„Basarabia, cetăţenia este dreptul tău!”

Interviu cu Eugen Tomac, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni

– În urmă cu un an, aţi candidat la funcţia de deputat în Parlamentul României pentru Colegiul 43 – Europa de Est şi Asia, care a inclus şi Republica Moldova. Deşi aţi obţinut cele mai multe voturi, nu aţi devenit deputat. Ce a însemnat pentru dumneavoastră scrutinul din 30 noiembrie 2008?

Pentru mine a fost o onoare să candidez pentru funcţia de deputat în Parlamentul României. O consider o experienţă extraordinară, pentru că am avut posibilitatea să transmit românilor din Republica Moldova o viziune a ceea ce ar trebui să însemne relaţia dintre statul român şi românii aflaţi în imediata vecinătate.
Încrederea pe care mi-au acordat-o românii basarabeni mă obligă să acţionez în continuare cu multă responsabilitate, să revin de fiecare dată cu drag în Basarabia şi să acţionez pentru întărirea relaţiilor între românii din afară şi România.

Cea mai mare împlinire a mea este, însă, faptul că mesajul pe care l-am promovat în campanie, „Basarabia, cetăţenia este dreptul tău!”, s-a concretizat şi iată, acum, la finalul anului 2009, avem deja o lege simplificată şi funcţională. Important este că dezideratul pe care l-am promovat s-a materializat!

– Credeţi că aţi reuşit să atingeţi obiectivele pe care vi le-aţi propus la preluarea mandatului de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni?

La finalul unui an de mandat, am satisfacţia că ceea ce am intenţionat să realizez, am şi pus în practică. Peste 4000 de tineri români de peste hotare au vizitat România în cadrul programelor Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni (DRRP). Acest lucru se datorează, în mare măsură, şi excelentei colaborări pe care o avem cu Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău. A fost suplimentat numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova, cu 1000 de locuri. Jurnaliştii români de peste hotare s-au întâlnit în România în cadrul Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români. Delegaţii reprezentative ale românilor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Italia, Spania, SUA s-au întâlnit cu oficialii statului român pentru a prezenta situaţia la zi a comunităţilor româneşti. Lăcaşuri de cult din Basarabia sunt susţinute financiar de către DRRP.

Autorităţile locale din România şi R. Moldova au participat, pentru prima dată, la lucrările unui forum ce a urmărit consolidarea cooperării în vederea accesării comune a fondurilor transfrontaliere. Au fost susţinute financiar peste 100 de initiaţive civice ale organizaţiilor româneşti din Basarabia. Un program recent lansat este şi „Guvernul României îţi oferă o carte”, prin care vom oferi peste 30.000 de titluri de carte românească tuturor solicitanţilor de peste Prut.
Acum elaborăm un pachet de legi prin care dorim să acoperim un vid legislativ existent, care să definească foarte clar raporturile dintre statul român şi românii de pretutindeni.

Sunt multe de făcut, dar nu întotdeauna situaţia economică şi chiar timpul îţi permit să le faci. Consider că, împreună cu echipa pe care o am alături, am depus tot efortul pentru ca acţiunile pe care le-am realizat să fie duse la împlinire cu succes şi dăruire.
– Românii din Republica Moldova sunt interesaţi ce se întâmplă cu Legea cetăţeniei române. Ce prevede recent promulgata lege de modificare a procedurii de redobândire a cetăţeniei române?

Daţi-mi voie să consider modificarea Legii cetăţeniei române şi, implicit, simplificarea procedurii de redobândire a cetăţeniei, cea mai importantă acţiune întreprinsă anul acesta de Preşedintele Traian Băsescu pentru românii basarabeni. Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului României, imediat după evenimentele din 7 aprilie desfăşurate la Chisinău şi a cerut Guvernului să simplifice procedura de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii Republicii Moldova. DRRP – MAE, împreună cu Ministerul Justiţiei, a redactat textul ordonanţei, care a fost aprobată în sedinţa Guvernului României la data de 15 aprilie 2009. Ulterior, Ordonanţa de urgenţă a intrat în procedura de aprobare parlamentară, iar la data de 28 octombrie, Preşedintele României a promulgat Legea de aprobare a Ordonanţei de Guvern nr. 36/2009 privind modificarea Legii cetăţeniei române.

Consider că aici s-a văzut meritul Preşedintelui României şi am şi argumente pentru afirmaţia pe care o fac. În primul rând, până acum, nici un Guvern, niciun parlamentar nu a depus vreo iniţiativă de simplificare a procedurii redobândirii cetăţeniei. De modificare au mai fost, în sensul facilitării acordării cetăţeniei celor care investesc o anumită sumă de bani în România, dar de simplificare – nimic! În al doilea rând, intrând în procedură obişnuită, de iniţiativă legislativă făcută în Parlament, procedura e destul de complicată şi durează destul de mult, cel puţin 2 ani şi nimeni nu are garanţia că este şi aprobată. Ordonaţele Guvernului intră în vigoare imediat de la publicare în Monitorul Oficial, iar Legea de aprobare e dată doar pentru întărirea acesteia, aşa că parlamentarii au fost puşi, oarecum, în faţa faptului împlinit.
Am dorit să fac aceste precizări pentru că am observat că foarte multe persoane doresc să-şi atribuie meritul de a fi contribuit la modificarea Legii cetăţeniei. Eu consider, argumentat, că dacă n-ar fi existat insistenţa Preşedintelui Traian Băsescu, nu s-ar fi întâmplat absolut nimic în acest sens.

Punctual, modificările aduse Legii cetăţeniei române sunt următoarele: acordarea cetăţeniei române se va face în maximum 5  luni de la depunerea dosarului; cetăţenii Rep. Moldova, aflaţi temporar pe teritoriul României, îşi pot depune dosarul direct la Ministerul Justiţiei; se înfiinţează direcţii teritoriale ale Ministerului Justiţiei, unde se vor putea depune dosarele, cei interesaţi ne mai fiind obligaţi să se deplaseze până la Bucureşti. De asemenea, de la 1 ianuarie 2010, se va înfiinţa Agenţia Naţională pentru Cetăţenie, care va procesa mult mai rapid dosarele depuse.

– România îşi alege, pe 6 decembrie 2009, Preşedintele. Cum comentaţi desfăşurarea alegerilor pentru scritinul prezidenţial în Republica Moldova?

Încep prin a mulţumi Guvernului Republicii Moldova pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării noastre de a înfiinţa alte 9 secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova. Am întreprins acest demers pentru că ştiu că românii din Republica Moldova sunt interesaţi de soarta României. Prezenţa mult mai mare faţă de precedentele tururi de scrutin defineşte clar interesul sporit pentru alegerea preşedintelui ţării. Ceea ce mă bucură este faptul că cetăţenii români din Basarabia au ales să-i acorde încrederea Preşedintelui Traian Băsescu, la fel cum Preşedintele României a apărat fără rezerve, pe toată durata mandatului, dreptul românilor de la est de Prut şi a susţinut integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană deschis şi fără compromisuri.

Traian Băsescu este singurul şef de stat care a condamnat public consecinţele Pactului Ribbentrop-Molotov, act prin care poporul român a fost despărţit fără voia lui. Sunt convins că pe 6 decembrie 2009, basarabenii îşi vor exprima în număr mult mai mare susţinerea pentru Traian Băsescu şi vor demonstra, astfel, că sunt alături de România şi de idealurile pe care le împărtăşim.

– Ce doriţi să le transmiteţi românilor cu prilejul Zilei Naţionale?

Înainte de Ziua Naţională, la 30 noiembrie, sărbătorim „Ziua românilor de pretutindeni”. Este o zi specială pentru că ea coincide cu ziua Sfântului Andrei, Apostolul şi ocrotitorul românilor, motiv pentru care a şi fost aleasă această dată.
Cu acest prilej, dar şi cu ocazia Zilei Naţionale, îmi face o deosebită onoare şi totodată bucurie ca, în numele Guvernului României şi al meu personal, să adresez românilor calde felicitări cu ocazia acestei duble sărbători. Doresc să felicit toţi românii de pretutindeni pentru contribuţia deosebită pe care o au fiecare la păstrărea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din afara graniţelor. Le doresc multă sănătate şi putere de muncă pentru realizarea tuturor obiectivelor pe care şi le-au propus în perioada următoare.

Legenda

Eugen Tomac (n. 27 iunie 1981, Oziornoe, Regiunea Odessa, RSS Ucraineană, URSS, astăzi în Ucraina) este un politician, istoric şi jurnalist român. Actualmente membru al Consiliului Mondial Român, Eugen Tomac este născut în localitatea Oziornoe (fosta General Averescu) din sudul Basarabiei în fostul judeţ Ismail. A venit în România la vârsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul României etnicilor români din jurul graniţelor. Este redactor al revistei de cultură istorică ”Magazin istoric”, unde a publicat studii despre Basarabia şi românii de peste hotare, dar şi studii privind istoria Statelor Unite ale Americii. Eugen Tomac este profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituţie ce aparţine de Ministerul Afacerilor Externe, unde studiază tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina.
Odată cu învestirea guvernului Emil Boc, a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)