Bănuit de toate omorurile

ANCHETĂ // Deşi sunt martori care ar putea să confirme că tânărul reţinut nu a putut comite omorurile care i se incriminează, aceştia tac, de frică să nu fie consideraţi complicii „asasinului”

Procurorii au nevoie de mai mult timp pentru a stabili vinovăţia tânărului care ar fi comis crimele de la Ialoveni şi Durleşti. „Încă nu avem toate rezultatele expertizei”, a declarat procurorul Victor Rotaru. Acesta a menţionat că în primul rând se determină implicarea tânărului reţinut pentru săvârşirea omorului din septembrie 2010 de la Ialoveni, însă nu este exclusă nici implicarea acestuia în comiterea dublului asasinat de la Durleşti. „Procurorul mi-a spus, pe cuvântul lui de onoare, că fiul meu nu va sta în închisoare”, a spus mama tânărului căruia i se incriminează mai multe omoruri.

Printre zecile de persoane care au venit să transmită colete cu diverse produse pentru deţinuţii din Penitenciarul nr. 13 am întâlnit-o pe Maria, mama tânărului acuzat de comiterea dublului omor din septembrie 2010 de la Ialoveni şi alte crime care s-au desfăşurat în circumstanţe asemănătoare. „Mi-au spus că l-au adus aici”, a spus mama îndurerată.

Procurorii declară că urmărirea penală încă nu a fost încheiată, deşi a trecut aproape un an de la cazul în care pe traseul Chişinău–Ialoveni au fost găsite cadavrele a două persoane împuşcate: al unui bărbat de 31 de ani şi al amantei acestuia de 18 ani. „Nu mai ştiu nimic. Nici în presă nu se mai vorbeşte despre asta”, a spus dezorientată Nina Croitoru, soţia bărbatului găsit împuşcat alături de iubita lui.

Percheziţie fără martori

În luna aprilie, la câteva zile după ce doi tineri, un băiat de 18 ani şi o fată de 15 ani, au fost găsiţi omorâţi într-o maşină pe un câmp de la Durleşti, acasă la dna Maria a fost făcută o percheziţie. În a doua jumătate a lui aprilie, oamenii legii au mai efectuat o percheziţie. „Am chemat vecinii ca să asiste la percheziţie, dar ei le-au interzis să vină. Au căutat prin casă şi prin pod. Au pus mai multe lucruri în cutii şi au plecat”, îşi aminteşte mama indignată.

Potrivit unor surse de la MAI, obiectele sustrase ar putea fi lucrurile furate din automobilele în care au fost găsite cadavrele tinerilor de la Ialoveni şi Durleşti. „Legislaţia în vigoare nu prevede prezenţa martorilor în timpul percheziţiilor, doar în cazuri excepţionale”, a explicat procurorul Rotaru.

MAI nu poate ţine limba după dinţi

Pe 18 aprilie a fost reţinut Eugen F., un tânăr de 33 de ani, locuitor al mun. Chişinău, care se află în evidenţa Spitalului de psihiatrie din Chişinău. Pe 19 aprilie curent, Ministrul Afacerilor Interne a declarat că a fost reţinut un suspect în cazul crimelor de la Durleşti şi Ialoveni. Este vorba de un bărbat de aproximativ 30 de ani, locuitor al capitalei, care are devieri psihice.

După tentativa de omor din 18 mai de la Ialoveni, acelaşi ministru de interne a venit cu declaraţia că autorul crimei de la Durleşti şi cea din septembrie 2010 de la Ialoveni ar avea un complice care rămâne a fi încă în libertate. „Nu vreau să comentez declaraţiile făcute de ministrul de interne. Dar este evident că crima recentă de la Ialoveni a fost comisă de o altă persoană, deoarece tânărul bănuit de comiterea omorului dublu din septembrie 2010 era în arest”, a menţionat procurorul Victor Rotaru.

În cadrul organelor de forţă se vehiculează şi versiunea că autorul crimelor ar putea fi un fost poliţist, deoarece doar acesta ar putea să mânuiască atât de bine o armă şi să şteargă frumuşel urmele cu o soluţie de spălat. Amintim că atât în cazul dublului asasinat de la Ialoveni, cât şi cel de la Durleşti, cadavrele au fost găsite în interiorul unor automobile. „Fiul meu suferă de mic de devieri psihice. Nu avea treabă cu armele”, ne-a mărturisit mama tânărului reţinut.

Se teme să vorbească

Maria îşi face griji că fiul ei se află în aceeaşi cameră cu mai mulţi deţinuţi şi asta în condiţiile în care suferă de anumite devieri psihice. „Am auzit că ei se plâng pe comportamentul lui. Mi-e frică să nu-l supere”, spune mama alarmată. Femeia a menţionat că a reuşit să vorbească cu fiul său. „El mi-a spus că nu este vinovat. Vă spun că pe 31 martie, când au fost omorâţi cei doi tineri de la Durleşti, Eugen era acasă. Dar pe 1 aprilie a băut împreună cu prietenul său, Ruslan. Acesta se teme să depună mărturii ca să nu fie acuzat şi el. Ruslan, de asemenea, are devieri psihice”, relatează mama.

Eugen, de mai bine de 20 de ani, stă în evidenţa Spitalului de psihiatrie. Recent i s-a făcut expertiza psihiatrico-legală despre rezultatele căreia nici mama, nici avocatul suspectului nu sunt la curent. În cazul în care bănuitul va fi găsit vinovat de comiterea omorurilor, iar expertiza va demonstra că acesta are tulburări psihice, instanţa de judecată nu stabileşte ani de detenţie, dar îi face o îndreptare la instituţia medicală specializată, unde i se acordă tratamentul psihiatric necesar până la reabilitarea deplină. De aici se pare că se trage promisiunea procurorului că, indiferent de circumstanţe, Eugen nu va sta în închisoare.

Legendă: Procurorii nu exclud că tânărul reţinut pentru săvârşirea omorului din septembrie 2010 de la Ialoveni este şi autorul dublului asasinat de la Durleşti

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.