„Baptism of FIRE (battle zero)”, un performance despre copilul decedat în timpul botezului

Mai bine de două sute de oameni, cu preponderenţă tineri, au răspuns provocării de a participa sâmbătă, 3 decembrie, la un exerciţiu intelectual cu genericul „Legile pe care nu le observăm: despre Dumnezeu, trend-uri, impozite și democrație”. Evenimentul, iniţiat de o echipă în frunte cu Maria-Paula Erizanu în cadrul proiectului ospoon.eu, a încorporat o conferinţă şi o discuție liberă (moderator, Marcel Spătaru).

Au prezentat comunicări Dr Petre Guran,  director ICR Chişinău, profesor Princeton, fondator al școlii Great Books College de la Bunești, Dr Petru NegurăLector UPM “Ion Creangă” (Chişinău), doctor în sociologie, E.H.E.S.S., Paris, Canon Dr Michael Bourdeaux,  Președinte de Onoare al Institutului de studiere al religiei în URSS, Keston, deținător al premiului Templeton, echivalentul în spiritualitate al Premiului Nobel, Alex Cosmescu, filosof practician. Asistenţa a avut privilegiul de a-l asculta de asemenea pe cunoscutul om de afaceri român Valeriu Nistor, cofondator și director al firmei de Management și Investiții SOAR, cofondator al Fundației Creștin-Democrate din România, fost director XEROX în Austria și în România.

În continuarea întrunirii din 3 decembrie, va fi prezentat sâmbătă, 10 decembrie, la orele 12.00 şi 14.00, în incinta hotelului Leogrand, performance-ul  “Baptism of FIRE (battle zero)” de Viorel Pahomi și Maria-Paula Erizanu, interpretat de actriţele Iana Lazari, Olesea Sveclă și Alina Stoianov.

„Baptism of FIRE (battle zero)”  reprezintă un performance după un text documentar care înglobează reacțiile ce au urmat cazului copilului decedat în timpul botezului din satul Mihăileni din luna august 2010. Evenimentul este organizat cu suportul financiar al Institutului Cultural Român și al Fundației Konrad Adenauer.

I.N.