Bani de la stat pentru firma unui deputat

BANI PUBLICI// Firma la care un deputat democrat deţine acţiuni şi este condusă de fiul acestuia a obţinut în ultimii doi ani contracte de la stat în valoare de aproape 80 de milioane de lei

O societate pe acţiuni care are legături directe cu reprezentanţi ai guvernării instalate după 29 iulie 2009 a încheiat contracte cu diferite instituţii ale statului şi a reparat drumuri în R. Moldova cu cel puţin 80 de milioane de lei. Este vorba despre deputatul din partea Partidului Democrat (PD), Anatol Ghilaş (foto), care a figurat cu numărul 15 în ultima listă electorală a democraţilor. Acesta deţine 30 la sută din acţiunile SA „Lusmecon”, firmă condusă de fiul său, Alexandru. În timp ce taică-său votează legi, fiul câştigă licitaţii de milioane din bugetul de stat.

În anii 2009-2010, porţiuni de drumuri din diferite raioane ale republicii – Ialoveni, Orhei, Nisporeni, Hânceşti, Criuleni etc., au încăput pe mâna SA „Lusmecon” care le-a reparat fie capital, fie parţial. Conform datelor Agenţiei de Achiziţii Publice (AAP), cele mai multe contracte de acest fel i-a încredinţat firmei la care Ghilaş este acţionar Agenţia de Stat a Drumurilor (ASD), dar cele mai bănoase au venit de la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (30 de milioane de lei), condus de Marcel Răducan, colegul de partid al lui Ghilaş, şi de la Consiliul raional Ialoveni (aproape 15 milioane de lei).

Colegii de partid

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale (MCDR) a încheiat pe 20 septembrie 2010 „contractul de achiziţie publică dintr-o singură sursă cu SC „Lusmecon SA” pentru construcţia drumurilor intercartiere în satele Nemţeni şi Obileni în valoare totală de 30 de milioane de lei”. Deci, fără licitaţie, dar în baza „recomandărilor” unor instituţii de stat. Mai înainte cu un an, în septembrie 2009, când Anatol Ghilaş intrase în Parlament, fiind al 11-lea în lista PD de atunci, Consiliul raional Ialoveni a încheiat cu SA „Lusmecon” un contract de 14 990 439 de lei pentru lucrări de reparaţie a drumului Ulmu-Poltava.

Peste 45,3 milioane de lei în 2010

Solicitat de JURNAL, Iurie Paşa, vicedirectorul Administraţiei de Stat a Drumurilor, ne-a dat asigurări că SA „Lusmecon” a câştigat licitaţiile în limite legale, a propus cel mai mic preţ pentru obiectivele câştigate şi este „a patra sau a cincea firmă” după numărul de licitaţii câştigate de la ASD. Şi Agenţia nu a avut niciodată pretenţii la lucrările îndeplinite de aceasta. Paşa susţine că, în 2010, societatea pe acţiuni a „luat” doar două contracte de la ASD – unul de şapte milioane de lei şi altul de patru milioane. Datele AAP îl contrazic însă pe oficial şi arată cifre mai mari. SA „Lusmecon” s-a angajat în anul trecut să efectueze lucrări de construcţie a drumului de acces spre cartierul nou al satului Cotul Morii în lungime de 1,8 km în valoare totală de 8 228 468 de lei şi lucrări de reparaţie a îmbrăcămintei rutiere pe drumul R 42 Ungheni-Măcăreşti-Bărboieni, km 28-31, cu 4 823 092 de lei. Pe lângă aceste contracte şi pe lângă cel de 30 de milioane încheiat cu MCDR, firma condusă de fiul deputatului democrat a mai reparat un drum în oraşul Orhei şi alte trei străzi din oraşul Ialoveni.

Ghilaş: „Pierderi”

Deşi firma la care este acţionar a operat cu zeci de milioane de lei în ultimii doi ani, deputatul Anatol Ghilaş nu a indicat în declaraţia de avere alte venituri decât salariul de deputat. Solicitat de JURNAL să spună dacă nu a avut alte venituri, Ghilaş ne-a zis că SA „Lusmecon” a avut „pierderi” anul trecut. „Noi avem atâţia angajaţi, hrănim vreo 600 de oameni”, a ţinut să precizeze el. Când l-am întrebat dacă firma este condusă de fiul său, Ghilaş ne-a confirmat acest lucru, adăugând faptul că „o conduce foarte bine”. Deputatul democrat nu vede o problemă în asta, deşi recunoaşte că este poate cel mai important acţionar al firmei, întrebându-ne dacă 80 de milioane de lei e mult. „În 2007, am avut contracte de 200 de milioane de lei. Dar de când nu mă implic, căci nu se poate, lucrurile s-au înrăutăţit”, zice Ghilaş.

Nu are venituri de la „Lusmecon”?

În declaraţia de avere pe care Anatol Ghilaş a depus-o la Comisia Electorală Centrală pentru alegerile din 28 noiembrie 2010, deputatul a indicat 253 348 de lei drept venit de la locul de muncă de bază. Acesta are o casă de locuit în capitală de 190,7 metri pătraţi cu teren aferent, un apartament cu trei camere în Chişinău de 106,8 metri pătraţi, o casă de locuit în satul Mălăieşti, raionul Criuleni, cu teren aferent, şi un automobil de marca „BMW X5”. Totodată, Ghilaş deţine 30 la sută din acţiunile SA „Lusmecon”, 100 % la SRL „Malhart”, şi e asociat la alte două firme – SA „Banca Socială” şi SRL „Moldova Leasing”. Ghilaş nu indică alte venituri obţinute în anii 2009-2010.

Ghilaş, naşul lui Filat

Într-o emisiune televizată de la începutul lunii noiembrie 2010, liderul PD Marian Lupu a dezvăluit public faptul că Anatol Ghilaş este naşul premierului Vlad Filat. Solicitat să comenteze spusele lui Lupu, Filat a răspuns: „Da, este adevărat şi nu văd o problemă. Îi doresc succes atât lui Marian, cât şi lui Anatol care este Ghilaş”.

Potrivit unor surse apropiate celor doi, naşul Ghilaş şi finul Filat nu sunt în relaţii tocmai bune.

Întrebat de JURNAL în ce relaţie este cu finul Filat, Ghilaş se amuză: „Toată lumea ştie”, zice el. Apoi, fostul coleg de partid al premierului adaugă râzând: „Suntem neamuri, dar acasă. Acum suntem într-o alianţă”.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)