Barroso: „Pentru RM începe un ciclu de stabilitate şi prosperitate”

„R. Moldova obţine acces deplin şi direct la piaţa UE, drept cea mai mare piaţă unită”

Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene în viitorul apropiat aproape 54 milioane de euro, în baza a patru acorduri de finanţare, semnate la 12 iunie, la Chişinău, de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierul Iurie Leancă. Anunţul a fost făcut de înaltul oficial european în cadrul unui briefing, adăugând că în ultimii şase ani asistenţa de care a beneficiat RM din partea UE se ridică la 560 mil. de euro.

„Asistenţa bilaterală valorează mai mult de 560 mil. de euro pentru perioada anilor 2007-2013 şi este preconizată să crească. Doar pentru anul 2014 este planificată asistenţă în mărime de 131 mil. de euro” a declarat el.

Acordurile de finanţare semnate ieri prevăd că 21 mil. de euro vor fi oferiţi pentru implementarea Acordului de liberă circulaţie în UE, 10 milioane de euro vor veni pentru sprijinirea sectorului energetic, circa 9,4 mil. vor merge pentru susţinerea proiectelor de utilizare a biomasei, iar pentru dezvoltarea regiunilor rurale vor fi alocate încă 14 milioane de euro.

În cadrul aceluiaşi briefing, oficialul a vorbit şi despre avantajele Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, care îl include pe cel de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, pentru cetăţenii moldoveni.

„Mai presus decât toate, evident, este comerţul liber. Taxele de import vor fi eliminate imediat, în orice aspect, cele ce ţin de piaţa europeană, şi în mod gradual, cele cu privire la mărfurile şi produsele din Moldova, în timp ce sectoarele sensibile vor fi protejate prin perioade de tranziţie şi asistenţă adecvată. Taxele de export vor fi eliminate. Astfel, Moldova obţine acces deplin şi direct la piaţa UE, drept cea mai mare piaţă unită. În mod similar, furnizorii de servicii din Moldova vor obţine posibilitatea de a comercializa direct serviciile în UE în baza condiţiilor contractuale. Drept rezultat, conform cercetărilor independente se aşteaptă câştiguri considerabile pentru companiile din ambele părţi; exporturile din Moldova pot creşte cu 16%; în timp ce impactul asupra finanţelor publice va fi gradual stabilit datorită îmbunătăţirii substanţiale din sectorul de afaceri”, a declarat Barosso.

„Cel mai important fapt este că cetăţenii RM vor avea dreptul să deschidă afaceri sau filiale la modul direct pe teritoriul UE, şi companiile vor avea acces direct la pieţele europene de achiziţii publice. Finalmente, PNB al RM ar putea obţine o creştere adiţională de 5,4% în termeni medii”, a adăugat acesta.

Totodată, Barosso s-a referit şi la problemele care mai persistă. „Un asemenea Acord prezintă mai presus de orice o oportunitate şi un răspuns la totalitatea problemelor. Rămâne pe seama domeniului de afaceri al Moldovei să extragă potenţialul deplin din acest Acord, iar Guvernul, la rândul său, să asigure formatul pentru activitatea domeniului de afaceri”, subliniind că corupţia trebuie eliminată cu înverşunare, iar sectorul bancar şi justiţia să fie transparente şi independente.

De menționat că Jose Manuel Barroso a sosit la Chişinău miercuri seara, fiind însoţit de Comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Stefan Fule. Ieri, Jose Manuel Barroso s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu şeful legislativului, Igor Corman. De asemenea, a avut întrevederi cu liderii fracţiunilor parlamentare şi cu opoziţia comunistă.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut joi Rusiei să nu se opună parcursului european al Republicii Moldova, în contextul în care aceasta și Georgia intenționează să semneze la 27 iunie Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, relatează Reuters și Xinhua.

Președintele Comisiei Europene efectuează la sfârșit de mandat vizite în trei state ale Parteneriatului Estic. După Republica Moldova, oficialul european va vizita Georgia și Azerbaidjanul. Republica Moldova și Georgia urmează să semneze la 27 iunie Acorduri de asociere la UE.

După Eco.md, Agerpres

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)