Băsescu: România susţine fără rezerve un sistem antirachetă al NATO, şi nu la nivel bilateral

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la NATO, că România va susţine fără rezerve realizarea unui sistem antirachetă la nivel NATO şi nu la nivel bilateral, explicând că această bază bilaterală nu i se pare „soluţia corectă”.

„Poate cel mai important subiect discutat, în afară de cel privind o apropiere a NATO de Rusia şi a Rusiei de NATO, este cel legat de noul sistem de apărare antirachetă. România are un acord bilateral cu SUA cu privire la apărarea antirachetă, fapt ce îi satisface necesităţile de securitate. Dar obiectivul nostru este ca scutul antirachetă să fie o realitate NATO şi nu o realitate bilaterală a relaţiei româno-americane sau româno-olandeze sau americano-olandeze. Această bază bilaterală nu mi se pare soluţia corectă şi în acord cu articolul 5 al Tratatului de la Washington (n.red. articolul 5 referitor la apărarea colectivă precizează că un atac armat împotriva unuia sau mai multor state membre va fi considerat un atac împotriva tuturor)”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

„Vom fi susţinători fără rezerve ai angajării NATO în realizarea unui sistem antirachetă la nivel NATO şi nu la nivel bilateral”, a adăugat şeful statului, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute alături de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Oficialul Alianţei a precizat, la rândul său, că „România a fost printre fruntaşi în a înţelege ameninţarea reprezentată de proliferarea ameninţării cu rachete, dar şi în sprijinirea rolului şi responsabilităţii NATO în combaterea acesteia.”

„Împărtăşim ideea că NATO, ca Alianţă, ar trebui să-şi dezvolte capacitatea de apărare a teritoriilor şi populaţiei aliate împotriva unor atacuri cu rachetă. Împărtăşim de asemenea opinia că Summit-ul de la Lisabona este momentul pentru luarea unei decizii în acest sens şi am fost de acord că, la Summit-ul de la Lisabona, NATO ar trebui de asemenea să invite Rusia să coopereze cu noi în apărarea antirachetă”, a spus Rasmussen.

Secretarul general al NATO a precizat totodată că a discutat cu şeful statului român despre relaţia cu Rusia. „Preşedintele Băsescu este un ferm pledant al aprofundării relaţiilor dintre NATO şi Rusia. La fel sunt şi eu”, a spus acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, joi, o vizită oficială la sediul NATO, având convorbiri cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. (mediafax.ro)