Băsescu: Obiectivul de ţară este restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut

basescu-stefan-micsik

Fostul preşedinte Traian Băsescu declară că unificarea României cu R. Moldova poate reprezenta „o politică de ţară” pentru „restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut”, transmite corespondentul Mediafax. „Una foarte interesantă spusă de dl preşedinte Iohannis, că obiectivul nostru de ţară e să intrăm în zona euro, alta spusă un alt „inteligent”, de Ponta, care spunea să obiectivul nostru de ţară este să intrăm în Spaţiul Schengen, oamenii ăştia nu au citit tratatul de aderare a Românii la UE. Eu am semnat acest tratat în 2005, la Luxemburg, iar intrarea în zona euro şi Spaţiul Schengen sunt obligaţii din tratat, nu pot fi un obiectiv de ţară”, a declarat duminică Traian Băsescu în faţa a circa o mie de persoane care au participat la lansarea candidaţilor PMP Arad.

Potrivit acestuia, România are obligaţia să îşi asume ca obiectiv de ţară refacerea integrităţii teritoriale a ţării şi „restabilirea frontierei de răsărit pe Nistru, nu pe Prut”. „Tot soiul de neaveniţi spun că nu ne lasă americanii, că nu ne lasă francezii, nemţii, ba că nu vor ruşii. Vă rog să mă credeţi că în cei zece ani în care am avut onoarea să îndeplinesc funcţia de preşedinte al României am deschis subiectul cu multe ocazii cu toţi liderii importanţi din lume, nimeni nu spune <nu>, dar oricine poate să spună ceea ce ştim… modificarea frontierei în UE nu se poate face decât în conformitate cu Convenţia de la Helsinki din 1975, acesta a fost tratatul în baza căruia s-a putut face reunificarea Germaniei, numai că Germania a avut politicieni care au vorbit tot timpul despre reunificare, România a ratat şi ocazii să se unească cu R. Moldova la începutul anilor ’90”, a afirmat Băsescu.

În opinia fostului preşedinte, România trebuie să îşi intensifice politicile de apropiere de Republica Moldova, pentru că acest lucru ar creşte procentul moldovenilor care ar susţine unirea. „Convenţia de la Helsinki ne dă dreptul, articolul 1 spune clar că în Europa frontierele se pot modifica numai cu voinţa părţilor. Atunci când Parlamentul de la Bucureşti şi Parlamentul de la Chişinău, sau atunci când, prin referendum, românii din dreapta şi românii din stânga Prutului vor vota reîntregirea ţării, ea se va produce în conformitate cu toată legislaţia internaţională şi în conformitate cu toată legitimitatea. Unde este problema?”, a spus Traian Băsescu.

Acesta a participat, duminică, la Arad, la lansarea candidaţilor locali ai Partidului Mişcarea Populară, candidatul formaţiunii pentru Primăria Arad fiind pastorul unei cunoscute biserici din oraş, Samuel Caba, fost membru PDL şi PNL.

Fostul preşedinte a asistat în sală la critici aduse finului său, primarul Aradului, formulate de candidatul PMP, în condiţiile în care Băsescu şi Falcă nu s-au aflat până acum în formaţiuni adverse.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)