Băsescu: „Avem convingerea că putem avea un parteneriat cu Moldova”

Miercuri dimineaţa, delegaţia oficială a României, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, a fost întâmpinată pe Aeroportul internaţional Chişinău. Pe parcursul zilei, au avut loc întâlniri dintre cei doi şefi de stat, dintre delegaţiile ambelor state, cu premierul Vlad Filat, cu membrii Alianţei pentru Integrare Europeană şi cu membrii fracţiunilor parlamentare. Înaltul oficial s-a deplasat şi la Cahul, la Universitatea „B.P. Hasdeu” şi a vizitat Cimitirul Românesc de Onoare de la Ţiganca, raionul Cantemir.
Băsescu a declarat că această vizită trebuie să deschidă total relaţiile României cu Republica Moldova, pentru care este importantă apropierea şi integrarea în Uniunea Europeană. „Avem convingerea că putem avea un parteneriat cu Moldova, pentru apropierea acesteia de Uniunea Europeană, pentru că moldovenii sunt cetăţeni europeni prin naştere”, susţine Băsescu.
„Micul trafic, funcţional din 30 martie”

Preşedintele român venit în vizită le-a adus locuitorilor Republicii Moldova mai multe veşti bune. Referindu-se la Acordul privind micul trafic la frontieră, Băsescu a declarat că acesta va fi funcţional şi aplicabil până la 30 martie. Potrivit înaltului demnitar, procesul durează din cauza pregătirilor tehnice, cum ar fi, de exemplu, procesarea permiselor. În acelaşi timp, în cadrul întrunirii cu primarul Dorin Chirtoacă, Băsescu a menţionat că, pentru ca acordul să funcţioneze şi mai bine, s-ar putea deschide mai multe consulate, dacă Republica Moldova o va solicita.
„Eu nu o să semnez ce au semnat Hitler şi Stalin”
Traian Băsescu a declarat că refuză să semneze Tratatul de frontieră cu Republica Moldova. “Eu nu o să semnez ce au semnat Hitler şi Stalin”, a declarat oficialul român. În acelaşi timp, Băsescu a menţionat că s-a convenit cu partea moldovenească semnarea Parteneriatului moldo-român, care prevede integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, pentru a grăbi acest proces, încât Moldova să fie inclusă în grupul ţărilor balcanice de vest”, susţine liderul român.
„Circa 100 – 150 de mii de cereri de redobândire a cetățeniei vor fi procesate într-un an”
În aceeaşi ordine de idei, Băsescu a declarat că vineri, 29 ianuarie, Guvernul român va adopta o ordonanţă de urgenţă, care prevede deschiderea unei Agenţii speciale de acordare a cetăţeniei române, cu sediul la Bucureşti şi cu unităţi teritoriale la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara. „Astfel ca, până la 30 iunie, toate restanţele care provin din anii ’90 – începutul anilor 2000 la acordarea cetăţeniei române să fie procesate”, afirmă preşedintele român. Potrivit înaltului oficial, prin crearea acestei agenţii se doreşte ca viteza de procesare a dosarelor să crească în aşa fel, încât niciun cetăţean al RM să nu simtă umilinţa sistemului birocratic şi ca într-un an să fie rezolvate 100 – 150 de mii de cereri de redobândire a cetățeniei române.
„5 000 de burse pentru studenţii moldoveni din 2011”

“În mare parte, deciziile luate de România vizează tinerii”, a anunţat oficialul român. Preşedintele a declarat că, până la ora actuală, studenţii basarabeni beneficiază de 3 400 de burse oferite din partea Guvernului român. „Sperăm ca în 2011 această cifră să ajungă la 5 mii”, susţine Băsescu.
România va acorda Moldovei 100 milioane de euro

Preşedintele român a menţionat că România va acorda Moldovei un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro, pentru dezvoltarea educaţiei. Banii vor  veni în patru tranşe, câte 25 de milioane de euro pe an.
Cei doi preşedinţi au convenit, de asemenea, să reia negocierile abandonate pe marginea a 12 acorduri bilaterale, printre care recunoaşterea diplomelor de studii, reluarea acordului de colaborare în domeniul educaţiei, precum şi redeschiderea de filiale universitare, acordul de protecţie socială, protejarea mormintelor ostaşilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial ş.a.
Un ordin mie, altul ţie

În timpul întrevederilor de la reşedinţa prezidenţială, şefii de stat şi-au împărţit ordine. Astfel, Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, l-a decorat pe preşedintele român, Traian Băsescu, cu Ordinul Republicii Moldova, “pentru valori europene, pentru susţinerea acordată”. Traian Băsescu, la rândul său, l-a decorat pe Mihai Ghimpu, cu cea mai mare distincţie de stat, Steaua României, în grad de Colan, în semn de respect pentru democraţia care s-a instaurat la Chişinău. Ghimpu este a patra persoană care este decorată cu Steaua României.
„Moldova trebuie să-şi construiască drum spre UE”

Vorbind despre Uniunea Europeană, preşedintele Băsescu a menţionat că România nu s-a integrat încă foarte bine în UE. În acelaşi timp, preşedintele român a menţionat că ţara noastră se află într-o zonă gri, între UE şi spaţiul ex-sovietic. „Republica Moldova a lăsat impresia că nu ştie ce vrea”, a menţionat Băsescu, în cadrul întâlnirii cu studenţii Universităţii „B.P. Hasdeu” din oraşul Cahul.
În acelaşi timp, oficialul român a menţionat că diferenţa dintre situaţia economică a celor două state nu este mare, dar sunt lucruri care le despart. În cadrul discursului său în faţa studenţilor de la Cahul, preşedintele României a menţionat că “Moldova trebuie să-şi construiască drum spre Uniunea Europeană, prin includerea directivelor europene în legislaţia Moldovei”, a precizat preşedintele Băsescu.
La sfârşitul vizitei la Universitatea din Cahul, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au semnat în cartea de onoare a Universităţii “Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
Două cd-uri de muzică şi un volum de poezie pentru Băsescu

Primarul Chişinăului i-a înmânat preşedintelui român un mandat de reprezentant al Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Dorin Chirtoacă a menţionat că Traian Băsescu „urmează să reprezinte interesele Republicii Moldova în procesul de aderare la UE”. „Mandatul respectiv are termen de valabilitate până în momentul în care Republica Moldova va deveni membru al Uniunii Europene”, a precizat Chirtoacă. „Sper că aveți mandat de la Președinție ca să îmi dați acest mandat”, a replicat zâmbind Băsescu.
Preşedintele român a primit din partea primarului de Chişinău ultimul volum de poezie „Taina care mă apără”, de Grigore Vieru, şi două albume ale cuplului Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. „Într-un volum atât de mic, mi-ați dat atât de mult din sufletul Republicii Moldova”, a declarat emoţionat Băsescu.
„Moldovenii trebuie iubiţi şi sprijiniţi”

Înainte de a urca în maşină şi a pleca spre Bucureşti, Traian Băsescu a fost întrebat cu ce impresii se desparte de basarabeni. Preşedintele român a răspuns: “Aceşti oameni trebuie iubiţi”. După care a adăugat: “Şi sprijiniţi”.
Vladimir Voronin: „Băsescu să-şi caute de treabă acasă, în România„

Vladimir Voronin susţine că vizita preşedintelui român, Traian Băsescu, în Moldova, este “inoportună şi nu la timp”. “Când situaţia la noi în ţară este de aşa natură politică tensionată şi nici nu avem preşedinte, nu este cazul de chemat oaspeţi”.
Mark Tcaciuk: „Infractorul se întoarce la locul faptei”

Solicitat să comenteze vizita preşedintelui român la Chişinău, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat: „Infractorul se întoarce la locul faptei”.
„Băsescu a numit evenimentele din aprilie „revoluţie”. Puterea actuală, care a participat la evenimentele din aprilie, nu neagă că au fost revoluţionari. Asta înseamnă că ei într-adevăr au fost organizatorii protestelor din 7 aprilie, iar Băsescu a spus că nu există aşa un stat – Moldova”, a declarat, pentru presă, Mark Tkaciuk.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)