Bani de prin sate pentru „Vocea de aur”

Au creat o fundaţie prin intermediul căreia estorchează bani de la agenţii economici. Fondurile sunt colectate pentru aşa-numitul concurs „Vocea de aur a Moldovei”

Învingătorul concursului urma să se aleagă cu un premiu bănesc în valoare de 100 de mii de lei, statueta lui Muslim Magomaiev, artist sovietic, şi un turneu prin Europa. Concursul a început acum trei ani şi încă nu a fost finalizat. Este vorba de Fundaţia Internaţională de Cultură şi Artă „Veronica Garştea”, în fruntea căreia se află Veaceslav Achindinov, fiul regretatei artiste Veronica Garştea.

Svetlana COROBCEANU

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Veaceslav Achindinov împreună cu şoferul său au descins în satele din raionul Hânceşti. Au mers pe la baruri, magazine şi chiar pe la casele agenţilor economici, cerând „sponsorizări”. Aceştia aveau o scrisoare de recomandare, datând din 14 septembrie curent, semnată de preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac. În ea se spune că „administraţia raionului vă roagă să contribuiţi financiar pentru desfăşurarea concursului naţional „Vocea de aur a Moldovei”.

Codul fiscal nu corespunde

„Cunoscând atitudinea binevoitoare şi dragostea dvs. pentru cultură şi artă, suntem siguri că veţi găsi posibilitatea de a sponsoriza concursul şi ne vom mândri că am contribuit la descoperirea şi promovarea unei noi steluţe a culturii noastre naţionale”, se mai spune în scrisoarea semnată de conducerea raionului.

Achindinov se prezenta iniţial la primărie, unde cerea un reprezentant care să-l însoţească prin sat. „Am fost categoric împotrivă, în ultima vreme s-au mai colectat bani pentru biserică, pentru alt proiect. I-am spus că oamenii sunt săraci. Mi-a zis să-i dau voie, căci el o să-i convingă”, ne spune primarul comunei Bobeica, Lilian Musteaţă. Iniţial, Achindinov i-a propus să prezinte aici un concert, cu condiţia că primăria va achita în avans integral plata pentru acesta – circa 12 mii de lei. „Nu avem bani în acest scop şi, de regulă, concertele se dau cu anumite ocazii. Am refuzat. Mi-a zis să-l las atunci în pace să strângă bani de la agenţii economici”, ne mai spune primarul. De la primărie, Achindinov a plecat însoţit de paznicul Andrei Toderiţă. Unul din „sponsorii” din acest sat, care a solicitat să nu-i publicăm numele, ne spune că i-a dat 500 de lei şi că Achindinov i-a lăsat o chitanţă. „Parcă am fost hipnotizată. Domnul vorbea în limba rusă, mi-a arătat scrisoarea semnată de preşedintele raionului, avea acordul primăriei. Am scos şi i-am dat 500 de lei. Ulterior, am observat însă că pe chitanţă codul fiscal al organizaţiei nu corespunde cu codul de pe ştampila acesteia, ceea ce este ilegal”, îşi aminteşte femeia. Deşi a anunţat ulterior Comisariatul de poliţie Hânceşti, nimeni nu s-a prezentat spre a cerceta cazul la faţa locului.

A luat şi de la bolnavi

Vineri, Achindinov a descins deja în Drăguşenii Noi, Hânceşti. „Nu eram la primărie şi a plecat prin sat cu secretara. Ştim cine este Veronica Garştea, dar nu am auzit nimic de această fundaţie şi modul cum s-a comportat acest bărbat ne-a pus pe gânduri. A mers chiar şi pe la agenţii economici pe acasă să ceară bani”, se revoltă primarul Daria Gonţa. Secretara primăriei, Sofia Istrati, ne spune că a mers cu el, deoarece a văzut scrisoarea de la preşedintele raionului şi o mulţime de alte scrisori similare semnate de alţi primari de comune şi sate. „Am fost la două magazine, la un depozit frigorific, voia şi la o benzinărie, dar acolo patronul nu era de găsit. La barul ce aparţine doamnei Olga Istrati, i-am spus că femeia a fost operată recent la inimă, a suportat cheltuieli mari. Nu m-a ascultat, a mers şi i s-au dat 500 de lei. Apoi am mers la un agent economic acasă la părinţi, care tot sunt bolnavi. Am aşteptat până a venit fiul. Acela i-a mai dat 500 de lei”, ne mai spune femeia. Doar în prezenţa secretarei Achindinov a colectat 2500 de lei.

Cobzac: „Nu am semnat scrisoarea”

Solicitat de JURNAL, preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, ne spune că a avut câteva întrevederi cu Achindinov şi de fiecare dată a refuzat să-i semneze scrisoarea. „Nu i-am dat acordul şi nu cred că aveam dreptul să semnez o astfel de scrisoare. Era foarte insistent”, ne spune Cobzac. La scurt timp, însă, acesta a plecat în concediu şi atribuţiile sale au fost preluate de vicepreşedintele Valeriu Condratiuc. „Nu ştiam că a fost refuzat de Grigore Cobzac. Văzând că actele de înregistrare a organizaţiei sunt în regulă, i-am semnat eu scrisoarea”, ne spune Condratiuc.

După ce a fost informat că acel cod fiscal al organizaţiei nu corespunde cu cel de pe ştampilă, vicepreşedintele raionului i-a solicitat lui Achindinov să vină cu explicaţii la Consiliul raional, în caz contrar va anunţa organele de control. Întâlnirea urma să aibă loc ieri, Achindinov, însă, nu s-a prezentat. „Mâine (azi – n. red.) vom avea o întâlnire cu primarii. Vom stabili ce sumă a fost colectată şi vom sesiza organele abilitate”, ne mai spune Condratiuc.

Concurs la nesfârşit

Concursul „Vocea de aur a Moldovei” a început în anul 2010. Organizatorii concursului promiteau învingătorului un turneu prin Europa, un premiu bănesc în valoare de 100 mii de lei şi statueta lui Muslim Magomaiev. Veronica Garştea anunţa în cadrul unei conferinţe de presă că „scopul concursului este de a descoperi în Moldova talente la nivelul Mariei Bieşu, Sofiei Rotaru şi al lui Nikolai Baskov, iar Achindinov – că „Vocea de aur a Moldovei” este „un concurs unic în spaţiul CSI”.

Iniţial, la concurs au participat 40 de tineri. La etapa de preselecţie, care a avut loc un an mai târziu, în august 2011, au fost selectaţi cinci concurenţi. Diana Ciobanu, solistă la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, este unul din cei doi concurenţi ajunşi în semifinala concursului. „Ultima etapă urma să aibă loc acum toamna, dar doamna Veronica Garştea a decedat şi finalul concursului nu a mai avut loc. Am vorbit cu fiul ei şi el spunea că preconizează să-l organizeze în aprilie 2013. De la noi nu se cereau investiţii în concurs, ci să participăm la diverse concerte prin toată Moldova. Nu puteam să refuz, deoarece eram solistă în Capela „Doina”, pe când doamna Garştea era dirijorul capelei”, ne spune Diana. În total, tânăra a participat la vreo 30 de concerte prezentate prin sate şi raioane. „Din cauza condiţiilor complicate, al cincilea concurent s-a dezis, nu dorea să meargă să prezinte concerte prin raioane”, ne mai spune tânăra solistă.

Achindinov: „Acum reînnoim ştampila”

Solicitat de JURNAL, Veaceslav Achindinov, ne spune că finalul concursului se tărăgănează, deoarece nu îi ajung mijloace pentru desfăşurarea lui. „Noi nu avem sponsori mari, ceea ce am strâns e o nimica toată. Avem toate actele în regulă. Codul fiscal de pe ştampilă lipseşte, deoarece atunci când ne-am înregistrat, el nu era necesar. Am informat conducerea raionului Hânceşti despre aceasta şi că pe moment am sistat orice activitate până vom reînnoi ştampila”, ţine, totuşi, să precizeze Achindinov.

Fundaţie creată acum zece ani

Fundaţia Internaţională de Cultură şi Artă „Veronica Garştea” a fost creată în anul 2002. Scopul principal al Fundaţiei este susţinerea tinerilor dotaţi. JURNAL a scris încă în 2010 despre colecta de bani pe care o efectuau reprezentanţii acesteia printre agenţii economici din raionul Criuleni. Deşi anunţau că acţionează având acordul autorităţilor, preşedintele raionului Criuleni, Dumitru Simon, a ieşit cu o dezminţire în faţa primarilor. Solicitată să se pronunţe pe marginea acestor activităţi, Veronica Garştea a declarat atunci: „Noi colectăm sponsorizări prin toată republica. Avem acordul conducerii raionului, al comisariatului de poliţie şi al Ministerului Culturii”. Întrebată cum se numeşte Fundaţia pentru care colectează bani, Garştea a zis că, momentan, nu-şi aminteşte. „Mi se pare Zolotoi concurs…”, a spus ea.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu