Băsescu: „Să dezvoltăm o diplomaţie economică”

Preşedintele României Traian Băsescu a ţinut un discurs la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române la care au participat şefii misiunilor diplomatice, ambasadori, consuli generali, directori ai institutelor culturale române, dar şi viceprim- ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Reuniunea a avut loc joi, 1 septembrie, la Bucureşti. În cadrul reuniunii au fost abordate un şir de probleme complexe, printre care şi relaţia dintre statul român şi românii din afara frontierelor.

Referindu-se la acest subiect, preşedintele a menţionat că politica României pentru minoritatea românilor din afara graniţelor atestă o dinamică pozitivă în ultimul an. „Deci, lucrurile se mişcă într-o direcţie bună şi ceea ce este îmbucurător: nu am mai auzit în ultimele 12 luni acuzaţii de la organizaţiile românilor din afara frontierelor că nu li se răspunde, că e dezinteres la ambasade, că e dezinteres la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”, a declarat preşedintele. Preşedintele i-a mulţumit secretarului de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, pentru această reuşită.

Traian Băsescu a subliniat că în comparaţie cu perioadele precedente, statul român duce o politică de finanţare a proiectelor românilor de pretutindeni mai eficientă. „Ea este, spre deosebire de perioadele din trecut, acoperită chiar şi de, n-aş spune de un nivel satisfăcător de finanţare, dar s-au atins destule obiective pentru minoritarii în mod deosebit din jurul frontierelor, ce-i drept, şi vom continua această politică. Fie că au nevoie de susţinere, să-şi menţină un ziar, fie că au nevoie de susţinere să-şi achiziţioneze un teren, să repare o şcoală, să dezvolte activităţi culturale păstrătoare de cultură tradiţională românească”, a menţionat preşedintele.

Traian Băsescu s-a arătat convins că, pentru viitor, statul român trebuie să dezvolte în relaţia cu românii din afara frontierelor o diplomaţie economică. O diplomaţie bazată pe principii economice ar permite minorităţilor să obţină finanţare pentru nevoile comunităţii românilor. „Nevoia ne obligă să începem să dezvoltăm o diplomaţie economică”, a punctat preşedintele.

V.V.

The following two tabs change content below.