Barack Obama: Libia a fost „cea mai mare greşeală”

barack_obama234_38003700

Barack Obama a recunoscut că cea mai mare greşeală, comisă în timpul preşedinţiei sale, a fost lipsa unui plan care ar fi urmat după înlăturarea lui Muammar Gaddafi, în Libia, absenţa unui plan de acţiuni a aruncat această ţară într-un haos sub ameninţarea extremiştilor violenţi.

Reflectând la moştenirea sa, în cadrul unui interviu pentru Fox News, difuzat duminică, Obama a menţionat că „cea mai mare greşeală” a fost „probabil lipsa unui plan pentru perioada de după căderea lui Muammar Gaddafi, ar fi fost corect dacă am fi intervenit în Libia”, a afirmat şeful statului american. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat luni, 11 aprilie, că regretele lui Obama au vizat nu doar SUA, ci şi ceilalţi membri ai coaliţiei occidentale.

Amintim că, în martie curent, Obama l-a criticat vehement pe premierul britanic, David Cameron, şi pe fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, pentru rolurile lor în campania militară în Libia. Cameron a fost „zăpăcit”, iar Sarkozy a vrut să promoveze ţara sa în cadrul intervenţiei NATO, a declarat Obama în cadrul unui interviu pentru „The Atlantic magazine”.

Începând de la căderea lui Gaddafi, omorât într-o rebeliune populară, Libia a căzut în anarhie – condusă de miliţii rivale, care luptă pentru putere, în timp ce gruparea Statul Islamic a câştigat influenţă. Unul dintre cele mai bune momente ale sale, consideră Obama, a fost salvarea economiei de marea depresiune. Ca cea mai bună zi la Casa Albă pentru Obama a fost „ziua în care a trecut reforma sănătăţii”. „Am ieşit pe balconul Truman cu toată echipa ce a lucrat foarte mult. Am ştiut că această reformă va viza familiile care nu au beneficiat până atunci de îngrijire medicală.”

Preşedintele a spus că cea mai proastă zi la Casa Albă a fost cea în care a călătorit spre Newtown, Connecticut, după ce un individ a împuşcat 20 de copii şi şase adulţi într-o şcoală elementară în decembrie 2012.

The following two tabs change content below.