Bani pentru primăriile din Ialoveni repartizaţi pe criterii politice

Şedinţă cu scântei la Consiliului raional Ialoveni. Consilierii din PLDM au blocat şedinţa Consiliului nemulţumiţi că banii din bugetul raionului sunt alocaţi primăriilor pe criterii politice, fiind discriminaţi primarii independenţi şi cei din PLDM. Consilierii au făcut gălăgie, au şuierat şi au scandat: „Jos dictatura!”.

În pofida zgomotelor, şedinţa a continuat. Consilieri PD, PL şi PCRM au votat în timp record (circa o oră), 31 de chestiuni incluse pe ordinea de zi. Mihai Braga, liderul fracţiunii PLDM, a declarat pentru JURNAL că au efectuat recent o analiză care arată clar modul în care sunt distribuiţi primăriilor banii din bugetul raionului. „Dacă primăria Zâmbreni, în fruntea căreia stă un primar PD, beneficiază pe parcursul a doi ani de alocări a câte 1013 lei pe cap de locuitor, atunci s. Puhoi, unde primarul a candidat pe lista PLDM, a obţinut doar 108 lei pe cap de locuitor. Satul Moleşti – primar PD, a obţinut 532 de lei, s. Suruceni, primar PLDM – 252 de lei, satul Răzeni, unde a candidat un primar independent, a beneficiat de 114 lei. În medie, PDM a beneficiat de 440 de lei pe cap de locuitor, PL – de 418 lei, PCRM – de 390 de lei, iar PLDM – de 255 de lei”, a spus Braga.

Consilierii PLDM s-au întâlnit înainte de şedinţa Consiliului raional cu preşedintele raionului, Nicolae Andronachi, membru PL, dar n-au ajuns la o înţelegere. „Am solicitat să fie retras proiectul ce viza alocările de bani pentru 2013, pentru a crea o comisie bazându-ne pe priorităţile tuturor primăriilor şi pentru a înlătura discrepanţele repartizării banilor pe criterii politice. Din păcate, am fost ignoraţi”, a mai spus consilierul.

Petru Frunze, primarul de Puhoi, Ialoveni, a declarat că dacă anterior beneficiau de alocări în valoare de 700 de mii de lei, în ultimii ani primesc câte 100 de mii. „Am solicitat bani pentru a deschide încă două grupe de copii la grădiniţa din sat. Deocamdată nu avem un răspuns clar în acest sens. Vom continua să batem la uşi”, a spus el.

Preşedintele raionului, Nicolae Andronachi, neagă toate aceste acuzaţii. „Ne-am întâlnit înainte de şedinţă cu toţi consilierii. Am discutat că s-a alocat tuturor câte o anumită sumă reieşind din posibilităţile pe care le avem. E prima oară în istoria raionului Ialoveni când o fracţiune democrată boicotează în aşa mod şedinţa consiliului. E bine însă că printre şuierături şi strigăte am reuşit să votăm toate hotărârile aprobate de comisii. Este clar că nu-i poţi împăca pe toţi, mereu cineva va rămâne nemulţumit”, a spus acesta.

Consilierii PLDM din raionul Ialoveni spun că vor contesta legalitatea deciziilor aprobate în cadrul şedinţei de ieri, când, din cauza protestului, nu era clar cine şi pentru ce a votat.

S. C.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu