Bâta de baseball, la mare căutare

PARADOX // Într-o ţară unde nu s-a auzit despre acest sport atât de popular pe continentul american, bâtele de baseball se vând ca pâinea caldă. Comercianţii sunt încântaţi de volumul mare al vânzărilor, iar poliţiştii descoperă tot mai des în timpul percheziţiilor bâte de baseball.

„Eu nu am, dar ştiu că în portbagajele multor colegi de breaslă ai putea găsi bâte de baseball”, mi-a spus Alexandru, un bărbat care de patru ani şofează ca taximetrist. El mi-a explicat că pasagerii pot fi de tot felul, iar pe cei mai agresivi îi poţi calma speriindu-i cu bâta de baseball. „Uneori le spun şi eu că o am undeva ascunsă. Oricum, mă străduiesc să nu iau pasageri întâmplători sau din cei care sunt în stare de ebrietate”, mi-a spus Alexandru. Bărbatul a menţionat că meseria pe care o practică este periculoasă şi din acest motiv taximetriştii sunt nevoiţi să recurgă la tot felul de tehnici de apărare.

Cu toate acestea, vânzătoarea de la un magazin sport din Chişinău m-a asigurat că bâtele de baseball sunt cumpărate de reprezentanţii diferitor profesii. „Mulţi o iau cadou pentru persoane apropiate sau pentru prieteni cu ocazia zilei de naştere. Unii chiar mă întreabă unde ar putea să o ambaleze frumos”, a spus Elena, vânzătoarea.

Suvenir pentru criminali

Recent, în timpul unei percheziţii la domiciliu în locul unde au stat două persoane suspectate de comiterea unui furt de magazin, poliţiştii au găsit cagule, o pereche de mănuşi de cauciuc, lipici, frânghie, două cuţite şi o bâtă de baseball. „În camerele cu obiecte delicte din comisariatele de poliţie, printre tot felul de arme sunt şi bâte de baseball”, a menţionat Adrian Jovmir, şeful serviciului de presă al Comisariatului General de poliţie.

Este expusă pentru vânzare o gamă largă de bâte, de diferite culori şi mărimi, din fier şi din lemn, cu diverse inscripţii. „Avem bâte de baseball pentru orice gust”, ne asigură plină de sine vânzătoarea. Însă nu ştie ce să-mi spună când o întreb care este mai bună pentru practicarea sportului şi conform căror principii se alege o bâtă de baseball. „Ştiu că mai mulţi o aleg pe cea din lemn, căci e mai uşoară”, este tot ce a putut să-mi spună Elena.

„Bâtele din magazinele de la noi nu sunt bune pentru baseball. Ele sunt suvenire care pot fi deosebite de bâtele adevărate prin şiretul care atârnă la coada acestora. Şiretul face ca bâta să poată fi îmbrăcată pe mână. Îmi pare rău că acest obiect este perceput în R. Moldova, dar şi în alte ţări ale lumii, ca unealtă pentru apărare sau pentru atac”, a subliniat Alexandru Zemisov, antrenor principal şi preşedintele Clubului de Baseball pentru copii „Abator” din Chişinău. Amintim că unii martori ai evenimentelor din 7 aprilie susţin că poliţiştii care se aflau atunci în PMAN aveau în dotare bâte de baseball.

Armă la modă

Antrenorul Zemisov recunoaşte că baseball-ul nu se bucura de popularitate în R. Moldova, deşi acest sport se practică la noi de mai bine de 17 ani. E de menţionat faptul că tot mai frecvente sunt plângerile la comisariatele de poliţie cu privire la aplicarea bâtei de baseball. „Grupuri de tineri îşi dau întâlnire în curţile blocurilor de locuit şi încep să se bată cu bâtele. Apelurile vin de la locuitorii caselor. Avem multe cazuri de maltratare cu această „armă”. Însă avem şi bâte sustrase în urma atacurilor tâlhăreşti şi furturilor la domiciliu”, a menţionat Adrian Jovmir, şeful serviciului de presă al Comisariatului General de Poliţie. În acelaşi timp, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău nu a fost înregistrat niciun pacient torturat cu bâta de baseball. „Niciodată nu am avut astfel de cazuri, dar am auzit despre această tendinţă. Bâta e la modă”, a subliniat Petru Craveţ, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, bâta de baseball nu este considerată o armă periculoasă şi deţinerea ei nu este interzisă prin legislaţia în vigoare.

Este un caz răsunător în care bâta de baseball figurează în calitate de armă ucigaşă. Un bărbat de 23 de ani din satul Cristeşti, raionul Nisporeni, şi-a ucis soţia de 25 de ani. Tânărul în stare de ebrietate i-a aplicat mai multe lovituri cu bâta de baseball, una dintre care s-a dovedit a fi fatală. Cei doi soţi erau muncitori sezonieri la o fermă din judeţul Galaţi, România.

În R. Modova sunt şase echipe de baseball. Clubul de baseball din Chişinău numără 54 de jucători cu vârsta cuprinsă între 10 şi 42 de ani. Chiar dacă bâtele care se vând în magazinele din Chişinău nu sunt bune pentru practicarea acestui sport, pe parcusul anul 2010, un singur magazin din capitală a comercializat peste 100 de bâte.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.