Băsescu salută poziţia lui Medvedev privind problema transnistriană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Ljubljana, că salută poziţia din ultima vreme exprimată de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, cu privire la rezolvarea problemei transnistrene

„Salut de aici, de la Ljubljana, poziţia din ultima vreme exprimată de preşedintele Medvedev cu privire la rezolvarea problemei transnistrene”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că rezolvarea conflictului transnistrean este, pe de o parte, un test al capacităţii UE de a da soluţii pentru rezolvarea acestui conflict îngheţat, iar pe de altă parte – un test pentru Moscova, dacă este un partener deschis al Uniunii Europene în rezolvarea acestui conflict.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, la 19 octombrie, că există potenţial pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dar acest lucru nu depinde doar de Rusia, ci şi de poziţia Republicii Moldova, a Transnistriei, a României şi a Uniunii Europene, a relatat agenţia Interfax, în pagina electronică.

„Aş vrea să subliniez că succesul acestui proces nu depinde doar de Rusia. Succesul întregii activităţi depinde de asemenea de poziţia Republicii Moldova, a Transnistriei, a României şi a UE”, a afirmat acesta.

Republicanii din SUA câştigă majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar nu şi în Senat

Adversarii republicani ai preşedintelui american, Barack Obama, au câştigat, marţi, majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce aliaţii democraţi ai acestuia au reuşit să păstreze controlul Senatului.

Opoziţia a înregistrat o victorie istorică, obţinând cel puţin 60 de locuri în Camera Reprezentanţilor, potrivit primelor estimări, cu mult peste cele 39 de mandate de care aveau nevoie pentru a câştiga majoritatea.

Republicanii, care s-au opus constant programului de reforme al preşedintelui Obama în ultimii doi ani, îl vor constrânge pe acesta să lase deoparte planurile privind energia şi schimbările climatice, imigraţia sau educaţia.

Fără un compromis cu republicanii, aceste subiecte vor fi sugrumate din faşă în Congres.

Casa Albă a reacţionat în cursul nopţii într-un comunicat, afirmând că Obama vrea să găsească „un teren de înţelegere” cu liderii republicani, afirmând că este „nerăbdător să lucreze cu ei”.

În total, americanii îşi vor reînnoi cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor, precum şi 37 de posturi de senator din totalul de 100 şi 37 de funcţii de guvernator din totalul de 50. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău