Bancherul de la Paris // Oameni buni

„Fiecare ţară are particularităţile sale. Ceea ce vă pot spune e că am iubit fiecare ţară în care am fost pentru că toate au o poveste de spus. Nu am fost în ţări „simple”, dar am amintiri frumoase de peste tot unde am lucrat. Moldova este în continuă dezvoltare, în plină schimbare. E o ţară în care sunt multe de făcut, inclusiv în domeniul bancar” – Jean-François Myard. 

Un bancher adevărat trebuie să fie aproape de clienţii săi

Jean-François Myard, preşedintele „Mobiasbanca”, lucrează pentru Groupe Société Générale (SG) peste 30 de ani. A avut misiuni în Japonia, Polinezia Franceză, Liban şi Rusia. Din martie 2007, este preşedintele „Mobiasbancă”, devenită membră a Société Générale (SG) în acelaşi an.

Marina LIŢA

A venit în Republica Moldova acum cinci ani după ce a lucrat patru ani în Federaţia Rusă în calitate de director general adjunct al unei bănci din cadrul SG. „Când s-a pus sarcina să fie găsită persoana care să conducă procesul de integrare a „Mobiasbanca” în Grupul Société Générale, am fost ales pentru această misiune. Era nevoie de cineva care să cunoască specificul ţărilor din Europa de Est, care să se poată adapta mediului de aici. Pot spune că este o experienţă excelentă atât profesională, cât şi umană”, a declarat pentru JURNAL, Myard.

Ceea ce face „Mobiasbancă” să fie diferită de alte bănci este apartenenţa la Grupul SG. „E o bancă internaţională, parte a unei reţele importante prezentă în 85 de ţări, beneficiind de „know-how-ul” grupului, de metodele sale avansate în multe domenii. Am dezvoltat meserii şi abordări noi”, afirmă preşedintele „Mobiasbanca”.

„Lucrez din plăcere”

Din momentul în care a preluat conducerea băncii, au fost efectuate unele schimbări. „Primele au fost de ordin tehnic, cum ar fi sistemul informaţional, instrumentele de gestiune, regulile de lucru şi de luare a deciziilor şi, în cele din urmă, metodele de lucru, de abordare, de comportament care pot fi considerate schimbări culturale”, susţine Myard.

Potrivit acestuia, o relaţie client–bancă începe de la modul de primire, continuă cu modalitatea de a-l cunoaşte şi de a-i oferi o consiliere profesionistă. „De aceea, a fost important să construim o organizare a băncii orientată spre client, nu produse”, spune preşedintele Mobiasbanca.

Pentru Myard, să fii bancher înseamnă să faci o meserie importantă pentru că băncile se află în centrul economiei. „Băncile trebuie să finanţeze economia reală şi să participe la dezvoltarea ţării în care funcţionează. De asemenea, a fi bancher înseamnă să ştii să asculţi şi să ştii să-ţi asumi decizii. Un bancher adevărat trebuie să fie aproape de clienţii săi, să fie o persoană uşor de abordat”, susţine Jean-François Myard.

Preşedintelui „Mobiasbanca” îi place viaţa în RM. „Lucrez foarte mult. Nu sunt doar preşedintele băncii, dar şi al Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în RM. Aceste două activităţi îmi solicită mult efort, dar ambele sunt pasionante. Îmi încep ziua de lucru cu verificarea programului şi stabilirea priorităţilor şi o închei cu programarea pentru ziua următoare”, spune preşedintele „Mobiasbanca”.

A te odihni este o artă

În timpul liber, „se odihneşte”. „Încerc să nu fac nimic, dar nu este întotdeauna uşor, căci a te odihni este o artă. În plus, îmi place să-mi petrec timpul liber cu prietenii. Îmi place mâncarea bună, pregătită bine, nu neapărat sofisticat, dar să fie gustoasă. Să ştiţi că pentru un francez bucătăria e ceva foarte serios”, afirmă acesta.

Deşi de cinci ani e în Chişinău, departe de cei dragi, are o familie unită, la care ţine mult. „Cei trei copii ai mei sunt mari şi locuiesc la Paris. Soţia nu stă permanent în Moldova.”

Moldovenii sunt talentaţi şi primitori

Acesta spune că a reuşit să vadă aproape toată Moldova. „Vizitarea agenţiilor noastre din teritoriu mi-a permis să descopăr satele şi oraşele din provincie. Pot spune că moldovenii sunt oameni primitori, face parte din tradiţia acestui colţ de lume. Cred că există o mulţime de oameni talentaţi în Moldova, şi nu doar în domeniul artistic, dar în general. Ceea ce mi se pare regretabil e faptul că există multe talente care nu dau rezultate la nivel de ţară”, spune preşedintele „Mobiasbanca”.

Crede că nu îi place să facă comparaţie între locurile pe care le-a vizitat şi în care a lucrat. „Fiecare ţară are particularităţile sale. Ceea ce vă pot spune e că am iubit fiecare ţară în care am fost pentru că toate au o poveste de spus. Nu am fost în ţări „simple”, dar am amintiri frumoase de peste tot pe unde am lucrat. Moldova este în continuă dezvoltare, în plină schimbare. E o ţară în care sunt multe de făcut, inclusiv în domeniul bancar”, conchide Myard.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)