Băsescu: Noul Guvern al României va susţine, fără echivoc, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că poate garanta că noul Guvern al României va susţine fără echivoc procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, deoarece acesta reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României.

„Aici vă pot da un răspuns ferm şi fără echivoc: nu există guvern al României, indiferent ce structură politică are, care să nu susţină trei lucruri fundamentale în politica externă: România în NATO, România în UE, relaţia strategică România-Republica Moldova. Aceştia sunt trei piloni de politică externă fundamentală pentru România şi sunt piloni recunoscuţi pentru toate partidele, indiferent de culoarea lor politică. Niciun risc, indiferent de ce Guvern se instalează la Bucureşti”, a spus Băsescu în conferinţa comună de presă cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti.

Băsescu a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor moldoveni referitoare la politica noului guvern de la Bucureşti în privinţa procesului de integrare a ţării vecine la UE.

De asemenea, Timofti şi-a exprimat şi el încrederea că România va menţine atitudinea de „susţinere semnificativă pentru

aderarea la UE a Republici Moldova, indiferent de orientarea politică a guvernării”.

Dezbatere aprinsă între Sarkozy şi Hollande înainte de turul doi de alegeri: Sunteţi un mic calomniator

Cei doi candidaţi din turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, s-au contrat violent miercuri în timpul unei dezbateri televizate tensionate, dar care nu pare a fi acordat niciunuia un avantaj decisiv.

Actualul preşedinte, conservatorul Nicolas Sarkozy, aflat în urmă în sondaje faţă de adversarul său socialist, spera să câştige câteva puncte datorită acestei dezbateri, singura organizată înainte de alegerile de duminica viitoare.

Discuţiile s-au purtat pe mai multe teme: manieră de conducere, economie, imigrare, energie nucleară. Acuzaţiile de minciună şi calomnie au fost schimbate de mai multe ori între cei doi.

„Minţiţi”, a declarat Sarkozy în momentul în care Hollande susţinea că actualul preşedinte a condus o politică care i-a favorizat pe

cei bogaţi. „Este evident un laitmotiv care ar trebui să fie insuportabil pentru mine dar care pare a fi o obişnuinţă în vorbele dumneavoastră”, i-a răspuns Hollande.

Candidatul socialist era considerat favorit cu 28,6 la sută din voturi obţinute în primul tur, pe 22 aprilie, faţă de 27,2 la sută obţinute de Sarkozy. Toate sondajele îl indică drept învingător duminică pe Hollande cu aproximativ 54 la sută din intenţiile de vot, deşi actualul preşedinte a reuşit să reducă puţin din diferenţă în ultimele zile. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)