Bani şi soluţii europene pentru deşeurile din Moldova

„Mai ieftin, mai curat, acum şi în satul meu”

Picture 002

Peste 15 mii de locuitori din raionul Sângerei vor beneficia de servicii de evacuare a deşeurilor, întreţinere şi deszăpezire a drumurilor, deservire a reţelelor electrice şi reţelelor de apă şi canalizare mai accesibile şi mai ieftine. Fiecare familie va avea tomberonul său, care va fi evacuat o dată pe săptămână, iar preţul acestui serviciu este 9 lei de persoană pentru trei luni. Deocamdată nu toţi localnicii sunt de acord cu aceste servicii, unora le par scumpe, alţii au găsit deja alte modalităţi de a folosi aceste tomberoane în scopuri personale, dar există şi dintre cei care susţin că nu fac şi nu au gunoi în gospodării.

“Gunoiul produs de om este ca o bombă atomică care ne omoară încetul cu încetul în fiecare zi”, a remarcat primarul comunei Iezăreni Vechi, Victor Buceaţchi, în cadrul unei ceremonii festive de lansare a întreprinderii municipale „Servcom-Chişcăreni”. Primarii din şase localităţi din raionul Sângerei şi-au unit eforturile pentru rezolvarea problemelor comunale locale. „În satul Chişcăreni, dar şi în celelalte sate sunt multe probleme de rezolvat, dar cea mai prioritară este totuşi problema deşeurilor, Moldova noastră se îneacă în gunoi”, afirmă primăriţa satului Chişcăreni, Silvia Ţurcanu, care vrea ca ai săi consăteni să înţeleagă că aruncarea gunoaielor în râpa satului nu este o soluţie corectă şi ecologică. Atât lidera satului Chişcăreni, cât şi alţi cinci primari din Ciuciueni, Coșcodeni, Dumbrăvița, Iezărenii Vechi şi Taura Veche, raionul Sângerei, au primit suportul metodologic pentru crearea întreprinderii de prestare a serviciilor comunale „Servcom-Chișcăreni”, precum şi un grant de 100 mii dolari americani. Banii au fost oferiţi de guvernul Danemarcei, din aceştia a fost procurat un tractor multifuncțional, echipament de profilare a drumurilor, remorcă, un plug, tomberoane pentru gospodării casnice și instituţii publice. „Tehnica e bună şi deja am efectuat unele lucrări cu ea, deocamdată ne descurcăm şi sperăm să ţină cât mai mult. La toamnă, vom merge şi la arat, desigur la un preţ mai redus mai ales pentru pensionari, invalizi, dar şi alţii”, menţionează Andrei Rusu, şofer.

Picture 012

Tomberoane gratis, dar nu întotdeauna folosite pentru deşeuri

Ca moldoveanul să înţeleagă cât de toxice pot fi deşeurile pe care le produce şi că evacuarea lor trebuie făcută în locuri special amenajate, trebuie să treacă încă mult timp. „Acum am înţeles şi noi că nu trebuie să aruncăm gunoaiele în râpă, dar până vor înţelege şi alţii, mai aşteptăm”, mărturiseşte Nicolae Spânu, care până nu demult ducea cu căruţa deşeurile pe câmp. Alţii spun că ei nu au gunoaie în gospodării şi că nu le trebuie tomberoane. „Pentru ce să plătesc 9 lei de persoană, dacă eu nu am gunoi?”, se revoltă un bărbat de vreo 60 de ani.
Deocamdată doar o parte din săteni au tomberoane, multe din ele au fost furate, altele distruse, dar sunt şi dintre cei care le folosesc în alte scopuri. „Roţile de la tomberoanele astea aşa sunt de trainice, tare bune pentru căruciorul meu”, îi spune o bătrână alteia. Unii săteni le-au scos de la poartă şi ţin făină în ele „dacă e al meu, fac ce vreau cu el, nu?”, se aude o voce din mulţime. Primăriţa satului Chişcăreni, Silvia Ţurcanu, a menţionat că pentru a lupta cu cei care fură tomberoanele, le folosesc în alte scopuri, pe viitor va monta camere de luat vederi, iar cei vinovaţi vor fi amendaţi. „Trebuie să depunem eforturi pentru educarea populaţiei pentru a convinge că trebuie să aprecieze aceste lucruri care se fac şi că este în folosul lor”, adaugă aceasta.

Picture 015

Bani şi soluţii europene pentru deşeurile din Moldova

 

40 de localităţi vor beneficia de astfel de granturi

Serviciul pentru transportarea deşeurilor îi va costa pe locuitorii acestor şase localităţi din raionul Sângeri câte 9 lei de persoană pentru trei luni. La eveniment a fost vernisată o expoziţie de obiecte realizate din deşeuri reciclabile, iar mai mulţi locuitori au participat la ateliere de confecţionare a unor astfel de lucrări.

Fondarea serviciului intercomunitar Chișcăreni este unul din cele zece proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din Republica Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012. Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 milion dolari SUA. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 000 de cetăţeni din 40 de localităţi din R. Moldova. Aceste proiecte sunt realizate cu sprijinul financiar și metodologic al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de PNUD Moldova şi UN Women, cu sprijinul financiar al Danemarcei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)