băcioi

 

Doi copii au suferit intoxicaţii cu gaze lacrimogene; ei sunt spitalizaţi, însă viaţa lor nu a fost pusă în pericol. Precizăm că nu a fost folosită o grenadă, ci un spray lacrimogen. După ce luni la Trestieni, sat din comuna Băcioi, a avut loc o bătaie între susţinătorii PL şi nişte necunoscuţi, care ar fi din partea formaţiunii lui Leancă, după cum afirmă deputatul Constantin Ţuţu. Marţi seara, în centrul Băcioiului, s-a aruncat cu pietre şi s-a dat cu spray lacrimogen în cadrul unei întâlniri electorale a PL-ului.

În urma incidentului, doi copii au avut de suferit, fiind transportaţi la IMSP Institutul Mamei şi Copilului, iar primarul degrevat Vitalie Şalari s-a ales cu maşina distrusă de pietre. Lupta dintre susţinătorii celor două partide – PL şi PD, care au ajuns în turul doi, durează de multă vreme şi a fost discutată şi în Parlament. Cei doi candidaţi se acuză reciproc de cele mai multe ori cu cuvinte murdare şi replici tăioase.

bataie la bacioi, masina lui tutu

Masina cu care au fost transportaţi în satul Trăstieni, com. Băcioi, provocatorii luni seară

 

Sursa: deschide.md

Luni seară, Vitalie Şalari candidat la funcţia de primar din partea partidului PL, a organizat o întâlnire cu alegătorii din satul Trestieni, comuna Băcioi. La un moment dat, s-a apropiat un necunoscut care s-a prezentat Iurie şi i-a cerut lui Şalari să închidă muzica, pentru că era prea tare. „S-au apropiat zece persoane necunoscute și au început a-și manifesta nemulțumirea față de volumul muzicii și de faptul că nu se auzea ce discută liberalii adunați în cercuri restrânse înainte de începerea evenimentului. Un altul a început să tragă de cabluri, nu departe stătea o mașină cu numere românești și geamuri fumurii, în care se afla deputatul PD, Constantin Țuțu, și comanda acțiunea. Au sărit la bătaie la fratele meu, care filma, apoi la tatăl meu, care i-a sărit în apărare”, povesteşte Vitalie Şalari. Mai mulţi localnici prezenţi la eveniment au sărit să-i despartă, unii au fost răniţi, iar necunoscuţii s-au retras. Deputatul Constantin Ţuţu neagă că ar fi fost prezent la eveniment, însă pe numele lui a fost depusă o plângere la Procuratura Generală pentru organizarea unor provocări violente la un eveniment electoral al PL.

 

Marţi, s-a aruncat cu pietre şi s-a dat cu spray lacrimogen

Bătăile şi scandalurile au continuat ieri seara în sectorul Hamzeu, comuna Băcioi, de această dat un grup de vreo 30 de persoane a aruncat cu pietre, distrugând maşina lui Vitalie Şalari. Iar acesta, împreună cu tatăl şi fratele său, ca să se apere de agresori, a dat cu spray lacrimogen, acţiune în urma căreia au avut de suferit doi copii. „Aseară, la întâlnirea cu alegătorii, un grup de persoane, majoritatea necunoscuţi, a început a striga şi a arunca cu pietre în partea unde era fostul primar Vitalie Şalari şi alegătorii. Ne-am speriat şi ne-am dat într-o parte, aceştia au continuat să arunce cu pietre în maşina primarului, până au distrus-o.

Tatăl lui Vitalie Şalari a sărit să-i oprească şi a dat în ei cu un tub cu nu ştiu ce gaz, dar ăştia au sărit la bătaie. După bătaie, la doi copii care erau prin preajmă li s-a făcut rău şi i-a luat salvarea”, ne spune o doamnă, locuitoare a comunei Băcioi, care ne-a rugat să nu-i dăm numele pentru că se teme pentru viaţa ei, „mulţi sunt ameninţaţi”, adaugă aceasta. Fratele fostului primar a început să filmeze tot ce se petrecea acolo, şi a fost luat la bătaie. „Când au văzut că filmez, necunoscuţii au sărit la mine la bătaie, erau şi poliţisti acolo, dar nu făceau nimic”, ne comunică Costel Şalari. Un alt domn care la fel nu a dorit să-şi dea numele ne-a spus că deputatul Constantin Ţuţu face ce vrea la Băcioi, şi lumea nici la votare nu va merge de frică. „Nu merg să votez, aşa că n-o să aibă ce-mi face”, adaugă bărbatul. După scandal, Vitalie Şalari împreună cu tatăl său a mers la Inspectoratul de Poliţie din sectorul Botanica şi au depus o plângere împotriva persoanelor care le-au distrus maşina. Ofiţerul de post al comunei Băcioi, Adrian Gospodaru, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că acum se stabileşte identitatea persoanelor care au vandalizat maşina lui Vitalie Şalari şi, dacă vor fi găsite vinovate, vor fi trase la răspundere.

Copiii intoxicaţii sunt bine, iar părinţii lor au depus o plângere

În urma altercaţiilor, doi copii, de zece şi cinci ani, au avut de suferit de pe urma inhalării a spray-ului lacrimogen, pe care l-a folosit tatăl lui Vitalie Şalari pentru a opri vandalizarea maşinii acestuia. Copiii au fost transportaţi cu serviciul de urgenţă la IMSP Institutul Mamei şi Copilului, unde li s-a acordat primul ajutor. Şeful Serviciului de presă de la IMSP Institutul Mamei şi Copilului, Doru Dendiu, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că starea copiilor este satisfăcătoare şi că este puţin probabil ca cineva să le fi dat cu spray în faţă. „Copiii sunt bine, a fost mai mare panica, ei vor mai rămâne în spital pentru a fi monitorizaţi, dar viaţa lor nu a fost pusă în pericol”, adaugă acesta. După scandal părinţii copiilor au depus o plângere la poliţie privind situaţia creată. „Da, avem o plângere de la părinţii copiilor, nu este adresată pe vreun nume, dar pe situaţie, nu vă pot oferi alte detalii deoarece cazul se investighează”, a precizat ofiţerul de post, Adrian Gospodaru.

panuri bacioi

Candidat PD: „Incidentul de la Trestieni a fost organizat de Şalari”

Ca şi deputatul Constantin Ţuţu, candidatul din partea PD-ului la primăria Băcioi, Valeriu Celcinschi, neagă implicarea sa ori a altor persoane susţinătoare în aceste conflicte, mai mult, acesta susţine că contracandidatul său organizează aceste bătăi. „Cât priveşte incidentul de aseară (marţi, 23 iunie – n.a.), eu am fost doar la sfârşit, deoarece am avut o întâlnire cu alegătorii, unde am discutat civilizat şi am fost petrecut cu aplauze. Iar Vitalie Şalari în orice campanie electorală este mereu în poziţie de victimă şi mereu obijduit de PD. Numai el şi-a instalat panouri electorale în Băcioi şi tot el le-a murdărit cu vopsea. Incidentul de luni seara de la Trestieni a fost un atac organizat de Şalari. Cât despre persoanele X, vin şi la întâlnirile mele cu alegătorii şi încearcă să mă provoace, dar eu sunt o persoană paşnică şi nu reacţionez la provocările lor”, a declarat Valeriu Celcinschi.

Într-adevăr, panourile electorale ale PL, atât la alegerile parlamentare, cât şi la acestea locale, au fost şi sunt vandalizate, însă şi reprezentanţii PD, şi cei de la PL îşi neagă implicarea, dând vina unul pe altul.