Bărbaţii, victime ale violenţei în familie

“Dacă mă mai bate, voi fi nevoit să depun plângere la poliţie împotriva soţiei”

dick-pain

Cazurile de violenţă în familie au crescut în 2014, ajungând la 7338 de adresări ce vizează conflictele în cadrul relaţiilor familiale. Cel mai mult au suferit copiii, 116 la număr. Dar avem şi bărbaţi victime ale violenţei, astfel, 283 de persoane de gen masculin sunt declarate ca victime, pentru 17 dintre ei sunt emise ordonanţe de protecţie de către instanţele judecătoreşti. Cei mai mulţi agresori muncesc în folosul societăţii pentru a-şi ispăşi pedeapsa, alţii plătesc amenzi şi doar câţiva sunt judecaţi, cel mai des în cazuri de omor.

„Mi-e ruşine să recunosc că mă bate soţia, dar aşa este. Când m-am însurat nu credeam că voi ajunge să iau palme sau chiar picioare de la cea pe care o iubeam”, ne povesteşte Igor, un bărbat de 33 de ani din capitală. Tânărul spune că nu ştie cât va răbda accesele de furie ale soţiei şi crede că, dacă mai ridică mâna la el, cu toată ruşinea, va merge la poliţie. L-am întrebat de ce nu divorţează, la care mi-a spus că a semnat nişte acte înainte de căsătorie şi, în cazul în care dă el la divorţ, pierde şi casa, şi automobilul, şi mica afacere.

Psihologii spun că numărul de cazuri de violenţă în familie sunt în creştere din cauza că victimele nu au încredere în organele de drept, le este ruşine să recunoască sau din cauza că sunt ameninţate de către agresori.

„Nu beau exagerat, nu am amante, nu sunt violent, dar dacă nu-i pus în casă ceva aşa cum vrea sau a lăsat ea, se năpusteşte asupra mea cu pumnii”, relatează acesta. Am încercat să discut cu soţia acestui tânăr, să înţeleg care este de fapt situaţia, însă mi-a închis telefonul, după care mi-a trimis un sms cu conţinutul: „Treaba mea cu soţul meu, nu te băga”. În astfel de situaţie mai sunt câteva sute de bărbaţi. Pe parcursul anului 2014, cinci bărbaţi au fost asasinaţi de către soţii sau concubine în urma conflictelor din familie.

Beţia, motiv de ceartă, bătăi şi crime

Majoritatea cazurilor de violenţă în familie se produc din cauza alcoolului. După câteva pahare de tărie, se începe cearta dintr-un motiv banal cel mai des, care duce la vătămări corporale grave sau chiar la deces. Anul trecut, în Republica Moldova au avut loc 61 de cazuri de vătămare gravă, în 18 dintre acestea au avut de suferit soţiile, în opt cazuri – soţii, în 20 de cazuri – concubinele, şi în cinci cazuri – concubinii. „Am văzut diferite traume, unele chiar foarte grave, capete sparte, mâini fracturate şi multe altele.

Bărbaţii spun, în cele mai dese cazuri, că s-au bătut cu vecinii sau cu alţi bărbaţi, femeile spun că au căzut de la înălţime, rar când recunosc că au fost bătute”, menţionează Victor Grossu, medic la Spitalul de Urgenţă. Totuşi cei mai numeroşi agresori sunt bărbaţii. „Actualmente, organele de poliţie desfăşoară activităţi de prevenţie în privinţa a 4418 agresori, care manifestă comportament violent în cadrul relaţiilor familiale. Pe parcursul anului 2014, au fost luaţi în evidenţă nominală 1824 de agresori şi au fost radiate din evidenţe alte 1774 de persoane din categoria vizată”, ne informează Dinu Savciuc, specialist în Direcţia siguranţă a copiilor de la Inspectoratul General de Poliţie.

Tac şi rabdă umilinţe şi bătăi

Cât despre Igor, care spune că este o victimă a violenţei în familie, poliţia ne informează că nu poate interveni până acesta nu va depune o plângere împotriva soţiei. De cele mai multe ori victimele îşi retrag plângerile în primele 72 de ore, din diverse motive. „Prefer să tac şi să rabd, pentru că de câte ori am depus plângere la poliţie împotriva soţului de atâtea ori nu au făcut nimic, ba din contra, îmi râdeau în faţă când mă duceam următoarea dată. În plus, soţul are legături, prieteni la procuratura din oraşul nostru şi degeaba bat drumurile. Mi-a spus că de la el voi pleca doar moartă, dar el oricum nu va face puşcărie”, ne mărturiseşte Tatiana, dintr-o localitate din nordul ţării. De aici conchidem că victime care tac şi rabdă sunt mult mai multe decât cele prezentate în raport. La noi în RM, fiecare a doua persoană a fost măcar o dată în viaţă victimă a violenţei fizice, psihice, sexuale sau economice.

Alte cauze ale violenţei

Cauzele cele mai frecvente ce generează comiterea infracţiunilor în cadrul relaţiilor familiale sunt:
– condiţiile de viaţă dificile şi insuficiente;
– neîncadrarea în câmpul muncii a persoanelor apte de muncă;
– scăderea nivelului de trai, sărăcia;
– nivelul scăzut al valorilor morale, educării în relaţiile de familie, agresivitatea;
– nesiguranţa şi teama de viitor, o stare generală de pesimism, disperare, caracteristică pentru societatea contemporană;
– consumul abuziv de băuturi alcoolice, certuri şi abuzuri provocate de femei;
– degradarea unor pături vulnerabile ale societăţii.

Datele privind numărul de cazuri de violenţă în familie au fost preluate din raportul Direcţiei generale de securitate publică a Inspectoratului General de Poliţie.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)