Başcanul se vede preşedinte al republicii găgăuze

Oazu Nantoi îi reaminteşte lui Formuzal că UTA Găgăuzia îşi poate pierde autonomia printr-o decizie a Parlamentului, la fel cum a şi obţinut-o

Başcanul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, spune că găgăuzii vor pretinde un statut similar cu cel al regiunii transnistrene, în cazul în care un asemenea statut va fi adoptat, invocând promisiuni pe care le-a făcut fostul preşedinte al RM, Vladimir Voronin, în anii când se afla în funcţie. Tot Başcanul spune că Chişinăul nu trebuie să uite că, în anii 1990, găgăuzii au soluţionat conflictul cu Chişinăul pe cale paşnică, şi nu cu armele.

Într-o conferinţă de presă, Mihail Formuzal a explicat ce a căutat maşina sa de serviciu într-o staţiune din Bulgaria. Acesta a spus că a fost într-o deplasare în Turcia şi Grecia unde a avut întrevederi cu oficiali turci şi membri ai comunităţii găgăuze din Grecia în vederea realizării anumitor proiecte comune în folosul regiunii autonome. Başcanul a vorbit şi despre proiectul finanţării de către statul turc a reparaţiei drumurilor UTA Găgăuzia, proiect în valoare de 50 de milioane de dolari.

Găgăuzii vor pretinde acelaşi statut

Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a negat ideea separatismului găgăuz, însă a vorbit despre faptul că în cazul în care va fi identificat un statut pentru regiunea transnistreană, Găgăuzia va pretinde acelaşi statut. „Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să fie un stat unitar, puternic şi neutru. De ce faceţi din Găgăuzia o regiune separatistă?”, a întrebat başcanul.

„Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat nu o singură dată: ‘Dacă Transnistria se va integra în Republica Moldova, Găgăuzia va avea acelaşi statut şi prerogative ca şi malul stâng al Nistrului’. Nu sunt vorbele mele”, a specificat başcanul.

Nantoi: „Parlamentul poate lichida autonomia”

Solicitat de JURNAL, comentatorul politic Oazu Nantoi a subliniat că UTA Găgăuzia a obţinut autonomia printr-o decizie a parlamentului şi tot aşa o poate pierde. „În primul rând, nu e cazul să uităm că autonomia Găgăuziei a fost creată prin adoptarea Legii din 23 decembrie 1994 de către Parlamentul Republicii Moldova. Prin urmare, Parlamentului Republicii Moldova îi revine competenţa de a consolida autonomia sau de a o lichida. Noi suntem o ţară care se vrea democratică, fiecare are dreptul să-şi expună părerea, însă nu e cazul să uităm elementele de bază ale statului de drept”, a subliniat comentatorul.

În ce priveşte statutul Transnistriei, Oazu Nantoi crede că nu e cazul să ne grăbim să îl oferim, ţinând cont de faptul că statul Republica Moldova, societatea şi clasa politică în ansamblu tratează cu nepăsare această problemă, chiar se teme să spună lucrurilor pe nume. „Conflictul nu este între Evgheni Şevciuk de la Tiraspol şi sora lui de la Chişinău sau între Mihail Formuzal de la Comrat şi sora lui de la Tiraspol. Conflictul este între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Atâta timp cât noi nu vrem să spunem lucrurilor pe nume, este imposibilă rezolvarea acestui conflict prin statute hiperspeciale acordate localităţilor din stânga Nistrului”.

Nici Voronin nu gândeşte ca Formuzal

JURNAL l-a întrebat pe Mihail Formuzal dacă afirmaţiile acestuia nu ar fi un obstacol în vederea eforturilor Ministerului Reintegrării de a reglementa conflictul transnistrean. Başcanul a ţinut să sublinieze că afirmaţiile de mai sus nu sunt ale sale, ci ale fostului preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin rostite în timpul în care acesta a deţinut funcţia de şef al statului.

Formuzal a subliniat că în Republica Moldova există succesiunea puterii, de aceea cuvintele lui Voronin de atunci trebuie luate acum în serios. Menţionăm că, într-un interviu recent acordat site-ului de ştiri kommersant.md, Voronin a menţionat că regiunea transnistreană ar trebui să deţină un statut de republică în cadrul RM, iar Autonomia Găgăuză trebuie să se mulţumească cu ceea ce are.

Başcanul a reproşat Ministerului Reintegrării că, timp 20 de ani, n-a făcut nicio propunere eficientă. „Din câte ştiu, a fost votată o declaraţie cu privire la regiunea transnistreană, fără a fi luată în consideraţie opinia părţii transnistrene.

„Găgăuzii au fost paşnici”

Başcanul a ţinut să reamintească faptul că găgăuzii au rezolvat pe cale paşnică situaţiile conflictuale care au apărut la începutul anilor 90. „Găgăuzia va pretinde acelaşi statut, pentru că, la un moment dat, locuitorii Găgăuziei au găsit un compromis, limbă comună prin intermediul dialogului, prin cale paşnică au rezolvat situaţia de conflict. În 1994, Mircea Snegur a devenit omul anului în Europa!”. Başcanul este convins că doar federalizarea RM ar putea rezolva diferendul transnistrean.

Constituţia nu prevede federalizarea

Contactat de JURNAL, Victor Popa, judecător la Curtea Constituţională, a declarat că singura posibilitate de a federaliza Republica Moldova este schimbarea constituţiei. Aceasta se poate întâmpla prin referendum naţional sau prin votul a două treimi din deputaţi.

Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.