Basarabenii din Atena au marcat sărbătorile de iarnă în stil românesc

atena3Basarabenii din Grecia au participat la un șir de evenimente de promovare a tradițiilor și obiceiurilor de iarnă în stil românesc. Acestea au fost organizate de către Uniunea Moldo-Elenă ‘’Al. Ipsilantis”.

Pentru realizarea evenimentului, copiii au confecționat jucării pentru braduțul de sărbătoare la întâlnirile de duminică din cadrul atelierului “mâini dibace”, au pregătit poezii, cântece și dansuri.

“S-au pregit măștile, capra și ursul, clopoțeii, bicii, traistele, boul și țapul urătorilor. Obiecte tradiționale, care fac sărbătorile mai frumoase, mai aproape de casă. Aici, departe de țara natală, la sarbători numai frumoasele noastre tradiții ne apropie de case, de părinți, de cei dragi și, desigur, prin păstrarea și promovarea obiceiurilor mai arde făclia dorului de Moldova”, spune Svetlana Lisagor, președintele Uniunii Moldo-Elene.

Cu genericul “Promovăm Moldova, tradițiile și obiceiurile”, pe 22 decembrie, în incinta hotelului Hilton din Atena, tinerii Uniunii Moldo-Elene “Al.Ipsilantis”, au prezentat pentru UNESCO alături de zeci de colective artistice elene, un program cu cele mai alese colinde, urături și jocul caprei.

Sursa: diaspora.moldova.org