Basarabenii au cerut la APCE retragerea armatei ruse din Transnistria

În timpul desfăşurării sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) – 2 octombrie 2012, la care s-a discutat şi votat raportul privind respectarea obligațiilor și angajamentelor Federației Ruse, un grup de moldoveni a organizat o manifestaţie de protest.

Protestatarii au cerut monitorizarea Rusiei în ceea ce privește retragerea armatei sale de pe teritoriul Moldovei, cerând Consiliului Europei să condamne utilizarea de către Federația Rusă a șantajului politic în relațiile cu țările din Europa Centrală prin utilizarea armei energetice.

Mesajul manifestanților a fost auzit de către deputații APCE, angajații Consiliului Europei şi jurnalişti cărora li s-au distribuit peste 600 de fluturași pe care erau prezentate motivele nemulțumirilor față de Rusia.

Pe pancartele moldovenilor scria: „Nu agresiunii rusești în Moldova!”, „Rusia, oprește uciderea moldovenilor!”, „Armata rusă, pleacă acasă!” și altele.

Unul dintre manifestanţi, Nicolae Dragomir, a menționat, că „E bine că Consiliul Europei cere retragerea armatei ruse. Acum oficialii moldoveni vor fi obligați și ei să ceară deschis acest lucru. În același timp e păcat că prim-ministrul Vlad Filat face cedări Rusiei anume acum, când Europa condamnă șantajul energetic”.

Evenimentul a început cu un minut de reculegere în memoria lui Vadim Pisari, tânărul ucis de către un ofițer rus la începutul acestui an.

La miting au fost prezenți peste 20 de studenţi din Strasbourg și Paris, care-și fac studiile în Franța. Manifestanții au fost sprijiniți de către deputatul PL, Ana Guțu, și de către părintele Vasile Molnar din Strasbourg.

V.P.

 

The following two tabs change content below.