Băsescu: „Sistemul antirachetă va fi amplasat la Deveselu, judeţul Olt” // Lumi paralele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească. Amplasarea costă 400 de milioane de dolari

CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” şi Portul Constanţa ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor şi tehnicii militare în Irak şi Afganistan, precum şi pentru transportul acestora din Irak spre Europa.

– Am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie la Deveselu, judeţul Olt

– Precizez, comandantul bazei este ofiţer român. Nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă

– 200 de militari americani vor fi dislocaţi la baza militară de la Deveselu.

– Sistemul antirachetă american este unul defensiv, nu e destinat ofensivei. Este un sistem defensiv de apărare a teritoriului României şi Statelor Unite, de apărare împotriva rachetelor balistice. Sigur, de eficienţă, de eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări, dar realizarea sistemului este o înţelegere bilaterală americano-română. La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antirachetă, aşa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona, şi componenta americano-română va fi integrată acestui sistem. Deocamdată este o tratare bilaterală a sistemului şi repet, baza aeriană Deveselu rămâne sub comanda ofiţerilor din forţele aeriene române.

– România şi-a atins un obiectiv important, de a-şi garanta securitatea pe termen lung. Elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.
Obama refuză să publice fotografii cu trupul lui Osama ben Laden

Barack Obama refuză să publice fotografii cu trupul neînsufleţit al liderului al-Qaida, Osama ben Laden, ucis într-o operaţiune americană în Pakistan, potrivit postului de televiziune CBS, căruia preşedintele i-a acordat un interviu miercuri.

Obama „a declarat că nu va difuza fotografii cu ben Laden după moartea sa, pentru a dovedi decesul său”, a anunţat CBS pe site-ul său, în urma unui interviu acordat de preşedintele Statelor Unite emisiunii „60 minutes”, care urmează să fie difuzată duminică.

Obama a decis că riscurile create prin difuzarea acestor imagini depăşesc beneficiile la care ne putem aştepta, a explicat el pentru postul de televiziune CBS.

„Este foarte important să nu lăsăm probe fotografice ca instrument de incitare (la violenţă) sau propagandă. Nu este în stilul nostru. Nu vom arbora acest tip de fotografii ca pe nişte trofee”, a adăugat Obama, potrivit postului de televiziune care va difuza interviul integral duminică.

„Adevărul e că este o persoană care merita ce a avut. Iar eu cred că americanii şi oamenii din lumea întreagă sunt bucuroşi că a murit”, a adăugat Obama.

Dar, „dată fiind natura violentă a fotografiei, (publicarea ei) creează un risc pentru securitatea naţională”, a declarat el, potrivit CBS.

„Nu există nicio îndoială asupra faptului că ben Laden este mort. Nu există cu siguranţă nicio îndoială în rândul membrilor Al-Qaida cu privire la moartea sa. Iar noi nu credem că o fotografie în sine poate face diferenţa”, a argumentat Obama.

Casa Albă anunţase, luni, că nu s-a decis încă dacă este oportun să difuzeze fotografii cu rămăşiţele lui Osama ben Laden, o măsură cerută de membrii Congresului american pentru a servi ca probă pentru opinia publică mondială.

(mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)