Bani şi încredere de la Bruxelles

O săptămână productivă pentru Guvernul R. Moldova. Donatorii internaţionali adunaţi miercuri la Bruxelles au decis să acorde R. Moldova o asistenţă financiară de 2,6 miliarde de dolari pentru implementarea strategiei „Relansăm Moldova”, elaborată de Guvernul moldovean. Banii, o parte dintre care sunt granturi (adică bani pe care nu va trebui să îi restituim – n.r.), vor veni în R. Moldova pe parcursul a patru ani şi vor fi utilizaţi pentru mai multe proiecte printre care procurarea şi instalarea unui sistem electronic de supraveghere a traficului rutier, dezvoltarea locală, promovarea parteneriatelor public-private, reconstrucţia a cinci penitenciare, restaurarea sistemelor de irigare, reconstrucţia drumurilor naţionale, gazificarea, sistemul energetic, dar şi restructurarea sistemului de sănătate şi dezvoltarea reţelei de şcoli.

Experţii naţionali salută succesul obţinut de Guvern, iar oficialii naţionali susţin că dincolo de beneficiul financiar, asistenţa donatorilor internaţionali demonstrează încrederea acestora faţă de actuala guvernare. Opoziţia comunistă critică însă din nou succesul guvernanţilor.

Donatorii internaţionali susţin relansarea R. Moldova

Programul de asistenţă pentru R. Moldova pentru anii 2011-2013 a fost semnat ca urmare a lucrărilor şedinţei grupului consultativ Forumul „Parteneriat pentru Moldova”, co-prezidată şi găzduită de Comisia Europeană şi Banca Mondială, la care au participat mai multe instituţii de dezvoltare printre care ONU, SIDA, BERD, FMI. În cadrul acestui forum, R. Moldova a prezentat o strategie de transformare a ţării intitulată „Relansăm Moldova”. Documentul are în vizor perioada 2010-2013, în care Executivul moldovean pune accentul pe o guvernare responsabilă, recuperare şi dezvoltare economică şi investiţii în capitalul uman.

Filat revine optimist

„Plecăm acasă împreună cu colegii mei, cu mult optimism în ceea ce priveşte viitorul Republicii Moldova. Ne întoarcem acasă şi cu o mai mare responsabilitate, vrem să vă demonstrăm prin fapte că avem o guvernare eficientă, transparentă, orientată spre nevoile oamenilor ”, a declarat premierul Vlad Filat la sfârşitul reuniunii. Martin Raiser, director regional al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Belarus şi Moldova, a menţionat la rândul său că guvernanţii din R. Moldova conştientizează că pentru asigurarea prosperităţii vor fi necesare acţiuni susţinute şi de durată, însă autorităţile deja au demonstrat prin acţiuni decisive că s-au angajat ferm pe calea liberalizării economiei, combaterii corupţiei, reformării sectorului judiciar şi asigurării unei guvernări bune în sectorul public. „Această viziune ambiţioasă merită sprijinul internaţional”, a declarat Raiser. Şi Stefan Fule, Comisarul UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, a menţionat că UE susţine plenar programul Guvernului “Relansăm Moldova”. „Pentru Uniunea Europeană, Moldova este mai mult decât un vecin. Moldova este un partener apropiat cu care colaborăm pentru ca această regiune din vecinătatea UE să fie mai stabilă şi mai prosperă”, a spus Comisarul.

O premieră
Analistul economic Iurie Gotişan afirmă că este în premieră pentru R. Moldova când reuşeşte să obţină un credit atât de mare de la donatori internaţionali. Este important mai cu seamă faptul că aceşti bani vin de la instituţii prestigioase, iar acestea nu acordă granturi sau credite decât în cazul în care sunt siguri de stabilitatea şi buna guvernare din statul care solicită asistenţă financiară. Totuşi, ne atenţionează Gotişan, trebuie să ştim că o parte din aceşti bani au fost deja contractaţi de Guvernul R. Moldova.
Asupra aceluiaşi lucru ne atenţionează şi deputatul comunist Igor Dodon.

„În acestă sumă de 2,6 mlrd. dolari sunt incluse şi cele 600 milioane dolari de la FMI, şi ajutoarele de 200 milioane din România şi alte ajutoare, adică suma alocată acum nu depăşeşte 10 – 15%”, a declarat Dodon. De asemenea, acesta a mai adăugat că banii nu vor veni mai degrabă de 2012-2013, pe când „noi avem nevoie de mijloace financiare acum”.

Mariana RAŢĂ