Băsescu, anunţ de ultima oră despre unirea României cu Republica Moldova. Ce va spune Iohannis?

Traian-Basescu2

Fostul preşedinte al României a reiterat sâmbătă la Şcoala de Vară a PMP de la Mamaia că următorul proiect de ţară ar trebui să fie unirea României cu Republica Moldova, transmite corespondentul mediafax.ro.

„Şi când vorbesc de proiect de ţară pentru următorii ani, nu mă refer la termen lung, la termen mediu, este un proiect de patru-cinci ani care trebuie bine susţinut, bine argumentat şi, mai ales, bine finanţat de Guvern pentru a se realiza interconectările, pentru că la astfel de proiecte, având în vedere că Republica Moldova, este asociat la Uniunea Europeană, finanţările de la Uniunea Europeană sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu cofinanţări, nu este vorba de o înglodare a României în cheltuieli, ci de o coparticipare a României cu sume mult mai mici decât valoarea proiectelor. Dar important este să existe proiectele, să existe voinţa politică pe ambele maluri ale Prutului ca astfel de proiecte să se realizeze”, a declarat Băsescu.

El a susţinut că în cadrul acestui proiect nu poate intra şi Transnistria, care nici nu este pământ românesc. „Nu vreau să credeţi că ezit să pronunţ cuvântul Transnistria. Nouă, celor care vrem unirea României cu Republica Moldova, este clar că nu este posibil ca acest lucru să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric, nu a fost teritoriu românesc, a fost o mişcare administrativă în timpul lui Hruşciov, dacă nu mă înşel, când Transnistria în interiorul fostei Uniuni Sovietice a fost integrată Republicii Sovietice Socialiste Moldova şi s-au cedat teritorii din sudul Republicii Moldova către Ucraina”, a explicat Traian Băsescu. [La 2 august 1940, a fost proclamată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, în teritoriul Basarabiei fără județele Hotin, Ismail și Cetatea Albă, precum şi o parte al teritoriului RSSA Moldovenești, formată la 12 octombrie 1924 în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (aproximativ corespunzătoare teritoriului actual al Transnistriei.]

El şi-ar dori ca unirea României cu Republica Moldova să fie realizată în timpul mandatului lui Klaus Iohannis. „Este un interes naţional, care nu are culoare politică şi, după cum bine ştiţi, orice sondaj din România arată că 70-80 la sută din populaţie este suporter al reîntregirii ţării. Mi-aş dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis, de ce nu, dar să se întâmple şi pentru asta trebuie deschise discuţii cu Chişinăul la nivel oficial şi fără ocolişuri”, a afirmat Băsescu.

The following two tabs change content below.