Bani europeni în Autonomia Găgăuză

Uniunea Europeană continuă să investească în modernizarea întreprinderilor din UTA Găgăuză şi Taraclia. 6,5 milioane de euro oferiţi în cadrul Programului de susţinere a agriculturii şi dezvoltării rurale (SARD), implementat de PNUD în această regiune, vor contribui la deschiderea a peste 180 de locuri de muncă. 30 de antreprenori au beneficiat recent de granturi europene nerambursabile de până la 18.400 de euro.

Constantin Filev, un tânăr de 34 de ani din or. Comrat, cultivă de opt ani legume şi zarzavaturi. Şi-a început afacerea acasă, într-o seră mică. A investit banii din profit într-o seră cu o suprafaţă de 0,5 ha. Astăzi este cel mai mare producător de roşii din regiune. Cu ajutorul grantului european planifică să-şi extindă sera pe o suprafaţă de 1,5 ha. „Acum avem doar trei locuri de muncă. Lucrez eu, rudele mele, întreaga familie. Planificăm să mai deschidem cel puţin trei locuri de muncă. În această vară am cules circa 30 de tone de roşii. Încă pe atât planificăm să strângem până la sfârşitul sezonului, întreaga producţie o vindem pe pieţele din regiune”, afirmă antreprenorul.

Din grantul oferit de UE a cumpărat un tractor şi un sistem modern de încălzire pentru seră. Investiţiile în valoare de 9.400 de euro îi vor permite să-şi diversifice producţia şi să construiască o seră în care să cultive zarzavaturi în perioada rece a anului. „Am elaborat mai multe business-planuri. Acesta din urmă s-a dovedit mai reuşit şi a fost acceptat de finanţatori. Problema cea mai mare cu care se confruntă legumicultorii este lipsa de agronomi care ne-ar ajuta să asimilăm cele mai bune metode de combatere a dăunătorilor şi a bolilor. Pe lângă suportul financiar oferit de UE, obţinem şi consultanţă în dezvoltarea afacerii, fapt care ne ajută mult”, precizează antreprenorul.

Constantin Filev este convins că, dacă munceşti mult şi depui suflet în ceea ce faci, poţi să dezvolţi o afacere profitabilă şi în condiţiile actuale din R. Moldova. Cât priveşte criticile aduse de socialişti la adresa UE, antreprenorul spune că preferă să se abţină „să facă politică”.

Le-a înlesnit procesul de muncă

Maria Culev este proprietara unei brutării din or. Ceadîr-Lunga. Cu ajutorul grantului oferit de UE, în valoare de 14.000 de euro, a procurat utilaj modern pentru brutăria sa. Noile investiţii i-au permis să diversifice gama de produse şi să îmbunătăţească calitatea acestora. Grantul european va permite deschiderea a şase locuri noi de muncă la întreprindere.

Investiţiile în utilajul de la brutărie a înlesnit munca angajaţilor. Dacă înainte făina era cernută manual, aluatul era secţionat şi cântărit fiecare bucată în parte, acum întregul proces este automatizat.

Irina Vlah: „Am lucrat şi vom lucra cu toţi partenerii”

Anterior la ceremonia de înmânare a certificatelor de grant başcanul, Irina Vlah, a declarat că pentru autorităţile din Autonomia Găgăuză sunt foarte importante proiectele de dezvoltare rurală şi că a promovat acest concurs de granturi.

La rândul său, Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU şi reprezentantă permanentă PNUD în R. Moldova a declarat că prin susţinerea acestor iniţiative antreprenoriale finanţatoprii îşi propun să răspundă la cele mai stringente necesităţi ale femeilor şi bărbaţilor din UTA Găgăuză şi raionul Taraclia: să aibă un loc de muncă decent şi condiţii îmbunătăţite de viaţă la ei acasă.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu