Banii destinați săracilor, oferiţi combatanţilor

O decizie aprobată de Consiliul raional Nisporeni bagă un ex-ministru, aleşi locali, funcţionari publici în categoria persoanelor social vulnerabile

O decizie a Consiliului raional Nisporeni i-a nemulţumit pe mai mulţi combatanţi după ce consilierii raionali au decis să ia peste 180.000 de lei, bani destinaţi familiilor nevoiaşe, şi să-i acorde, în preajma zilei de 2 martie, participanţilor la Războiul de pe Nistru şi cel din Afganistan. Mai mulţi combatanţi s-au arătat deranjaţi de faptul că, fiind primari, antreprenori, sunt puşi în situaţia de a accepta în preajma zilei de comemorare a persoanelor căzute în Războiul pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova câte 300 de lei din Fondul de rezervă al raionului.

Consiliul raional Nisporeni a adoptat la 22 februarie curent Decizia „Cu privire la acordarea ajutorului material familiilor social vulnerabile ale veteranilor participanţi la războiul din Transnistria şi cel din Afganistan şi alocarea surselor financiare în acest scop”. Este vorba de 602 persoane din raionul Nisporeni, care urmează să ridice o compensaţie de câte 300 de lei.

„Mai utile le-ar fi fost biletele de tratament”

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Ion Triboi, consilier raional, a declarat că oamenii care au luptat în Războiul de pe Nistru și în cel din Afganistan merită să fie susţinuţi, inclusiv financiar. El spune însă că nu a susţinut iniţiativa de a li se acorda categoriilor sociale menționate compensaţii din Fondul de rezervă al raionului. Consilierul nu exclude faptul că în decizia consiliului figurează în mod intenționat sintagma „familii social vulnerabile”, pentru că acest fond este destinat doar persoanelor nevoiaşe şi celor care au suferit în urma unor calamităţi naturale. În lista combatanţilor care vor ridica câte 300 de lei sunt însă un ex-ministru, Vasile Bâtcă, ex-primarul de Nisporeni, Ion Gangan, reprezentantul Cancelariei de Stat în teritoriu, Ion Bouroş, şeful Inspectoratului Ecologic al raionului, Vladimir Buga, secretarul Consiliului raional, Sergiu Zmeu, şi alţi primari şi funcţionari care nu pot fi numiţi persoane „social vulnerabile”.

„Nu va îmbogăţi persoana care are un salariu de 9.000 de lei cu cei 300 de lei adaos. Părerea mea este că aceşti bani trebuia să ajungă la combatanţii care au nevoie de ajutor stringent pentru tratamente ori poate se confruntă cu o altă problemă gravă. Recent, a decedat un fost participant la războiul din Afganistan, Gheorghe Coniţa, care avea probleme grave de sănătate. Soţia acestuia m-a informat că s-a adresat la Consiliu după ajutor pentru o foaie de tratament, dar, din păcate, până la urmă, nu a mai obţinut-o”, ne-a spus consilierul.

Un deserviciu la nivel de imagine

La rândul său, Valeriu Mariniuc, un antreprenor din or. Nisporeni, fost participant la Războiul de pe Nistru, ne-a declarat că decizia, în opinia sa, este controversată. „Cred că nu este corect să mi se ofere bani din acest fond. Sunt antreprenor, am o moară, cum să îi accept? Dacă au decis să acorde câte o compensaţie combatanţilor, trebuia să o facă onorabil”, a spus Mariniuc.

Ion Bouroş, şeful Oficiului teritorial Nisporeni al Cancelariei de Stat şi fost combatant în Războiul de pe Nistru, afirmă însă că decizia nu este ilegală. „E o decizie interpretabilă, dar majoritatea combatanţilor, în special cei din mediul rural, o duc foarte greu. Au subsidii de 100 de lei la pensie. Am fost peste hotare, dacă moare capul familiei, fost soldat, pensia militară îi revine soţiei. La noi dacă moare omul, moare totul. Sunt adjunct al preşedintelui Asociaţiei de combatanţi de la Nisporeni, am tot cerut ani la rând măcar cărbuni pentru familiile acestor oameni, 80–90 la sută din combatanţi o duc nespus de greu, dar ceea ce ni se oferea era de râsul lumii. Dacă nu erau oamenii aceştia care s-au ridicat să apere Moldova la Nistru, separatiştii ar fi ajuns în două ore la Chişinău. Ei merită mult mai mult decât aceşti bani”, a opinat funcţionarul.

Primarul de Cioreşti, Nisporeni, Valeriu Guţu, combatant în Războiul de pe Nistru, inclus în lista pentru acordarea ajutorului material, ne-a spus că încă nu a văzut decizia. Cert e că în localitatea sa 90% din participanţii la război, care mai sunt în viaţă, sunt persoane social vulnerabile. „Şi primăria noastră a adoptat o decizie prin care li se acordă câte 250 de lei la 18 combatanţi. Ce-i drept, nu din fondul de rezervă. Mă bucur că aceşti bani vor ajunge la ei şi că se vor simţi onoraţi măcar cât de puţin. Din ceea ce știu, banii din Fondul de rezervă al raionului sunt destinaţi înlăturării consecinţelor calamităţilor naturale şi pentru ajutorarea persoanelor nevoiaşe. Nu exclud că Consiliul raional nu a avut alte surse. Vor fi situaţii în care unii ar putea refuza aceşti bani. Combatanţilor care nu fac parte din această categorie, dar au fost incluşi în listă, li s-a făcut un deserviciu la nivel de imagine”, a opinat primarul.

Am încercat să aflăm şi opinia preşedintelui raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeş. Acesta ne-a spus să revenim peste 30 de minute, însă nu a mai răspuns la apelurile noastre.

The following two tabs change content below.