Băsescu: România nu are obligaţii în prima etapă a operaţiunii NATO în Libia // Lumi paralele

Traian Băsescu a declarat, într-un interviu la televiziunea publică, că România nu are de ce să se pronunţe acum faţă de situaţia din Libia. „Problema este că suntem ca un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci. România nu are de ce să se pronunţe.”

Şeful statului a declarat că România este solidară şi respectă fără niciun fel de comentariu rezoluţia Consiliului de Securitate . „Consider fără niciun fel de reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate”, a declarat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a mai spus că România a participat la toate procesele interne NATO. „Noi suntem membri NATO şi nu suntem o ţară cu o forţă militară care să îi poată permite să acţioneze independent”, a declarat preşedintele României. România rămâne în interiorul acestui club. Când NATO va lua o decizie, România va fi acolo”, a explicat Băsescu.

Băsescu: Voi reuni CSAT, în mod categoric, când NATO va luat o decizie

Preşedintele Băsescu a spus că CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) se va reuni în mod categoric în momentul în care NATO va lua o decizie în sensul implicării în zona de non-survol.

„Eu nu pot lua decizii. Este atributul CSAT-ului să decidă poziţia României şi implicare României în funcţie de ceea ce ni se va solicita. În momentul în care se va aproba directiva de execuţie voi convoca CSAT-ul, în primul rând pentru a-l informa cu privire la conţinutul directivei şi astfel vom înţelege dacă decurg obligaţii pentru ţara noastră”, a declarat şeful statului.

„În momentul de faţă, vă pot spune că România nu are obligaţii pentru prima fază pentru că planul de operaţii vizează doar instituirea zonei de interdicţie aeriană. Nu s-a trecut încă la planificare etapei a doua”, a mai spus preşedintele României.

În urma şedinţei, Consiliului European din 11 martie, Traian Băsescu a declarat că instituirea zonei de interdicţie aeriană ar trebui să fie o misiune asumată de NATO, nu de Uniunea Europeană. Tot la acea dată, preşedintele declara că „România nu susţine o soluţie militară în Libia”. (ziare.ro)
Peste 77 la sută dintre egipteni au votat în favoarea referendumului constituţional

Peste 77 la sută dintre alegători au votat în favoarea referendumului constituţional organizat sâmbătă în Egipt, în timp ce rata de participare a fost de 41 la sută, a anunţat duminică seara comisia care s-a ocupat de organizarea scrutinului.

Peste 14 milioane de egipteni, respectiv 77,2 la sută din alegători, au votat în favoarea amendamentelor propuse la Constituţie, peste patru milioane (22,8 la sută) au votat împotrivă, a afirmat preşedintele comisiei, Mohammed Attiya, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aproximativ 18,5 milioane de persoane au mers la urne, a adăugat el, respectiv 41 la sută din cei 45 de milioane de alegători egipteni.

Susţinătorii acestei reforme limitate dau asigurări că ea este suficientă pentru a organiza o revenire la puterea civilă. (mediafax.ro)