Banii de la Străşeni în apele lui Iordan

Şmecherii de la Agenţia „Apele Moldovei” au vândut două pompe uzate la preţul a două pompe noi, italiene

Un furt ca în filme a 690 mii de lei din bani publici, cu implicarea Agenţiei de Stat „Apele Moldovei”, şi a fostei conduceri a raionului Străşeni, fără ca cineva din cei amestecaţi să fie traşi la răspundere ori obligaţi să întoarcă banii în vistieria statului. Frauda a fost semnalată şi de Curtea de Conturi la începutul acestui an.

raşul Străşeni s-a confruntat timp de aproape două decenii cu problema lipsei apei potabile. Aceasta a fost rezolvată în 2010 odată cu darea în folosinţă a unei noi staţii de pompare a apei. Problema însă e că în loc de două pompe italiene, pentru care s-au alocat din Fondul Ecologic, prin intermediul Consiliului raional Străşeni, 690 mii de lei, au fost instalate două pompe sovietice datând din 1967 (sic!).

Au semnat că au primit pompele

La solicitarea JURNALULUI, Consiliul raional Străşeni ne-a oferit o serie de documente. Din acestea aflăm că, deşi pompele n-au ajuns nici azi la destinaţie, a existat o comisie de predare şi de recepţie a lucrărilor de instalare a acestora. Astfel, potrivit procesului-verbal de recepţie a lucrărilor executate în luna noiembrie 2008, obiectivul a fost predat de Agenţia „Apele Moldovei”, în persoana reprezentantului acesteia, Alexandru Scurtu, şi a fost recepţionat de o comisie condusă de ex-preşedintele raionului Străşeni, Nicolae Robu. Din comisia de recepţie a lucrărilor mai făceau parte şeful inspectoratului ecologic Străşeni, Maria Trandafilov, şi dirigintele de şantier Ion Chirilov.

La întrebarea cum au recepţionat aceştia lucrările din moment ce nici până azi pompele italiene n-au ajuns la destinaţie, fostul preşedinte al raionului Nicolae Robu ne spune că a fost asigurat de membrii Comisiei responsabile de lucrări că acestea au fost instalate. „Credeţi că preşedintele ţării când semnează un document verifică totul? Pentru aceasta există persoane responsabile. Nu puteam să merg la fiecare ţeavă sau la fiecare piatră să văd dacă aceasta a fost mişcată din loc. Când am văzut însă că lucrările se tărăgănează, am creat o comisie şi ne-am deplasat la faţa locului. Abia acolo am văzut că ceva nu-i în regulă. I-am cerut directorului întreprinderii documentele tehnice şi acela ne-a informat că pompele italiene au fost aduse şi au fost luate înapoi de Agenţia „Apele Moldovei”, fiind montate aceste două pompe uzate”, ne spune fostul preşedinte. Potrivit lui, reprezentantul Agenţiei, Alexandru Scurtu, i-a explicat că pompele italiene costă tot atât cât costă reparaţia celor două pompe sovietice (sic!). „În 2009, am emis o dispoziţie în care am cerut să fie întoarse pompele italiene”, ne mai spune Robu.

Declaraţiile sale sunt confirmate de un demers pe care l-a făcut în ianuarie 2009 prin care informează Ministerul Mediului de cele întâmplate, precum şi de o copie adresată Agenţiei „Apele Moldovei” în care conducerea raionului solicită întoarcerea pompelor noi, italiene, sau a banilor. Conform documentelor, schimbarea pompelor a fost efectuată la indicaţia administratorului Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău” din cadrul Agenţiei „Apele Moldovei”, Alexandru Scurtu. Pe atunci, în fruntea Agenţiei se afla Veaceslav Iordan. Scurtu a prezentat chiar şi un raport de evaluare Consiliului raional elaborat de  SRL „Vlasercom”, în care se spune că valoarea pompelor italiene coincide cu cea a pompelor sovietice. (!)

Apele tulburi ale lui Iordan

Fosta conducere a raionului ne mai dezvăluie şi alte acţiuni ilegale la care recurgeau reprezentanţii Agenţiei „Apele Moldovei”. A doua etapă a proiectului de asigurare cu apă potabilă a străşenenilor consta în reparaţia a două bazine cu apă din s. Negreşti. Consiliul raional a anunţat conform legislaţiei o licitaţie de selectare a firmei care urma să execute aceste lucrări. A câştigat o firmă din raionul Străşeni. A doua zi, preşedintele raionului a fost vizitat acasă de reprezentantul Agenţiei Apele Moldovei, Alexandru Scurtu. „Mi-a cerut să anulez licitaţia, să fac ca la următorul concurs să câştige Agenţia „Apele Moldovei”. În caz contrar, Ministerul Mediului urma să ne retragă banii din proiect, ceea ce s-a şi întâmplat deoarece n-aveam cum să anulez licitaţia”, ne spune Robu.

Agenţia avea în subordine 24 de subantreprenori, pe care îi contracta la propria discreţie şi la care, pe această cale, urmau să ajungă banii alocaţi de Ministerul Mediului prin Fondul Ecologic în cadrul proiectului. „Pentru proiectul de asigurare cu apă a or. Străşeni au fost cheltuite 17 milioane de lei. Aceşti bani, dacă lucrările ar fi fost executate onest, ar fi ajuns pentru un traseu nou”, mai spune fostul preşedinte al raionului.

Le-au vopsit ca noi-nouţe

Pe moment, la staţia de pompare Străşeni funcţionează cele două pompe sovietice. Pentru a ascunde rugina de pe ele, reprezentanţii Asociaţiei subordonate Agenţiei „Apele Moldovei” le-au vopsit în culoare galbenă şi înainte de a fi instalate au demontat tăbliţele de înmatriculare de pe ele, cu numele producătorului – „produs în URSS”. Nu am reuşit să luăm legătura cu Alexandru Scurtu, dar, solicitat anterior de Jurnal TV, acesta, sfidând bunul-simţ, a declarat: „Pompele acelea (pompele sovietice – n. red.), dacă de regulat conform regulamentului, sunt veşnice”.

Cu nimic mai prejos decât răspunsul subalternului a fost şi cel al directorului adjunct al Agenţiei „Apele Moldovei”, care a lăsat să se înţeleagă că în locul pompelor noi au fost montate cele două hârburi pe motiv că Consiliului raional nu i-ar fi ajuns bani „pentru schimbarea cablurilor sub presiune mică”.

Pompele italiene – mai economicoase

Cu două săptămâni în urmă, pompele sovietice s-au defectat, iar străşenenii au rămas, în toiul caniculei, iarăşi fără apă. Potrivit directorului întreprinderii „Apă Canal” Străşeni, Constantin Costov, reparaţia pompelor a costat întreprinderea 36 mii de lei.

„Dacă n-ar fi fost sustrase pompele italiene, anual am fi economisit 2 milioane de lei, plata pentru energie electrică deoarece acelea sunt mai economicoase”, ne mai spune directorul întreprinderii.

Urechean: „Iaca aceştia-s julici!”

Anul acesta, Curtea de Conturi a efectuat un control al corectitudinii cheltuirii banilor publici în raionul Străşeni. Preşedintele CC, Serafim Urechean, a întrebat noua conducere a raionului unde-s banii. „Aceste pompe n-au fost instalate, dar opinia mea e că banii au fost spălaţi”, i-a răspuns preşedintele raionului Străşeni, Petru Voloşciuc. Potrivit lui, mai ciudat e că au informat CCCEC despre cele întâmplate, dar la scurt timp aceia au dispus încetarea urmăririi penale pe motiv că „ar lipsi elementele infracţiunii”. „Aceşti bani au fost furaţi, să spunem lucrurilor pe nume”, a spus Urechean, „iaca aceştia-s julici!”, a adăugat el.

Există un dosar, dar fără bănuiţi

Solicitat de JURNAL, procurorul raionului Străşeni ne-a informat că toate materialele în legătură cu acest caz au fost transmise Procuraturii Anticorupţie. Viorel Morari, şef adjunct al Procuraturii Anticorupţie, ne informează că la 1 martie 2012 a fost pornită o cauză penală în baza art. 327, în legătură cu folosirea de către o persoană cu funcţii de răspundere a situaţiei de serviciu în interes material personal. Deşi au trecut cinci luni de la începerea acestei cauze penale, Nicolae Robu, fostul preşedinte al raionului, una din persoanele direct implicate în această afacere, ne spune că nu ştie nimic despre acţiunile întreprinse de organele de drept. „Nu am fost chemat nici la procuratură, nici la Centrul Anticorupţie pentru a depune mărturii. Nu ştiu nimic că ar exista o anchetă”, ne spune el.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu