Băsescu e dezamăgit de scoaterea cursului „Istoria Românilor”

Președintele României, Traian Băsescu, este dezamăgit de decizia autorităţilor de la Chişinău de a comasa disciplina „Istoria Românilor” și „Istoria Universală” într-un curs unic, numit „Istoria”, mai ales că statul român a cheltuit bani publici pentru scoaterea de sub tipar a 450 de mii de manuale de „Istoria Românilor” pentru Republica Moldova. 

„Pentru noi este o dezamăgire decizia Chișinăului. Așa o interpretăm politic. Este greu de înțeles cu atât mai mult cu cât, acum doi ani, au fost solicitate manuale de „Istoria Românilor”. Am făcut pe cheltuiala statului român 450 mii de manuale și iată că anul acesta se scot din programă. Am înțeles că „Istoria românilor” va rămâne în interiorul noilor cărți. Nu ne vom supăra pe Republica Moldova, dar o să ținem minte”, a declarat Traian Băsescu, joi, la tabăra de vară de la Sulina, organizată pentru tinerii români din diaspora.

„AIE nu îi e indiferentă poziţia României”

Această declaraţie a lui Traian Băsescu i-ar putea face pe oficialii de la Chişinău să renunţe la ideea instituirii cursului unic, numit „Istoria”, cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă deputatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Veaceslav Ioniţă. „Cred ca niciunui partid din Alianţa pentru Integrare Europeană nu îi este indiferentă poziţia României, la orice subiect”, a menţionat deputatul liberal-democrat, fărăoferi alte precizări.

„Incapacitate de a se lua decizii politice importante”

În cadrul aceluiaşi eveniment, Băsescu s-a referit şi la şansele Republicii Moldova de integrare în UE, dar şi la „incapacitatea” politicienilor de la Chişinău de a alege şeful statului. „În ceea ce priveşte procesul de integrare (în UE – n.r.) al Republicii Moldova, vă pot spune că el depinde strict de oamenii politici de la Chişinău. În momentul de faţă, există deschidere faţă de R. Moldova. După câştigarea de două ori a alegerilor de către Alianţă există deschidere, dar R. Moldova trebuie să înţeleagă că nu ea este prioritatea UE. Prioritatea UE este criza economică, perspectivele de dezvoltare. Faptul că după alegeri, pentru a doua oară, politicienii de la Chişinău nu reuşesc să desemneze un preşedinte, un şef al statului, să ştiţi că este extrem de neplăcut pentru aprecierile care se fac în spatele uşilor închise, şi acolo sunt aprecierile adevărate. Pare a fi o incapacitate de a se lua decizii politice importante”, a mai spus Traian Băsescu la tabăra de vară de la Sulina, organizată pentru tinerii români din diaspora. (V.H.)