Basarabeanul Mihalachi aduce două medalii de aur pentru România

Naturalizat acum câţiva ani de România, sportivul basarabean Victor Mihalachi (21 de ani) a adus două medalii de aur la proba de kaiac-canoe la campionatul mondial de la Poznan. Mihalachi a fost campion la juniori şi a atenţionat că proba necesită mai multe resurse, dar nu a fost auzit. Drept rezultat, acesta a ales să apere culorile României, chiar dacă a fost curtat şi de Federaţia Rusă.

„Am plecat din Republica Moldova pentru că nu mai aveam cum să progresez. Îi întreceam deja pe toţi, de la juniori la seniori, şi fără o concurenţă serioasă simţeam că mă irosesc”, explica Victor Mihalachi decizia de a lua cetăţenia României.

Nedreptăţit în Moldova

„Când eram la juniori trebuia să mergem la un festival olimpic în Italia. Eu am luat preselecţia, însă antrenorul l-a pus în listă pe un alt băiat, care îi era rudă. Atunci m-am lăsat şi m-am gândit prima dată să plec în România cu alţi colegi la fel de dezamăgiţi. Nu aveam bani, era destul de complicat, mai ales că nu ştiam pe nimeni acolo. Astfel, am hotărât să ne antrenăm pe cont propriu în Moldova”, povesteşte Victor.

România a dat marea lovitură la Mondialele de kaiac-canoe de la Poznan. Două medalii de aur obţinute de Mihalachi şi Dumitrescu (C2 la 1.000 m şi 500 m), primele din 2010 pentru sportul românesc, şi un argint (C4 la 1.000 m) fac ca speranţele să se îndrepte, exact la jumătatea ciclului olimpic, spre Londra 2012.

Echipajul-vedetă al competiţiei din Polonia a fost cel de canoe dublu, format din Liviu Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi, care, după ce au cucerit luna trecută bronzul la 1.000 m şi aurul la 500 m la Europenele de la Trasona, şi-au extins supremaţia la nivel mondial. Aceştia ţintesc o medalie la Jocurile Olimpice din 2012 care vor avea loc la Londra.

Victor Mihalachi, 21 de ani
Locul naşterii: Ungheni, Republica Moldova;
CE: Aur la 500 de metri, bronz la 1.000 de metri;
CM: Aur la 1.000 de metri.
Alexandru Dumitrescu, 22 de ani
Locul naşterii: Ştefeşti (jud.Prahova);
CE: Aur la 500 de metri, bronz la 1.000 de metri;
CM: aur la 1.000 de metri.
40 de kilometri vâslesc în medie pe zi Dumitrescu (dreapta) şi Mihalachi