Românii din Republica Moldova au fost cei mai activi cetăţeni din diaspora care au participat la alegerile parlamentare

Foto: Nadejda Roşcovanu

Românii din Republica Moldova au fost cei mai activi cetăţeni din diaspora care au participat la alegerile parlamentare care au avut loc duminică în România. Potrivit Biroului Electoral Central, peste 30.600 de basarabeni şi-au exprimat opţiunile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din România. Cele mai multe voturi basarabenii le-au acordat PMP – ului, condus de Traian Băsescu. Pentru acest partid au votat 18 944 de alegători, aproximativ 62% din voturi.

„Jurnal de Chişinău” a realizat duminică un mic sondaj la secţia de vot de la Consulatul României din Chişinău, sondaj care scoate în evidenţă faptul că ideea Unirii este factorul principal al opţiunilor electorale ale românilor din R. Moldova.

Olga Vicol: „Am votat pentru o viaţă mai bună, pentru Unire. Sperăm că se va schimba ceva în R. Moldova, poate se vor mai deştepta şi ai noştri şi se va termina cu mafia asta. Am votat pentru un viitor european. Nu am mai participat până acum la un alt scrutin din România”.

Mihai Bozian: „Am votat pentru ca ziua cea sfântă pe care o aşteptăm, de reîntregire a Ţării, să se producă cât mai curând. Am votat pentru cei care vor grăbi acest proces. Sunt cetăţean român cu acte în regulă de patru ani şi, ca cetăţean român, mi-am făcut datoria deplin de fiecare dată. E bine că rândurile la secţia de vot sunt mari, dar m-aş bucura dacă ar fi şi mai mari”.

Diana Timuţa: „Am votat astăzi pentru pace, pentru bunăstarea Ţării noastre, pentru Unire. Am fost la toate alegerile de când sunt cetăţean român”.

Grigore: „Am obţinut cetăţenia de cinci ani, dar votez pentru prima oară, nu am fost aşa activ până acum. De la un timp, urmăresc mai des ce se face în ţara noastră, dar şi în România, şi nu mai pot tolera ce se întâmplă. Vreau  să fim o ţară, vreau Unire.  Am votat astăzi pentru cei care vor asigura o viaţă mai bună oamenilor şi vor distruge corupţia”.

Constantin Chirilov: „Am votat pentru dezvoltare, bunăstare şi pentru Unirea R. Moldova cu România. Am obţinut cetăţenia recent, votez pentru prima oară la alegerile care au loc în România”.

Denis Urâtu (18 ani): „Am venit astăzi să votez pentru Unire, pentru modernizarea R. Moldova alături de România. Sunt în ultimul an de liceu şi vreau să-mi continui studiile în Ţară”.

Nadejda: „Am votat pentru un viitor mai bun, pentru Unirea R. Moldova cu România, să ne integrăm în Europa. Să fim mai aproape frate de frate, soră de soră. Am mai fost şi la alte alegeri până acum”.

Octavian Plămădeală (19 ani):  „Am votat pentru o viaţă mai bună, pentru cei care vor lupta cu corupţia şi cu toate ilegalităţile. Votez pentru prima oară la alegerile care au loc în România”.

Andrei Ciora (65 de ani): „Sunt cetăţean român din 2000 şi am fost la alegeri de fiecare dată. Acum votez cu nădejdea în Unire, fiindcă altă susţinere nu avem. Dar dacă ţara noastră, România, susţine guvernarea asta coruptă de la Chişinău, cum să acceptăm aceasta? Ne fac să ne întoarcem înapoi cu faţa la Rusia!  Vreau să-i transmiteţi un mesaj domnului preşedinte Iohanis: chiar nu vede el ce se întâmplă aici la noi, cum suntem chinuiţi şi înjosiţi de cei de la guvernare? Veniţi să daţi mâna cu omul de rând, nu vă uitaţi la cei din parlament, ei sunt împotriva poporului. Nu-i mai susţineţi pe ei, nu le mai daţi bani, susţineţi poporul acesta necăjit!”

Vera Ciobanu(34 de ani): „Am vota pentru viitorul copiilor mei în Ţara integrată, pentru că numai în România văd viitorul lor. Nu am mai fost la alte alegeri până acum deşi sunt cetăţean din 2011”.

Foto: Nadejda Roşcovanu

Foto: Nadejda Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)